Υγεία

Που οφείλονται οι διαταραχές και πως αντιμετωπίζονται

Για πολλές γυναίκες ο οργασμός δεν είναι μια «ευχάριστη» υπόθεση και αντιμετωπίζουν δυσκολίες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ο οργασμός στους άνδρες και στις γυναίκες, ορίζεται επιστημονικά ως το «αίσθημα σωματικής ευχαρίστησης και απελευθέρωσης έντασης», που συνοδεύεται από διάφορες ακούσιες, ρυθμικές συσπάσεις του πυελικού εδάφους.

Η γυναικεία οργασμική διαταραχή είναι η καθυστέρηση, η σπάνια εμφάνιση ή η απουσία οργασμού και προκαλεί σημαντική δυσφορία, σύμφωνα με την American Psychiatric Association. Για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση ή η απουσία οργασμού στις γυναίκες ως ιατρικό ζήτημα, πρέπει τα συμπτώματα να υπάρχουν για πάνω από 6 μήνες. Η πιο γνωστή διαταραχή που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι η ανοργασμία.

Ο οργασμός και η εμφάνισή του μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους ψυχολογικούς ή και ιατρικούς παράγοντες. Οι θεραπείες στις γυναικείες διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνουν εκπαίδευση σχετικά με τη σεξουαλική διέγερση, συσκευές σεξουαλικής ενίσχυσης, ατομική θεραπεία ή ακόμη και φάρμακα.

Αν αντιμετωπίζετε κάποια οργασμική διαταραχή, είναι πιθανό να έχετε επιθυμία για σεξουαλική επαφή, αλλά να δυσκολεύεστε και να νιώθετε δυσφορία επειδή δεν μπορείτε να έχετε οργασμό.

Η σεξουαλική διέγερση και οι οργασμοί είναι σύνθετες αντιδράσεις σε διάφορους σωματικούς, συναισθηματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Οι δυσκολίες σε οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να έχετε οργασμό, σύμφωνα με την American Sexual Health Association.

Προσωπικοί και ψυχολογικοί παράγοντες

  • Προηγούμενη σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση.
  • Έλλειψη γνώσης σχετικά με τη σεξουαλική διέγερση ή τις αλληλεπιδράσεις.
  • Αίσθηση ότι έχετε κακή εικόνα σώματος.
  • Ενοχή ή αμηχανία για το σεξ.
  • Πολιτιστικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις για το σεξ.
  • Στρεσογόνοι παράγοντες, όπως οικονομικά προβλήματα ή απώλεια αγαπημένου προσώπου.
  • Καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος ή κατάθλιψη.

Ο οργασμός επηρεάζεται από προβλήματα με τον σύντροφό σας

Τα προβλήματα με τον σεξουαλικό σας σύντροφο μπορεί να συμβάλλουν σε προβλήματα με τους οργασμούς. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας.
  • Ανεπίλυτες συγκρούσεις.
  • Κακή επικοινωνία των σεξουαλικών αναγκών και προτιμήσεων.
  • Απιστία ή απώλεια εμπιστοσύνης.
  • Βίαιη συμπεριφορά συντρόφου.
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία συντρόφου (σύντροφος με στυτική δυσλειτουργία).

Φυσικά αίτια

Ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, σωματικών αλλαγών και φαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν τον οργασμό:

  • Μακροχρόνιες παθήσεις – όπως ο διαβήτης, η υπερδραστήρια κύστη ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Ο γυναικείος οργασμός μπορεί να επηρεαστεί από βλάβες που έχουν προκληθεί μετά από χειρουργικές γυναικολογικές επεμβάσεις, όπως η υστερεκτομή ή επέμβαση για τον καρκίνο.
  • Φάρμακα. Πολλά συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να αναστείλουν τον οργασμό, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, αντιισταμινικά και αντικαταθλιπτικά.
  • Αλκοόλ και κάπνισμα. Το αλκοόλ καταστέλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα να έχουμε οργασμό. Επίσης, το κάπνισμα μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στα σεξουαλικά σας όργανα.
  • Αλλαγές στο σώμα που σχετίζονται με την ηλικία. Οι αλλαγές στο σώμα μετά την εμμηνόπαυση ή αργότερα στη ζωή μπορεί να συμβάλλουν σε διάφορους τύπους σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Η θεραπεία για τις διαταραχές στον οργασμό εξαρτάται από το τι συμβάλλει στο πρόβλημα. Οι πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμβουλευτική και φάρμακα, πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας.

– Κατευθυνόμενος αυνανισμός: Αυτό το πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με το σώμα σας και να εξερευνήσετε την αυτοκατευθυνόμενη σεξουαλική διέγερση. Αφού μάθετε να φέρνετε τον εαυτό σας σε οργασμό, μπορείτε να μεταφέρετε τις γνώσεις σας στον σύντροφό σας.

– Σεξουαλική εκπαίδευση: Mπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας να κάνετε μια συζήτηση για τη γυναικεία σεξουαλική ανατομία και πώς ανταποκρίνονται διαφορετικά μέρη του σώματός σας στη διέγερση.

– Συσκευές που ενισχύουν τη σεξουαλική διέγερση μπορεί να σας βοηθήσουν να έχετε οργασμό.

– Συμβουλευτική ζευγαριών: Η συμβουλευτική από έναν ειδικευμένο ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας να αντιληφθείτε που οφείλετε και πως να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας.

– Φάρμακα: Για τις γυναικές με σοβαρά προβλήματα οργασμού, συνήθως συστήνεται θεραπεία με οιστρογόνα. Μια θεραπεία χαμηλής δόσης οιστρογόνων για τον κόλπο, όπως μια κρέμα ή υπόθετο, μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα και να βελτιώσει τη λίπανση του κόλπου.

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-16 12:05:27

Back to top button