Πως την επηρεάζουν και πως αντιμετωπίζονται
Η θεραπεία για τα ινομυώματα είναι διαφορετική ανάλογα με τον τύπο και την θέση τους μέσα στην μήτρα και ανάλογα τον στόχο της ασθενούς.
Τα ινομυώματα της μήτρας είναι πολύ κοινά, καθώς εκτιμάται ότι το 70% έως το 80% των γυναικών αναπτύσσουν αυτούς τους μη καρκινικούς όγκους στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Menopause.
Στις περισσότερες γυναίκες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν βαριά αιμορραγία, επώδυνες περιόδους, πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.
Όσον αφορά τη γονιμότητα, περίπου το 11% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και σε 5% έως 10% αυτών των περιπτώσεων τα ινομυώματα είναι η αιτία, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM).
Τα ινομυώματα εμφανίζονται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας, δηλαδή το ορμονικά ενεργό μέρος της, εκεί που προσκολλάται το έμβρυο, σύμφωνα με τον Δρ. Ισαάκ Σάσον, ειδικό στη γονιμότητα.
Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτοί οι όγκοι είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν καρκίνο, μεγαλώνουν πολύ αργά με την πάροδο του χρόνου. Η θέση του ινομυώματος μπορεί να καθορίσει εάν θα επηρεάσει τη γονιμότητα, εξηγεί.
Μπορεί να εμποδίσει το έμβρυο να προσκολληθεί. Τα ινομυώματα μπορούν επίσης να μειώσουν την ποσότητα της ροής του αίματος στην κοιλότητα της μήτρας, γεγονός που μπορεί να μειώσει περαιτέρω την ικανότητα ενός εμβρύου να κολλήσει στο τοίχωμα της μήτρας ή να αναπτυχθεί, σύμφωνα με την ASRM, ή μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση.
Δείτε επίσης: Εγκυμοσύνη: Απλή εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από προεκλαμψία
Επιπλέον, ένα ινομύωμα μπορεί να μεγαλώσει αρκετά ώστε να διογκωθεί στον τράχηλο, αλλάζοντας το σχήμα του. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που μπορούν να εισέλθουν στη μήτρα.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction, υπέδειξε ότι επειδή τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία, επώδυνη επαφή, πυελικό πόνο και παρατεταμένη και βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σεξουαλική διέγερση και, κατά συνέπεια, τη συχνότητα της επαφής, με αποτέλεσμα μειωμένη πιθανότητα σύλληψης.
Ινομυώματα και Εγκυμοσύνη
Αν και μπορείτε να μείνετε έγκυος με ινομυώματα, τα προβλήματα που δημιουργούν οι όγκοι μπορούν επίσης να δημιουργήσουν επιπλοκές με την ίδια την εγκυμοσύνη.
Μια μελέτη στο Seminars in Reproductive Medicine διαπίστωσε ότι επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν στο 10% έως 40% των κυήσεων στις οποίες υπάρχουν ινομυώματα της μήτρας. Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσου:
- «Ανάποδη» γέννα
- Αποκόλληση πλακούντα
- Πρόωρο τοκετό
- Ατελής Διαστολή Τραχήλου
- Αδύναμες συσπάσεις κατά τον τοκετό
Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε για περισσότερο από ένα χρόνο (ή έξι μήνες εάν είστε άνω των 35 ετών), η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής συνιστά να υποβληθείτε σε αξιολόγηση γονιμότητας για να εντοπίσετε το πρόβλημα και αν η αιτία είναι τα ινομυώματα να τα αντιμετωπίσετε με την κατάλληλη θεραπεία.
Δεδομένου ότι η θέση κάθε ινομυώματος επηρεάζει διαφορετικά, η θεραπεία για τα ινομυώματα που προκαλούν στειρότητα θα είναι διαφορετική από εκείνη για τα ινομυώματα που προκαλούν άλλα συμπτώματα, όπως βαριά αιμορραγία και επώδυνες περιόδους, λέει ο Δρ Sasson.
Δείτε επίσης: Γονιμότητα: Οι γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι το 95% του ωοθηκικού αποθέματος έχει χαθεί μέχρι τα 35
Φάρμακα
Αν δεν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, τα ινομυώματα μπορεί να αντιμετωπιστούν με αντισυλληπτικά χάπια. Ωστόσο, αν θέλετε να μείνετε έγκυος, υπάρχουν φάρμακα για να βοηθήσουν στη συρρίκνωση των ινομυωμάτων πριν από μία χειρουργική θεραπεία.
Χειρουργικές επεμβάσεις
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή εάν έχετε ένα ινομύωμα που σας εμποδίζει να μείνετε έγκυος.
Η καλύτερη προσέγγιση εξαρτάται από μερικά πράγματα, όπως το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση των ινομυωμάτων, καθώς και από τους γενικούς στόχους υγείας και γονιμότητας του ασθενούς Οι τύποι χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν:
Υστεροσκοπική Μυομεκτομή
Αυτή είναι η πιο ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για τη θεραπεία των ινομυωμάτων, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, καθώς δεν γίνονται τομές.
Δείτε επίσης: Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας: Τι είναι η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης και ποιες γυναίκες αφορά
Λαπαροσκοπική Μυομεκτομή
Με μια λαπαροσκοπική μυομεκτομή, ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή μέσα ή κοντά στον κοιλιακό σας κόμβο. Στη συνέχεια, μια μικροσκοπική κάμερα εισάγεται στην κοιλιά σας και το ινομύωμα αφαιρείται με χειρουργικά εργαλεία.
Μυομεκτομή κοιλίας
Η κοιλιακή μυομεκτομή είναι μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για μεγαλύτερα ή πολλαπλά ινομυώματα. Περιλαμβάνει μια τομή κατά μήκος της γραμμής του μπικίνι για πρόσβαση στη μήτρα και αφαίρεση των ινομυωμάτων. Ωστόσο, αυτή είναι μια λιγότερο κοινή διαδικασία, καθώς είναι πιο επεμβατική.
Συνήθως, συνιστάται να περιμένετε τρεις έως έξι μήνες μετά τη μυομεκτομή (οποιουδήποτε τύπου) για να επιτρέψετε στη μήτρα να επουλωθεί σωστά πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος.
Με πληροφορίες από: ASRΜ / Φωτογραφία iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 11:17:00