Κόσμος

Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση στο τρένο;

Μετά από μία σειρά από σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με πιο πολύνεκρο αυτό της Τετάρτης στην Ισπανία, είναι αναμενόμενο οι επιβάτες των τρένων να αναρωτιούνται πού πρέπει να καθίσουν, ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Σε γενικές γραμμές, σημειώνουν οι New York Times, σύμφωνα με την κοινή λογική, δεν πρέπει να επιλέξει κανείς τα πρώτα ή τα τελευταία βαγόνια.

Οι ειδικοί λένε ότι το καλύτερο είναι να κάτσει κάποιος στο μέσο της αμαξοστοιχίας, με το πρόσωπο μάλιστα στραμμένο προς τα πίσω. Ωστόσο, προσθέτουν ότι υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές στα σιδηροδρομικά δυστυχήματα για να μπορεί κανείς να είναι βέβαιος.

Οι ειδικοί λένε ότι η επιλογή θέσης μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός επιβάτη, αλλά ο τύπος της σύγκρουσης έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το πού τυχαίνει να κάθεται κάποιος.


«Πες μου τι είδους σύγκρουση θα συμβεί και θα σου πω ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να βρίσκεσαι», είπε χαρακτηριστικά στους NYT ο Τζον Γκόλια, ανεξάρτητος σύμβουλος ασφάλειας και πρώην μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει κάποια 100% ασφαλής θέση, πρόσθεσε.


Ο Ρόμπερτ Πάασγουελ, ομότιμος καθηγητής στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο City College της Νέας Υόρκης, ανέφερε στους New York Times ότι τα σοβαρά σιδηροδρομικά δυστυχήματα είναι σπάνια, ενώ οι αιτίες και οι περιστάσεις τους μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά. Μπορεί να είναι μια σύγκρουση στο πίσω μέρος ενός τρένου και στο μπροστινό ενός άλλου -όπως συνέβη στην Ισπανία- ή ένας εκτροχιασμός που προκαλείται από ελάττωμα στις ράγες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εκτροχιαστεί και μεσαίο βαγόνι.

«Σε αυτή την περίπτωση, ένα τρένο έπεσε στο πίσω μέρος ενός άλλου τρένου, οπότε το ασφαλέστερο σημείο για να καθίσει κανείς, θα ήταν προφανώς στο μπροστινό μέρος του τρένου» που χτυπήθηκε, εξήγησε ο Πάασγουελ.


Οι ειδικοί μελετούν τα δυστυχήματα και προσπαθούν να καταλάβουν πού είναι το πιο ασφαλές σημείο για να καθίσει κανείς, σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων. Η συχνότερη απάντηση είναι το μέσο του τρένου, επειδή το πρώτο βαγόνι απορροφά τη δύναμη μιας μετωπικής σύγκρουσης και το τελευταίο βαγόνι δέχεται το κύριο βάρος μιας σύγκρουσης από πίσω.

Ο Τζιμ Μάθιους, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Rail Passengers Association, μιας ενωσης που επιδιώκει τη βελτίωση των αμερικανικών σιδηροδρομικών επιβατικών υπηρεσιών, δήλωσε  στην αμερικανική εφημερίδα ότι, ως γενικός κανόνας, προτιμά να κάθεται στη μέση του τρένου. Ωστόσο, αυτό δεν προσφέρει καμία εγγύηση για την ασφάλειά του.

«Θα ήθελα να τονίσω με έμφαση ότι, ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα του δυστυχήματος, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί», είπε ο ίδιος.

Σε αυτά τα μεσαία βαγόνια, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η καλύτερη επιλογή είναι μια θέση στον διάδρομο με προσανατολισμό προς τα πίσω. Σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος, το σώμα ενός επιβάτη που κάθεται με το πρόσωπο προς τα πίσω, ωθείται προς την πλάτη του καθίσματος αντί προς τα εμπρός, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού από κρούση και τον κίνδυνο να χτυπηθεί από αντικείμενα που εκτοξεύονται. Μια θέση στον διάδρομο κρατά τους επιβάτες μακρύτερα από τα θραύσματα από τα παράθυρα, τα οποία το πιθανότερο είναι ότι θα σπάσουν.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, το μπροστινό βαγόνι του κινούμενου τρένου, το οποίο ανήκε στην ισπανική κρατική εταιρεία Renfe, καταστράφηκε. Τα δύο βαγόνια στο πίσω μέρος του ακινητοποιημένου τρένου, το οποίο ανήκε στην ιδιωτική εταιρεία Iryo, ανατράπηκαν.

Για τους επιβάτες του τρένου της Iryo, είπε ο Γκόλια, το ασφαλέστερο σημείο θα ήταν στο μπροστινό τμήμα. Οσο πιο μακριά κάθεσαι από το σημείο πρόσκρουσης, τόσο περισσότερα βαγόνια υπάρχουν ανάμεσα σε σένα και το τρένο που έρχεται, και έτσι απορροφούν την ενέργεια της πρόσκρουσης.

Ομως, ακόμη και η επιλογή της «σωστής θέσης» δεν εγγυάται τίποτα. Οι αποσκευές μπορούν να μετατραπούν σε «οβίδες», ενώ οι επιβάτες που στέκονται στους διαδρόμους, στους προθαλάμους ή στις τουαλέτες, είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι. Επιπλέον, σε μια τόσο βίαιη σύγκρουση, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και τα καθίσματα ενδέχεται να υποχωρήσουν.

«Αν στέκεσαι όρθιος, πιθανότατα θα σκοτωθείς», είπε ο Γκόλια. «Αν κάθεσαι, μπορεί και πάλι να σκοτωθείς, επειδή δεν υπάρχουν ζώνες ασφαλείας».

Ο Αλαν Ζαρέμπσκι, διευθυντής του προγράμματος σιδηροδρομικής μηχανικής και ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, δήλωσε στους New York Times ότι δεν έχει δει καμία μελέτη που να προσδιορίζει με βεβαιότητα ποιο είναι το ασφαλέστερο κάθισμα.

Η συνήθης συμβουλή, να αποφεύγονται τα άκρα του τρένου και να κάθεται κανείς στη μέση, ισχύει κυρίως για τις συγκρούσεις. Ομως, αν παρουσιαστεί πρόβλημα στις ράγες ή σε τροχό, «μπορεί πραγματικά να είναι οποιοδήποτε βαγόνι του τρένου» αυτό που εκτροχιάζεται, σημείωσε.

Οι επιβάτες είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν όταν ένα βαγόνι εκτροχιάζεται και στη συνέχεια ανατρέπεται, πρόσθεσε.

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-11-01 11:05:00

Back to top button