Υγεία

Τα βασικά συμπεράσματα του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής

Οι εφαρμογές DNA Tests στην πρόληψη καρδιαγγειακών καθήσεων και η εξατομικευμένη διατροφή καθώς και η ιβουπροφαίνη ως κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του πόνου και των φλεγμονών ήταν τα βασικά συμπεράσματα του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής (ΕΚΟΓΙ), που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 13-15 Ιουνίου 2024 στην Σύρο.

Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 ιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (παθολόγοι, γενικοί ιατροί, οικογενειακοί ιατροί κ.λπ.). Βασικός στόχος του συνεδρίου αποτέλεσε η ενημέρωση στα τελευταία δεδομένα στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και των προβλημάτων δημόσιας υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Ιατρική Ακρίβειας, όπου με τη χρήση των DNA τεστ οι γιατροί μπορούν σήμερα να οδηγηθούν σε πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες προσεγγίσεις στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Ο καρδιολόγος Δρ. Μανώλης Καλλίστρατος, MD, PhD, FESC, EHS, κατά τη διάρκεια του δορυφορικού συμποσίου «Ιατρική Ακρίβειας & Medical Genomics», τόνισε ότι μέχρι σήμερα η εκτίμηση του ρίσκου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου υποεκτιμάται.

Με τον υπολογισμό του πολυγονιδιακού ρίσκου (Polygenic Risk Score) και του προσαρμοσμένου πολυγονιδιακού ρίσκου (Adjusted Polygenic Score) με ένα απλό DNA τεστ με σάλιο, οι γιατροί μπορούν να συνυπολογίσουν το φαινοτυπικό και το γενετικό ρίσκο ενός ατόμου. Αυτό επιτρέπει την έγκαιρη υιοθέτηση της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης για την πρόληψη κοινών καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η διαιτολόγος-γενετίστρια Άντζυ Καπέλλου, RD, MSc, PhD, Nutrition & Genetics Specialist, στο ίδιο συμπόσιο αναφέρθηκε στη δυνατότητα που προσφέρουν τα πιστοποιημένα DNA τεστ για την παροχή εξατομικευμένων διατροφικών συστάσεων και επιλογών τροφών βάσει γενετικών δεδομένων. Αυτό οδηγεί σε πιο αποτελεσματική διαχείριση του βάρους.

Η διαχείριση του πόνου και των φλεγμονών είναι κρίσιμη για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, με τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) να αποτελούν βασικά εργαλεία. Η ιβουπροφαίνη, δραστικό συστατικό του Nurofen, είναι η πλέον αποτελεσματική και ασφαλής. Για ασφαλή χρήση, η ιβουπροφαίνη πρέπει να λαμβάνεται στη χαμηλότερη δυνατή δόση που είναι 1200 mg ημερησίως δηλαδή 400 mg X 3 φορές την ημέρα). Ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από τη χρήση, ενώ η νεφρική λειτουργία πρέπει να παρακολουθείται τακτικά. Η ταυτόχρονη χρήση διαφορετικών ΜΣΑΦ πρέπει να αποφεύγεται. Συνολικά, η ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματικό εργαλείο στη διαχείριση του πόνου και των φλεγμονών τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής, Δρ. Στάθης Σκληρός, MD, PhD. Ο καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας, Δρ. Αθανάσιος Ράπτης, αναφέρθηκε στη διαχείριση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Το συνέδριο αποτέλεσε σημαντικό γεγονός για την ιατρική κοινότητα, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και θεμάτων δημόσιας υγείας, τονίζοντας τη σημασία της εξατομικευμένης ιατρικής μέσω της χρήσης γενετικών τεστ.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-25 11:20:19

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button