Υγεία

Τα αντιυπερτασικά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο δερματίτιδας στους ηλικιωμένους, δείχνει νέα μελέτη




  • Iatropedia newsroom


Τα αντιυπερτασικά φάρμακα, όπως τα διουρητικά και οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση, σύμφωνα με νέα μελέτη.











Η εμφάνισης εκζέματος στους ηλικιωμένους παρουσιάζει μια αύξηση, με τους επιστήμονες να ερευνούν την επίδραση που μπορεί να έχουν τα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, έδειξε ότι η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων αύξησε κατά 29% το ποσοστό των διαγνώσεων εκζεματώδους δερματίτιδας στους ηλικιωμένους.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ηλικίας 60 ετών και άνω, που έλαβαν οποιαδήποτε αντιυπερτασικά φάρμακα είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση οποιασδήποτε εκζεματώδους δερματίτιδας.

Κάθε κατηγορία αντιυπερτασικών φαρμάκων αναλύθηκε ξεχωριστά, δείχνοντας ότι την μεγαλύτερη επιδραση είχαν τα διουρητικά και οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου, ενώ μικρότερη ήταν η επίδραση από τους αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και τους β-αναστολείς.

Δείτε επίσης: Ατοπική δερματίτιδα: Ποιες είναι οι πιο «ένοχες» ουσίες από τις οποίες κινδυνεύουν οι μικροί ασθενείς

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός επιπολασμός της εκζεματώδους δερματίτιδας ήταν 6,7% μεταξύ 1.561.358 ηλικιωμένων ενηλίκων κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης έξι ετών.

Επισημαίνουν ότι, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ των φαρμάκων και της δερματίτιδας, αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στους γιατρούς ώστε να διαχειριστούν καλύτερα την εμφάνιση ενός εκζέματος σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Υπέρταση: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τους αρρύθμιστους ασθενείς



















Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-28 13:37:36

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button