Υγεία

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θα δοκίμαζαν καλλιεργημένο κρέας, σύμφωνα με έρευνα

Σχεδόν το 45% των Ελλήνων* είναι πρόθυμο να δοκιμάσει καλλιεργημένο κρέας, εάν αυτό ήταν διαθέσιμο και ένα 17% θα αντικαθιστούσε κάποια ποσότητα από το κρέας που ήδη καταναλώνει με καλλιεργημένο κρέας, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από το YouGov και ανατέθηκε από το ΜΚΟ think tank Good Food Institute Europe.

Ο Δρ. Δημήτριος Ι. Στραβοπόδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ελλάδα, εξήγησε σχετικά: «Η καλλιέργεια κρέατος περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ζωικών κυττάρων και την καλλιέργειά τους σε ζυμωτήρες, παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπύρας, οι οποίοι ουσιαστικά προσομοιάζουν την ίδια διαδικασία που συμβαίνει μέσα σε ένα ζώο, παρέχοντας ζεστασιά και βασικά θρεπτικά συστατικά».

Παραπάνω από τους μισούς (51%) συμμετέχοντες στην έρευνα συμφωνούν ότι εάν το καλλιεργημένο κρέας- ένας νέος τρόπος παραγωγής κρέατος χωρίς εκτρεφόμενα ζώα- εγκριθεί από τις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων, θα πρέπει να διατίθεται προς πώληση στην χώρα. Παράλληλα το 52% θεωρεί ότι θα πρέπει να παράγεται εγχώρια, ώστε να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία. Με την Ελλάδα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές κρέατος προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτάρκειας της χώρας και στη δημιουργία μιας εγχώριας βιομηχανίας καλλιεργημένου κρέατος.

Ο Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελλάδα, δήλωσε: «Το καλλιεργημένο κρέας παράγεται σ’ ένα ελεγχόμενο και καθαρό περιβάλλον το οποίο επιτρέπει την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και της χρήσης αντιβιοτικών. Προτού ένα προϊόν καλλιεργημένου κρέατος λάβει έγκριση προς πώληση στην ΕΕ, θα πρέπει να υποβληθεί σε ενδελεχή τεχνική και επιστημονική αξιολόγηση της ασφάλειας και της διατροφικής του αξίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)».

Το καλλιεργημένο κρέας είναι ακόμα μια νέα ιδέα για τους Έλληνες καταναλωτές, με το 23% να δηλώνει ότι έχει ακούσει γι’ αυτόν τον νέο τρόπο παραγωγής κρέατος. Οι συμμετέχοντες (76%) στην έρευνα πιστεύουν επίσης ότι η απόφαση για έγκριση δραστηριοτήτων καλλιέργειας κρέατος θα πρέπει να παρθεί ανεξάρτητα από τα εμπορικά συμφέροντα που μπορεί να προκύπτουν. Επιπρόσθετα το 35% υποστηρίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη του κλάδου και το 45% συμφωνεί ότι οι αρχές θα έπρεπε να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτός ο ανερχόμενος κλάδος.

Η Δρ. Ειρήνη Θεοδοσίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Χημικής και Βιοχημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Aston (Ηνωμένο Βασίλειο) και μέλος του Cellular Agriculture Greece, εξήγησε: «Με τη παγκόσμια ζήτηση κρέατος να αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2050, η εύρεση συμπληρωματικών τρόπων για την παραγωγή πρωτεΐνης με βιώσιμο και αποδοτικό τρόπο είναι σημαίνουσας σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα και την επισιτιστική ασφάλεια».

Με πάνω από 50 νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής Food Novelties) προσηλωμένες στην προώθηση του τομέα, το καλλιεργημένο κρέας έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για πρωτεΐνη. Οι υπάρχουσες έρευνες υποδηλώνουν ότι το καλλιεργημένο κρέας μπορεί να απαιτεί σημαντικά λιγότερους πόρους και να προκαλεί λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τη συμβατική κτηνοτροφία. Επιπλέον, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας νέος καινοτόμος τομέας που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη βιώσιμη τεχνολογία τροφίμων.

Η έρευνα διερεύνησε επίσης την αντίληψη των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στο συμβατικό κρέας. Το 79% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η ποσότητα κρέατος που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή, και το 47% σχεδιάζει να καταναλώνει λιγότερο ή καθόλου κρέας.

Ο Alex Mayers, Διευθύνων Σύμβουλος του Good Food Institute Europe δήλωσε σχετικά: «Το καλλιεργημένο κρέας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τα τρόφιμα που αγαπούν οι άνθρωποι με πιο αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια των καταναλωτών, ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Η εξειδίκευση της Ελλάδας στη βιομηχανία τροφίμων μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα. Επενδύοντας στην ανάπτυξη του καλλιεργημένου κρέατος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα μπορούν όχι μόνο να αναπτύξουν περαιτέρω την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, αλλά και να συμβάλουν στην παγκόσμια μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων, αξιοποιώντας την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά και το καινοτόμο πνεύμα για να ηγηθούν σε αυτόν το νέο κλάδο».


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-25 12:58:07

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button