Πολιτική

Το καλώδιο, το Κυπριακό και η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές απαιτήσεις

Η Αθήνα επιμένει στην επιλογή του διαλόγου με την Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση.

Σε μια περίοδο διεθνούς και περιφερειακής αστάθειας, η Ελλάδα επιδιώκει μια λειτουργική σχέση με την γείτονα, χωρίς όμως να κάνει «εκπτώσεις» στις βασικές της θέσεις.

Η επιλογή του διαλόγου και η προσπάθεια διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας δεν σημαίνουν αλλαγή ή υποχώρηση από τις πάγιες ελληνικές θέσεις, διαμηνύει η ελληνική πλευρά σε κάθε τόνο.

Αντιθέτως, η συγκεκριμένη προσέγγιση υπαγορεύεται από την ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα και να αποφευχθούν εντάσεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Η… αντιπαραγωγική σχέση Αθήνας – Τελ Αβίβ

Η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, όπως και η «Ασπίδα του Αχιλλέα», η οποία αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή ολιστική προσπάθεια αντιμετώπισης των σύγχρονων απειλών, βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο της Άγκυρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε, πώς πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι «αντιπαραγωγική», καθώς, σύμφωνα με την τουρκική αντίληψη, διαμορφώνεται ένα ευρύτερο «τόξο» που θεωρείται ότι απειλεί την Τουρκία.

«Εμείς δεν ετεροκαθοριζόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η βασική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας είναι πως η Ελλάδα δεν λειτουργεί πλέον με γνώμονα το τι πράττει καθημερινά η Τουρκία.

«Ένας γείτονας που δύσκολα ζεις μαζί του»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση για τη Στρατιωτική Κινητικότητα στις Βρυξέλλες δήλωσε: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας. Δεν είναι μόνο η απειλή απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη από τη Ρωσία. Έχουμε τους γείτονές μας, την Τουρκία, που αποτελεί απειλή για εμάς. Έχουμε έναν γείτονα που είναι δύσκολο να ζήσεις μαζί του».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Αθήνα επιχειρεί να κινηθεί σε τρεις άξονες ,τη διπλωματία, τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και τις διεθνείς συμμαχίες.

Το γαλλικό «κλειδί» στην ηλεκτρική διασύνδεση

Ιδιαίτερο βάρος αποκτά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, καθώς η επανέναρξη των ερευνών για την υλοποίηση του έργου βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο.

Η Τουρκία επιμένει στη θέση ότι θα πρέπει να ενημερώνεται για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το έργο, ενώ η Αθήνα διαμηνύει ότι η διαδικασία αδειοδότησης αποτελεί αρμοδιότητα της Ελλάδας.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης, η Ελλάδα είναι η χώρα που θα αδειοδοτήσει το έργο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η έκδοση NAVTEX, η οποία έχει ως σκοπό την ενημέρωση των παρακείμενων κρατών και των ναυτιλομένων.

Συνεπώς, από τη στιγμή που κατά το πλειοψηφικό πακέτο το έργο είναι γαλλικών συμφερόντων, ξεκαθαρίζεται από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πώς η γαλλική κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα αδείας προς την ελληνική και μόνον.

Η Αθήνα απορρίπτει παράλληλα τα δημοσιεύματα περί αλλαγής της πορείας του καλωδίου προκειμένου να αποφευχθεί ένταση με την Τουρκία καθώς η χάραξη έργου βρίσκεται αρκετά νοτιότερα από τα τουρκικά πάρκα.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, διαμηνύοντας παράλληλα πώς δεν αποδέχεται αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ως αποτέλεσμα τουρκικών απαιτήσεων.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο Κυπριακό

Το Κυπριακό παραμένει στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών καθώς βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής.

Η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στον στόχο της επανένωσης της Κύπρου μέσω μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης. Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά επιμένει στη θέση περί λύσης δύο κρατών ενώ ζητά την αναγνώριση του Ψευδοκράτους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την προ ημερών συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε ότι οποιαδήποτε πρόταση για το Κυπριακό θα πρέπει, κατά την τουρκική θέση, να αναγνωρίζει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων.

Από τη Λευκωσία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απορρίπτει την εικόνα αδιεξόδου στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, με ενεργό ρόλο του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κα Ολγκίν, θα επισκεφθεί την Κύπρο, ενώ πρόσθεσε πώς αναμένεται «να υπάρξουν συναντήσεις, ανάμεσα σε αξιωματούχους της ΕΕ και της Τουρκίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Λευκωσία στηρίζει την προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τη μεθοδολογία, την ουσία των συνομιλιών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Αύριο, αναμένεται να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τα τεκταινόμενα στη Νέα Υόρκη.

Την προσήλωση της Ελλάδας στον στόχο της επανένωσης της Μεγαλονήσου μέσω της εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης επανέλαβε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας με επιστολή του στον Νίκο Χριστοδουλίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 66 ετών από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αύριο θα μεταβεί στη Λευκωσία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας όπου θα συμμετάσχει στον εορτασμό της Επετείου της Ανεξαρτησίας.




Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-29 21:30:00

Back to top button