Υγεία

Το νέο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει παλαιότερα ευρήματα σχετικά με το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα και τον μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Το πιο πρόσφατο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μπορεί να καθυστερήσει ή ενδεχομένως ακόμη και να αποτρέψει την άνοια πιο αποτελεσματικά από μια παλαιότερη έκδοση του εμβολίου.

Το νέο εμβόλιο που ονομάζεται Shingrix, το οποίο είναι διαθέσιμο από το 2017, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης τα επόμενα έξι χρόνια κατά 17% περισσότερο από ένα παλαιότερο εμβόλιο που ονομάζεται Zostavax.

Ο έρπητας ζωστήρας εμφανίζεται όταν ο ιός της ανεμευλογιάς-ζωστήρα, που προκαλεί την ανεμοβλογιά και παραμένει στο σώμα, επανενεργοποιείται σε μια περίοδο που το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο, όπως όταν κάποιος έχει στρες ή κάνει χημειοθεραπεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα επώδυνο εξάνθημα, το οποίο μερικές φορές μπορεί να μολυνθεί ή να εμφανιστεί ουλή.

Δείτε επίσης: Οι δυσκολίες στην διαχείριση των οικονομικών «προάγγελος» άνοιας αργότερα στη ζωή

Μια μελέτη σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκε τουλάχιστον 17% μείωση των διαγνώσεων άνοιας στα έξι χρόνια μετά τον νέο εμβολιασμό κατά του έρπητα ζωστήρα, που ισοδυναμεί με 164 ή περισσότερες επιπλέον ημέρες ζωής χωρίς άνοια.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, δείχνει ότι η προστασία ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες και ότι το ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μπορεί να έχει πρόσθετη αξία όσον αφορά την προστασία από την άνοια.

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, το Zostavax έχει πλέον αποσυρθεί και αντικατασταθεί από ένα πολύ πιο αποτελεσματικό εμβόλιο (Shingrix).

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν γίνει οποιαδήποτε πρόταση ότι το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης της άνοιας.

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-26 11:38:45

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button