ΣΕΞ

Πέντε τροφές που την ανεβάζουν και βελτιώνουν τη στύση

Η τόνωση της σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να ξεκινήσει από τα ντουλάπια της κουζίνας με τροφές, βότανα και καρπούς που απογειώνουν τη λίμπιντο

YGEIAMOU.GR TEAM

Οι λύσεις που προσφέρονται από τη φύση για πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως και για τη στυτική δυσλειτουργία αλλά και την απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας είναι αρκετές και αξίζουν μια προσπάθεια, προτού περάσετε το κατώφλι του φαρμακείου. Εάν ωστόσο λαμβάνετε συγκεκριμένη αγωγή για κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Ginkgo biloba

Οι ουσίες του δέντρου Ginkgo biloba χρησιμοποιούνται συχνά σε μορφή συμπληρώματος, αλλά η παραδοσιακή κινεζική ιατρική το χρησιμοποιεί για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως της κατάθλιψης και της κακής σεξουαλικής λειτουργίας. Όσον αφορά την αφροδισιακή του λειτουργία, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη ροή του αίματος. Ωστόσο, τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα, ενώ επειδή λειτουργεί ως αντιπηκτικό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε περίπτωση που λαμβάνετε αυτή την αγωγή.

Μια παλαιότερη μελέτη ανέφερε ότι το ginkgo biloba μείωσε την απώλεια της λίμπιντο, που προκαλούσε η χρήση αντικαταθλιπτικών σε περίπου 84% των συμμετεχόντων, με τα μεγαλύτερα οφέλη να αποκομίζουν οι γυναίκες. Μια άλλη μελέτη δε συμπέρανε ανάλογα πλεονεκτήματα στη λίμπιντο.

Κόκκινο τζίνσενγκ

Ακόμα ένα δημοφιλές βότανο της κινεζικής ιατρικής, και ειδικότερα το κόκκινο τζίνσενγκ, αξιοποιείται για τα οφέλη που προσφέρει στη λίμπιντο και τη σεξουαλική λειτουργία. Μια μικρή μελέτη συμπέρανε ότι μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική διέγερση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ενώ και άλλες μελέτες έχουν παρατηρήσει την αποτελεσματικότητά του στη στυτική λειτουργία.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν τη δύναμη αυτών των μελετών, λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες. Επιπλέον, η λήψη του θα μπορούσε να προκαλέσει και παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα ή στομαχικές διαταραχές. Τέλος, θα μπορούσε να επηρεάσει και τη χρήση των αντιπηκτικών αγωγών.

Τριγωνέλλα

Οι σπόροι της τριγωνέλλας αλλά και το εκχύλισμα περιέχει ενώσεις που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.

Σε μια μικρή μελέτη οι άνδρες που έλαβαν 600 mg εκχυλίσματος τριγωνέλλας ημερησίως για 6 εβδομάδες ανέφεραν ότι βίωσαν αυξημένη σεξουαλική διέγερση και περισσότερους οργασμούς. Παρόλα αυτά, το ίδιο συμπλήρωμα περιείχε επίσης 17 mg μαγνήσιο, 15 mg ψευδάργυρο και 5 mg πυριδοξίνη, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στα αποτελέσματα. Ο ψευδάργυρος ειδικότερα θεωρείται ένα συστατικό που παίζει βασικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα. Ομοίως, μια άλλη μικρή μελέτη σε γυναίκες που είχαν αναφέρει ότι είχαν χαμηλή λίμπιντο, συμπέρανε ότι αυξήθηκε σημαντικά η σεξουαλική επιθυμία.

Φιστίκι Αιγίνης

Τα φιστίκια έχουν πολλά και ποικίλα οφέλη, όπως για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά μπορούν επίσης και να συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της στυτικής δυσλειτουργίας. Μια μικρή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άντρες που κατανάλωναν 100 γραμμάρια φιστίκια για 3 εβδομάδες παρουσίασαν αυξημένη ροή αίματος στο πέος και καλύτερη στύση. Ωστόσο, η μελέτη αυτή δεν χρησιμοποίησε ομάδα εικονικού φαρμάκου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να οφείλονται στην ούτως ή άλλως καλύτερη ροή του αίματος σε όλο το σώμα.

Κρόκος Κοζάνης

Το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο, εκτός από τη δράση του κατά της κατάθλιψης και την ενίσχυση της διάθεσης, ενισχύει και τη λίμπιντο. Μια μελέτη παρατήρησε ότι μια ομάδα ανδρών που έπαιρναν 30 mg κρόκο Κοζάνης την ημέρα για 4 εβδομάδες παρουσίασε μεγαλύτερη βελτίωση στη στυτική λειτουργία από ό,τι οι άνδρες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μια διαφορετική μελέτη σε γυναίκες διαπίστωσε ότι βίωσαν υψηλότερα επίπεδα διέγερσης. Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με τις αφροδισιακές ιδιότητες του κρόκου, σε άτομα χωρίς κατάθλιψη αποδίδουν αντιφατικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

Σεξουαλική ζωή: Προβλήματα υγείας που μπορεί να την βλάψουν

Πέντε λόγοι που οι γυναίκες χάνουν τη λίμπιντο τους

Σταματά το σεξ στην εμμηνόπαυση;

 


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button