
Τι είναι οι σχέσεις DADT που επαναπροσδιορίζουν τα όρια στον έρωτα
Μια νέα προσέγγιση στις σχέσεις επαναπροσδιορίζει την οικειότητα ανάμεσα στα ζευγάρια, χαλαρώνοντας τα όρια, με στόχο τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία
Όλο και περισσότερα ζευγάρια στην Ελλάδα λένε «όχι» στο γάμο, υιοθετώντας άλλες, λιγότερο παραδοσιακές μορφές σχέσεων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Για τις νεότερες γενιές, και ειδικά για τη Gen Z, ο γάμος όχι μόνο δεν υπάρχει στα μελλοντικά ή και άμεσα σχέδιά τους, αλλά και η ίδια η σχέση παίρνει μια άλλη μορφή. Το «situationship» (situation= κατάσταση και relationship= σχέση) είναι ένας όρος που περιγράφει την «γκρίζα» ζώνη ανάμεσα στη φιλία και τη σχέση, αναδεικνύοντας μια γενική χαλαρότητα και τις αλλαγές στη σύσταση των σχέσεων. Ακόμα, όμως, ένας άλλος όρος έχει προστεθεί τα τελευταία δύο χρόνια στο λεξιλόγιο των σχέσεων: τα ζευγάρια DADT.
Τα αρχικά DADT, συντομογραφία του «Don’t Ask, Don’t Tell» (μη ρωτάς, μην αποκαλύπτεις), εκπροσωπούν τη διατήρηση ορισμένων πτυχών της ζωής ιδιωτικών, διατηρώντας παράλληλα την εμπιστοσύνη και τη σύνδεση. Κοινώς, όσα (δεν) ξέρει ο ένας για τον άλλον, τόσο το καλύτερο. Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει κοινά στοιχεία με το «situationship». Τα ζευγάρια αγκαλιάζουν την ανεξαρτησία, τη λιγότερη ζήλια και επαναπροσδιορίζουν την οικειότητα με ανοιχτά όρια. Αυτή η οπτική κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ των ζευγαριών που επαναπροσδιορίζουν την οικειότητα και πειραματίζονται με αντισυμβατικούς τρόπους για να χτίσουν ισχυρές σχέσεις χωρίς δράματα.
Τι είναι οι σχέσεις DADT;
Στις ερωτικές σχέσεις, το DADT μοιάζει περισσότερο με μια συμφωνία μεταξύ των δύο προσώπων σχετικά με τις πληροφορίες που μοιράζονται για τη σεξουαλική τους ζωή, ειδικά όταν πρόκειται και για άλλα πρόσωπα. Συνήθως παρατηρείται σε ανοιχτές ή πολυαγαμικές σχέσεις, επιτρέποντας στα άτομα να εξερευνούν τις σχέσεις με άλλους χωρίς την υποχρέωση να μοιράζονται λεπτομέρειες, διατηρώντας τα προσωπικά όρια και μειώνοντας την πιθανή δυσφορία.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιπλέον, υιοθετείται από ορισμένα ζευγάρια, ως ένας τρόπος χειρισμού της απιστίας, όπου αποφασίζουν αμοιβαία να μην αποκαλύψουν την ύπαρξη άλλων προσώπων. Στον πυρήνα τους, οι σχέσεις DADT αφορούν την εξισορρόπηση της ατομικής ελευθερίας με τη διατήρηση της σχέσης.
Γιατί τις επιλέγουν τα ζευγάρια;
Διαφορετικοί λόγοι είναι εκείνοι που οδηγούν τα ζευγάρια να προσεγγίσουν αυτή την «ελεύθερη» σχέση. Από τη μία, βοηθά στην αποφυγή της ζήλειας και των συγκρούσεων, μηδενίζοντας τις συζητήσεις για άλλες σχέσεις ή συναντήσεις και μειώνοντας την πιθανότητα διαφωνιών ή πληγωμένων συναισθημάτων. Από την άλλη, επιτρέπει και στους δύο συντρόφους να διατηρήσουν την αυτονομία και την προσωπική τους ελευθερία μέσα στη σχέση, διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία τους.
Ακόμα, εστιάζοντας στην κύρια σχέση χωρίς τους περισπασμούς των εξωτερικών λεπτομερειών επιτρέπει σε ορισμένα ζευγάρια να ενισχύσουν τη σύνδεσή τους και να απολαύσουν το δεσμό τους.
Εντούτοις, πρόκειται για μια εναλλακτική στις σχέσεις που ενδεχομένως να μην ταιριάζει σε όλα τα ζευγάρια. Όπως σε κάθε δυναμική σχέση, η επιτυχία εξαρτάται από την ειλικρινή επικοινωνία και τον αμοιβαίο σεβασμό των ατομικών ορίων και επιθυμιών.
Διαβάστε επίσης
Σχέσεις – Επτά χρόνια φαγούρας: Μύθος ή αλήθεια; 6 tips για να παραμείνετε μαζί
Το …«μαγικό» συστατικό που κρατά το ζευγάρι για πάντα μαζί
Σχέσεις: Επτά τοξικές συνήθειες που μπορούν να τις καταστρέψουν – Πώς να τις διορθώσουμε
Δημοσιεύτηκε !