Γυναίκα

Τα σημεία στο δέρμα που συνήθως ξεχνάμε όταν βάζουμε αντηλιακό

Είναι τα πιο ευάλωτα στον ήλιο γιατί εκτίθενται συνεχώς σε αυτόν, εάν δεν λάβουμε ορισμένα μέτρα.  

Καθώς περνάμε ολοένα περισσότερο χρόνο σε υπαίθριους χώρους, οι ειδικοί συνιστούν να μην ξεχνάμε το αντηλιακό που είναι απαραίτητο για την προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα και μακροπρόθεσμα από την πρόωρη γήρανση και τον καρκίνο. Ωστόσο υπάρχουν μερικά σημεία που οι περισσότεροι παραβλέπουν, σαν να έχουν ανοσία από τον ήλιο.

«Το πάνω και πίσω τμήμα των αυτιών το ξεχνάμε συχνά όταν βάζουμε αντηλιακό. Είναι όμως εξαιρετικά ευάλωτα στο ηλιακό έγκαυμα. Ειδικά στους άνδρες είναι και σύνηθες σημείο εμφάνισης δερματικού καρκίνου», αναφέρει η Dr. Michelle Henry, κλινική δερματολόγος στο Κολλέγιο Ιατρικής Weill Cornell, στη Νέα Υόρκη.

Το ευαίσθητο δέρμα των χειλιών και γύρω από τα μάτια, ιδίως στα βλέφαρα, επίσης το παραμελούμε συχνά.

Ο καρκίνος στα χείλη αναπτύσσεται πιο συχνά σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, με ανοικτόχρωμο δέρμα. Το κάτω χείλος έχει περίπου 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν, αναφέρει η χειρουργός δερματολόγος Dr. Jennifer Lucas, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD). Αιτία είναι το γεγονός ότι εκτίθεται περισσότερο στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου.

Για την προστασία των χειλιών σας χρειάζεστε lip balm με ενσωματωμένο δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF), τονίζει η Dr. Henry.

Στα βλέφαρα ο δερματικός καρκίνος που αναπτύσσεται συχνότερα είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Πρόκειται για μία κακοήθη νόσο λιγότερο επιθετική από το μελάνωμα. Συνήθως ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία, αλλά δεν παύει να είναι σοβαρή νόσος.

Για να προστατευθείτε να χρησιμοποιείτε κρέμα ματιών με SPF. Ειδάλλως να μην βγαίνετε ποτέ από το σπίτι χωρίς ένα καλό, προστατευτικό ζευγάρι γυαλιά ηλίου.

Η Dr. Henry συνιστά ακόμα να μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό στον αυχένα σας, ο οποίος κατά κανόνα δεν καλύπτεται ούτε από ρούχα, ούτε από το καπέλο σας.

Στο κρανίο και στο πάνω μέρος του ποδιού

Ποιο άλλο σημείο του σώματος μπορεί να ξεχάσετε; Το κρανίο σας – ιδίως στα σημεία όπου έχετε αραίωση των μαλλιών ή φαλάκρα. Για το δέρμα του κρανίου ιδανικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντηλιακά σε μορφή γέλης (τζελ), συνιστά η Dr. Lucas. Πρέπει όμως να ξέρετε πως θα λερωθούν και τα μαλλιά σας από αυτά.

Αν θέλετε να το αποφύγετε αυτό, καλό είναι να μην ξαναβγείτε από το σπίτι χωρίς καπέλο με φαρδύ γείσο. Έτσι θα σκιάζετε και το πρόσωπό σας, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων βλεφάρων σας.

Στα ξεχασμένα σημεία του σώματος συγκαταλέγεται το πάνω μέρος του ποδιού (το ραχιαίο τμήμα του άκρου πόδα ή κουντεπιέ). Όπως εξηγεί η Dr. Lucas, τα πέλματα των ποδιών καλύπτονται από παχιά στοιβάδα νεκρών κυττάρων που τα προστατεύει από την UV.

Αντιθέτως, το ραχιαίο τμήμα των άκρων ποδών «βλέπει» απ’ ευθείας τον ήλιο χωρίς καμία προστασία, όταν φοράμε πέδιλα ή σαγιονάρες. Το γεγονός αυτό καθιστά την περιοχή εξαιρετικά ευάλωτη στον ήλιο. Γι’ αυτό είναι συνηθισμένα τα ηλιακά εγκαύματα σε αυτήν.

Μην ξεχνάτε, τέλος, να αλείφετε με αντηλιακό τα σημεία του δέρματος κοντά στις άκρες των ρούχων (π.χ. κάτω από τις τιράντες). Απλώς αλείψτε τα λίγη ώρα πριν ντυθείτε, για να μην λερώσετε τα ρούχα σας.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-16 08:01:57

Back to top button