Υγεία

Τα μικροπλαστικά στον πλακούντα αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρης γέννας [μελέτη]

Μελέτη διαπίστωσε ότι η παρουσία μικροπλαστικών και νανοπλαστικών στον πλακούντα είναι σημαντικά υψηλότερη στους πρόωρους τοκετούς σε σχέση με τους τελειόμηνους.

Τα μικροπλαστικά στον πλακούντα ήταν μάλιστα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχαν ανιχνευθεί προηγουμένως στο αίμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια συσσωρεύονται στον πλακούντα. Αλλά τα υψηλότερα μέσα επίπεδα μικροπλαστικών που ανιχνεύθηκαν στην περίπτωση των μικρότερων σε διάρκεια κυήσεων ήταν μια «μεγάλη έκπληξη» για τους ερευνητές, καθώς μία κύηση μεγαλύτερης διάρκειας θα αναμενόταν να οδηγεί σε μεγαλύτερη συσσώρευση.

Ο πρόωρος τοκετός είναι η κύρια αιτία θανάτου βρεφών παγκοσμίως και οι λόγοι για δύο στους τρεις πρόωρους τοκετούς είναι άγνωστοι, ανέφερε ο δρ Enrico Barrozo, του Baylor College of Medicine στο Τέξας.

Αυτό που ώθησε τους επιστήμονες να διερευνήσουν τη ρύπανση από πλαστικό ήταν η διαπιστωμένη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκατομμυρίων πρόωρων γεννήσεων.

Η νέα μελέτη καταδεικνύει απλά μια συσχέτιση μεταξύ μικροπλαστικών και πρόωρων γεννήσεων. Για να διαπιστωθεί αν η σχέση είναι αιτιώδης, αν δηλαδή είναι τα μικροπλαστικά που οδηγούν στον πρόωρο τοκετό, πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες σε κυτταρικές καλλιέργειες και ζωικά μοντέλα.

Τα μικροπλαστικά είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή στα ανθρώπινα κύτταρα και η φλεγμονή είναι ένας από τους παράγοντες που επισπεύδουν την έναρξη του τοκετού.

Τα μικροπλαστικά, που διασπώνται από τα πλαστικά απόβλητα, έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη από την κορυφή του Έβερεστ μέχρι τα βάθη των ωκεανών. Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν μικροσκοπικά σωματίδια με το φαγητό, το νερό και τον αέρα που εισπνέουν.

Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε πλακούντες το 2020 και έχουν επίσης βρεθεί στο σπέρμα, στο μητρικό γάλα, στον εγκέφαλο, στο συκώτι και στον μυελό των οστών, γεγονός που υποδηλώνει σε πόσο μεγάλο βαθμό έχει μολυνθεί το ανθρώπινο σώμα. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία είναι ελάχιστα γνωστές, αλλά τα μικροπλαστικά έχουν συνδεθεί με εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

«Η μελέτη μας υπαινίσσεται την πιθανότητα η συσσώρευση πλαστικού να συμβάλει στην αύξηση των πρόωρων γεννήσεων», ανέφερε ο καθηγητής Kjersti Aagaard, από το νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. «Σε συνδυασμό με άλλες πρόσφατες έρευνες, η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που καταδεικνύουν έναν πραγματικό κίνδυνο από την έκθεση στα πλαστικά για την ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες», πρόσθεσε.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Ντένβερ και έχει υποβληθεί σε ακαδημαϊκό περιοδικό. Οι ερευνητές ανέλυσαν 100 πλακούντες από τελειόμηνες κυήσεις (37,2 εβδομάδων κατά μέσο όρο) και 75 από πρόωρες γεννήσεις (34 εβδομάδων), όλες τους από την περιοχή του Χιούστον.

Η ανάλυση με εξαιρετικά ευαίσθητη φασματομετρία μάζας διαπίστωσε 203 μικρογραμμάρια πλαστικού ανά γραμμάριο ιστού (μg/g) του πλακούντα στους πρόωρους τοκετούς, δηλαδή ποσότητα πάνω από 50% μεγαλύτερη από τα 130 μg/g που βρέθηκαν στους τελειόμηνους πλακούντες.

Εντοπίστηκαν δώδεκα τύποι πλαστικού, με τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των πλακούντων στις τελειόμηνες κυήσεις και στους πρόωρους τοκετούς να αφορούν το PET, όπως χρησιμοποιείται στα πλαστικά μπουκάλια, το PVC, την πολυουρεθάνη και το πολυκαρβονικό.

Ορισμένες μητέρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης γέννας, λόγω ηλικίας, εθνικότητας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Αλλά η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ πλαστικών σωματιδίων και πρόωρου τοκετού παρέμεινε ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη αυτοί οι παράγοντες.

«Αυτή η μελέτη έδειξε μια συσχέτιση και όχι αιτιώδη συνάφεια», διευκρίνισε ο Barrozo, συμπληρώνοντας: «Πιστεύω όμως ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα μικροπλαστικά και τις συσχετίσεις τους με πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία».

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-01 13:01:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button