
Πιερρακάκης στη «Handelsblatt»: «Η Γερμανία να εμπνευστεί από τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις»
Συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», παραχώρησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, επικεφαλής του Eurogroup, προτείνοντας στη Γερμανία να εμπνευστεί από τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας, τονίζοντας τη σημασία της έμπνευσης αντί για συμβουλές στην πολιτική.
«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ενθαρρύνει τη Γερμανία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της «Handelsblatt» στην εκτενή συνέντευξη του επικεφαλής του Eurogroup, με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο.
Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι δεν «ενθαρρύνει», αλλά θέλει να «εμπνεύσει» τη Γερμανία να αντλήσει ιδέες από τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα «τι συμβουλή θα έδινε» στον Γερμανό ομόλογό του, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε:
«Συνεργάζομαι πολύ στενά με τον αντικαγκελάριο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Είναι εξαιρετικός συνάδελφος και δεν χρειάζεται συμβουλές από εμένα. Άλλωστε, δεν λειτουργεί έτσι η πολιτική. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στην πολιτική είναι η έμπνευση».
Για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα περνούσε μία υπαρξιακή κρίση. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας.
Επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, τα ποσοστά ανάπτυξης της οικονομίας είναι διπλάσια του μέσου όρου στην Ευρωζώνη.
Αυτή είναι η έμπνευση που κατά τη γνώμη μου μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα: οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι επώδυνες στην αρχή, αλλά αποδίδουν, σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο» σημείωσε.
Το «πρόβλημα» των ομολόγων
Η συνέντευξη Πιερρακάκη δόθηκε πριν την άφιξή του στο Βερολίνο. Εξακολουθεί όμως να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτυπώνει τη συνολική ατζέντα του πρώτου Έλληνα επικεφαλής στο Eurogroup.
Σε ερώτημα για τις συνεχώς αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, οι οποίες δεν αποκλείεται να εγκυμονούν προβλήματα για τη μελλοντική αναχρηματοδότηση χρέους, η απάντηση είναι η εξής: «Οι αυξημένες αποδόσεις δεν αποτελούν ειδικό πρόβλημα της Ευρωζώνης.
Σε όλες τις μεγάλες οικονομίες επιδρούν οι ίδιοι παράγοντες: οι τιμές της ενέργειας, οι αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες και η παγκοσμίως υψηλή ζήτηση για κεφάλαια, ιδιαίτερα λόγω των επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα θεμελιώδη στοιχεία στην Ευρωζώνη παραμένουν σταθερά. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή τη Μεγάλη Βρετανία η αναχρηματοδότηση χρέους γίνεται με χαμηλότερα επιτόκια».
Μήπως οι συνεχώς αυξανόμενες αποδόσεις οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο υψηλών επιτοκίων και διογκούμενου χρέους; «Στην Ευρωζώνη ακολουθούμε μία αντικυκλική (δημοσιονομική) πολιτική», λέει ο Έλληνας επικεφαλής του Eurogroup. «Στις καλές εποχές τα κράτη πρέπει να μειώνουν τα χρέη. Έτσι προκύπτουν περιθώρια για υψηλότερες δαπάνες σε δύσκολες εποχές. Σε αυτά προστίθενται οι εθνικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κάθε χώρα πρέπει να ενισχύει το δικό της αναπτυξιακό δυναμικό».
Ένωση αποταμιεύσεων και κεφαλαίων
Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU) στην Ευρώπη και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις για την υλοποίησή της.
Αλλά, όπως επισημαίνει, «το κόστος του να μην κάνουμε τίποτα είναι υψηλότερο, για όλους, από το κόστος των μεταρρυθμίσεων. Εάν παραμερίσουμε τα εμπόδια στις αγορές κεφαλαίων, τις τράπεζες και την ενέργεια, θα εξασφαλίσουμε ένα σημαντικό μέρισμα. Το 2024 η κεφαλαιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ανερχόταν στο 73% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 270%».
Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-15 20:05:00
