Υγεία

Πολύ πιο σημαντικός από τα γονίδια ο τρόπος ζωής για το αν θα πεθάνουμε νέοι

Δεν είμαστε αιχμάλωτοι των γονιδίων μας: Ο τρόπος ζωής καθορίζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το DNA μας το πόσο θα ζήσουμε

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από τα γονίδια στο αν θα πεθάνουμε νέοι, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής για να διαλευκανθεί η συμβολή της φύσης και της ανατροφής στην υγιή γήρανση.

Μια σειρά από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η άσκηση και το κάπνισμα, ήταν σχεδόν 10 φορές πιο πιθανό να εξηγήσουν έναν πρόωρο θάνατο σε σχέση με τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου, ανέφεραν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στο περιοδικό Nature Medicine.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις τάσεις θνησιμότητας στη βρετανική βιοτράπεζα (UK Biobank), η οποία αποθηκεύει ιατρικά και γενετικά δεδομένα από περίπου 500.000 άτομα.

Η μελέτη δείχνει πώς το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και το περιβάλλον διαμορφώνουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, κάτι κρίσιμο καθώς οι κυβερνήσεις και οι φορείς πληρωμής παλεύουν με το πώς θα αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και τη γήρανση της κοινωνίας. Πολλοί από τους παράγοντες που βρέθηκαν να συνδέονται με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής συνδέονταν με την περιουσιακή κατάσταση και την κοινωνική θέση των ανθρώπων, όπως τα έτη εκπαίδευσης, η χρήση γυμναστηρίου και το εισόδημα του νοικοκυριού.

Η κατανόηση του ρόλου των περιβαλλοντικών παραγόντων στη γήρανση θα μπορούσε να έχει «βαθύ αντίκτυπο στη βελτίωση της υγείας όλων μας», δήλωσε ο Austin Argentieri, ερευνητής στη μονάδα αναλυτικής και μεταφραστικής γενετικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Μας εξέπληξε το πόσο έντονη ήταν η διαφορά, το πόσο περισσότερο μετράει το περιβάλλον».

Παράγοντες από την παιδική ηλικία, όπως το αν η μητέρα κάπνιζε κατά τη στιγμή της γέννησης του μωρού της και το αν κάποιος ήταν «σχετικά παχουλός» περίπου στην ηλικία των 10 ετών, συνδέθηκαν επίσης με τα κυτταρικά σημάδια γήρανσης αυτού ως ενήλικα. Ωστόσο, το να είναι κανείς πιο κοντός στην ηλικία των 10 ετών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

«Δεν είμαστε αιχμάλωτοι των γονιδίων μας», δήλωσε η Aimee Aubeeluck, καθηγήτρια ψυχολογίας της υγείας στο Πανεπιστήμιο του Surrey, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Αν γνωρίζουμε ότι ο τόπος που γεννιόμαστε και ο τρόπος που ζούμε υπαγορεύουν τις πιθανότητες να γεράσουμε καλά -ή να πεθάνουμε πρόωρα- γιατί η ανάληψη δράσης σε επίπεδο πολιτικής καθυστερεί τόσο;»

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιστήμονες αποκάλυψαν τη μέγιστη διάρκεια ζωής του ανθρώπου

Έγκλημα στο Δαφνί: Διατάχθηκε ΕΔΕ – Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό του φερόμενου ως δράστη

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε παράνομα φάρμακα μέσω διαδικτύου – Κατασχέθηκαν 1.800 σκευάσματα


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-19 17:40:00

Back to top button