Υγεία

Τι είναι η «τεράστια» βραγχιακή κύστη  που αφαίρεσε από τον λαιμό της

Η 43χρονη παλαίμαχη τενίστρια αποκάλυψε ότι την εντόπισε τον περασμένο Μάιο και τώρα χειρουργήθηκε γι’ αυτήν.

Μία κύστη με μέγεθος όσο ένα γκρέιπ φρουτ ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε από τον λαιμό της η θρυλική τενίστρια Σερένα Γουίλιαμς (Serena Williams), προσθέτοντας πως πλέον βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Σε ανάρτησή της στο TikTok αφηγείται ότι τον περασμένο Μάϊο εντόπισε μία «τεράστια μάζα» στον λαιμό της. «Τρομοκρατήθηκα και πήγα αμέσως για εξετάσεις. Έκανα όσες μπορείτε να φανταστείτε. Όλες ήταν αρνητικές, αφού όπως απεδείχθη είχα μία βραγχιακή κύστη», αναφέρει η 43χρονη.

Η βραγχιακή κύστη είναι μία καλοήθης μάζα γεμάτη υγρό, που αρχίζει νωρίς στην ενδομήτρια ζωή αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Θεωρείται αναπτυξιακή ανωμαλία της εμβρυϊκής ζωής.

Όπως αναφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ, αυτού του είδους οι κύστεις αντιπροσωπεύουν το σχεδόν ένα τρίτο των συγγενών (δηλαδή εκ γενετής) κύστεων στον λαιμό.

Τυπικά εκδηλώνονται μετά από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ως ελαστικές μάζες που διογκώνονται και υποχωρούν, ακολουθώντας την πορεία της λοίμωξης. Συνήθως εμφανίζονται στα πλάγια του τραχήλου (λαιμός). Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν μία βραγχιακή κύστη. Ωστόσο στο 2-3% των περιπτώσεων εμφανίζονται κύστεις αμφοτερόπλευρα.

Οι βραγχιακές κύστεις συνήθως εκδηλώνονται στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να παρουσιαστούν και σε ενήλικες. Είναι επίσης πιο συχνές σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό.

Η Σερένα Γουίλιαμς αναφέρει στην ανάρτησή της πως αναρρώνει με παροχέτευση στο λαιμό της. Πρόκειται για καθετήρα που τοποθετήθηκε για να απομακρυνθούν τα εναπομείναντα υγρά, μετά την χειρουργική αφαίρεση της κύστης.

«Έπρεπε να βάλουν την παροχέτευση γιατί ήταν τόσο πολύ (το υγρό)», εξηγεί. «Όλα όμως πήγαν καλά και αισθάνομαι χαρούμενη που συνεργάστηκα με μερικούς εξαιρετικούς γιατρούς».

Φωτογραφία: iStock




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-17 09:46:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button