Υγεία

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από το νέο, επιθετικό στέλεχος [μελέτη]

Τι έδειξε η ανάλυση εκατοντάδων ασθενών στην Αφρική, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο.  

Η νέα παραλλαγή που έχει δημιουργήσει ο ιός mpox δεν απειλεί τις ίδιες ομάδες του πληθυσμού με εκείνες που έως τώρα έπλητταν οι παλαιότερες παραλλαγές του, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Εξετάζοντας στοιχεία από 154 ασθενείς που μολύνθηκαν από την παραλλαγή clade 1b του ιού μεταξύ 3 και 9 Σεπτεμβρίου 2024 στο Μπουρούντι, διαπίστωσαν ότι η μέση ηλικία τους ήταν τα 9,5 χρόνια. Επιπλέον, σημαντικό ποσοστό πασχόντων ήταν κορίτσια και νεαρές γυναίκες.

Σε ξεχωριστή ανάλυση που αφορούσε 254 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2024, επιβεβαίωσαν πως οι γυναίκες ασθενείς είναι νεότερες από τους άνδρες πάσχοντες.

Η παραλλαγή clade 1b φαίνεται ότι μεταδίδεται πιο εύκολα από τις προγενέστερες. Έχει επίσης ήδη κοστίσει τη ζωή εκατοντάδων ασθενών, κυρίως παιδιών, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) που αποτελεί το επίκεντρο της εφετινής έξαρσης. Επιπλέον, μεταδίδεται εύκολα με την απλή επαφή με τους πάσχοντες.

Σε αντιδιαστολή αυτών, η παραλλαγή clade 1a που κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες στην κεντρική και δυτική Αφρική μεταδίδεται κυρίως από την επαφή με ζώα. Και η παραλλαγή clade 2 που έχει διασπαρεί παγκοσμίως από το 2022, μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Η πρώτη ανάλυση

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Eurosurveillance. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το νέο επιθετικό στέλεχος clade 1b της mpox εξαπλώθηκε στο Μπουρούντι και άλλες αφρικανικές χώρες από την ΛΔΚ.

Από τα 154 κρούσματα που συμπεριελήφθησαν στην πρώτη ανάλυση, το σχεδόν 52% ήταν αγόρια και άνδρες. Τα υπόλοιπα ήταν κορίτσια και γυναίκες.

Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από 3 έως 25 ετών. Η μέση ηλικία των αρρένων ήταν σημαντικά υψηλότερη: 17,5 ετών έναντι 6 ετών στα θήλεα.

Τα παιδιά που ήταν μολυσμένα με τον επιθετικό ιό της mpox αντιπροσώπευσαν την πλειονότητα των κρουσμάτων. Στην πραγματικότητα, τα περιστατικά στις ηλικίες κάτω των 15 ετών ήταν πάνω από το 55% του συνόλου. Η κατανομή ανά ηλικιακή ομάδα έδειξε πως τα κρούσματα ήταν αναλογικά περισσότερα στις ηλικίες έως και 4 ετών. Ακολουθούσαν οι ηλικίες 5 έως 9 ετών.

Η δεύτερη ανάλυση

Αντίστοιχα, η ανάλυση των 254 ασθενών που εισήχθησαν σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο έδειξε κατ’ αρχάς πως οι 132 (το 52%) ήσαν άνδρες. Οι υπόλοιποι 115 ήταν γυναίκες.

Η μέση ηλικία των νοσηλευθέντων ασθενών ήταν τα 19 έτη. Ωστόσο η μέση ηλικία στις γυναίκες ήταν τα 16 έτη (από 7 έως 25 ετών). Στους άνδρες με mpox ήταν τα 22 έτη (8 έως 32 ετών).

Οι 247 από τους ασθενείς χρειάσθηκαν νοσηλεία επί περισσότερες από 1 ημέρες. Η διάρκειά της κυμαινόταν στους περισσότερους από 6 έως 12 ημέρες. Δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη διαφορά στη νοσηλεία μεταξύ των φύλων.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από πανεπιστήμια του Καναδά, του Βελγίου, του Μπουρούντι, του Κονγκό και των ΗΠΑ.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 13:05:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button