Υγεία

Πόσο κακό είναι τελικά να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά;

Αν κάνετε μπάνιο και λούσετε τα μαλλιάς σας το βράδυ, πολλές φορές έχετε μπει στον πειρασμό να μην τα στεγνώσετε και να κοιμηθείτε με βρεγμένα μαλλιά.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι δεν κάνει να πηγαίνουμε το βράδυ για ύπνο με βρεγμένα μαλλιά. Πόσο ισχύει όμως αυτό;

Από μικροί, κυρίως οι γονείς μας, μας προέτρεπαν να στεγνώσουμε τα μαλλιά μας αν κάναμε μπάνιο το βράδυ πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας. Υπήρχαν διάφοροι ισχυρισμοί, όπως ότι «θα κρυώσουμε», «θα πιαστούμε», αλλά οι ειδικοί έχουν διαφορετική άποψη…

«Τα βρεγμένα μαλλιά μπορούν να σε κάνουν να κρυώσεις»

Τα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς και όχι από τα βρεγμένα μαλλιά. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα και δυσάρεστα με βρεγμένα μαλλιά κολλημένα στο λαιμό σας όλη τη νύχτα και αυτό μπορεί να κάνει σας δυσκολεύει να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα, αλλά δεν είναι κάτι που δεν λύνεται εύκολα με μια πετσέτα.

Σίγουρα πάντως δεν θα σας προκαλέσει κρυολόγημα.

«Τα βρεγμένα μαλλιά μπορούν να σας προκαλέσουν αυχενικό ή και πονοκέφαλο»

Τα βρεγμένα μαλλιά από μόνα τους δεν μπορούν να σας προκαλέσουν ούτε πιάσιμο στον αυχένα ούτε πονοκέφαλο. Ωστόσο, αν κοιμηθείτε χωρίς να τα στεγνώσετε, οι μύες του λαιμού θα τεντώνονται ενώ κοιμάστε καθώς θα προσπαθείτε υποσυνείδητα να αποφύγετε τα κρύα σας μαλλιά, μακριά ή κοντά.

Επίσης, δεν υπάρχει κάποια επιστημονική επιβεβαίωση ότι μπορεί να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο.

Δείτε επίσης: Θα αρρωστήσουμε αν βγούμε έξω με βρεγμένα μαλλιά;

«Κάνει κακό στην υγεία των μαλλιών»

Το να αποφύγετε να στεγνώσετε τα μαλλιά σας με πιστολάκι, ίσως πιστεύετε ότι θα σας κάνει καλό, αφού θα αποφύγετε την θερμότητα και τη ζημιά που αυτή προκαλεί στις τρίχες. Ωστόσο, την ίδια ή ίσως και χειρότερη ζημιά μπορεί να προκαλέσετε στα μαλλιά σας αν κοιμηθείτε και είναι ακόμα βρεγμένα.

«Τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο από τα στεγνά μαλλιά», εξήγησε ο δερματολόγος Timothy Schmidt από το University of Health της Utah. «Το νερό αποδυναμώνει την πρωτεϊνική δομή της τρίχας, καθιστώντας τα πιο ελαστικά και ευκολότερα στο σπάσιμο».

Γι’αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην στεγνώνετε και τρίβετε έντονα τα μαλλιά σας με πετσέτα. Πόσο μάλλον να τρίβονται τα μαλλιά σας στο μαξιλάρι για ώρες όσο κοιμάστε τη νύχτα.

Αν πραγματικά δεν έχετε χρόνο να στεγνώσετε τα μαλλιά σας πριν τον ύπνο, καλύτερα να τα αφήσετε να στεγνώσουν φυσικά ή με ελάχιστη θερμότητα για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, όπως συνιστούν οι ειδικοί, και μπορείτε για ακόμη λιγότερη ζημιά στα μαλλιά να χρησιμοποιήσετε μια μεταξωτή ή σατέν μαξιλαροθήκη που θα ελαχιστοποιήσει την τριβή στις υγρές τρίχες.

«Το να αφήνεις τα μαλλιά σου βρεγμένα μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα»

Η πιτυρίδα είναι μια πάθηση που μπορεί να προκύψει όταν κάποια μικρόβια πηγαίνουν στο τριχωτό της κεφαλής. Τα βρεγμένα μαλλιά, μαζί με την υγρασία που μπορεί να εισχωρήσει στο μαξιλάρι σας καθώς κοιμάστε και τη ζεστασιά του κεφαλιού σας, δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για να αναπτυχθούν αυτά τα μικρόβια, όπως αναφέρει ο Dr. Chirag Shah.

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-29 20:00:52

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button