ΣΕΞ

Πέντε λόγοι (καλής υγείας) να γιορτάσετε που δεν είστε σε σχέση

Δεν είναι κακό να είσαι single επειδή έτυχε ή από επιλογή. Το υπενθυμίζει η σημερινή Single’s Day, το επιβεβαιώνουν και επιστημονικές έρευνες που διαπιστώνουν ακόμα και οφέλη

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Γύρω στο 1993, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Ναντσίνγκ στην Κίνα αποφάσισαν πως είναι ok να είσαι single και καθιέρωσαν την 11η Νοεμβρίου ως ξεχωριστή ημέρα για όσους και όσες δεν έχουν βρει σύντροφο ή έχουν επιλέξει το μοναχικό μονοπάτι στη ζωή.

Η σημερινή Single’s Day (ή Bachelor’s Day) κλείνει το μάτι στους παραπάνω και τους υπενθυμίζει πως έχουν κάθε λόγο να χαρούν τη μοναχικότητά τους -και όχι μοναξιά– ακόμα και αν έτσι χάνουν την ευκαιρία για προνόμια υγείας που συνοδεύουν τις μακροχρόνιες σχέσεις και τον γάμο όπως λιγότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις ή για ορισμένους τύπους καρκίνου όπως στομάχου, ήπατος και πνευμόνων.

Μπορεί λοιπόν να μοιάζει καταδίκη η απουσία συντρόφου, η αλήθεια όμως απέχει. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος από τη γενιά των Millennials και των Genzers βρίσκουν τον θεσμό του γάμου ξεπερασμένο και τις σχέσεις περιττές, ας ρίξουμε μια ματιά και στο πώς βγαίνουν κερδισμένοι σε σωματική και ψυχική υγεία σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

1. Είναι σε καλύτερη φόρμα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Ανθρώπου Max Planck στη Γερμανία, διαπίστωσαν ότι οι singles είχαν καλύτερες τιμές στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Αν και τα παντρεμένα ζευγάρια τρώνε συνήθως πιο υγιεινά, οι ερευνητές απέδωσαν τα αποτελέσματα στο ότι αθλούνται λιγότερο και έχουν σημαντικά μεγαλύτερο σωματικό βάρος. Η διαφορά στον ΔΜΣ ήταν της τάξης των 2 κιλών, ενώ άλλη έρευνα συμπέρανε την ίδια σχέση, με όφελος όμως 1,4 λιγότερων κιλών.

Όσες γυναίκες βαρέθηκαν να ακούν κλισέ φράσεις μιας ξεπερασμένης εποχής, ας γνωρίζουν ότι είναι μια χαρά να είναι μόνες μετά τα 50 και, μάλιστα, με πιθανότητες μικρότερου σωματικού βάρους μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη που έδειξε επιπλέον ότι έπιναν λιγότερο αλκοόλ και είχαν μικρότερες τιμές στη διαστολική αρτηριακή πίεση.

2. Έρχονται πιο κοντά στον εαυτό τους

Οι singles μπορούν να υπερηφανεύονται για την καλύτερη σύνδεση και γνώση του εαυτού τους όπως και τη συναισθηματική και ψυχολογική εξέλιξη, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που τους συνέδεσε επίσης με ισχυρότερη αίσθηση αυτάρκειας και πληρότητας και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα.

3. Είναι πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί

Η μοναχικότητα μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στην παραγωγικότητα και δημιουργικότητα, να προάγει το αίσθημα ικανοποίησης από διάφορες πτυχές της ζωής και να ανακουφίσει από το άγχος. Έρευνα που δημοσιεύτηκε παλαιότερα στο Personality and Social Psychology Bulletinτη συσχέτισε με εντονότερο αίσθημα αυτονομίας, μεγαλύτερο κοινωνικό κύκλο, στενότερες φιλίες και περισσότερο χρόνο για αναστοχασμό.

4. Είναι πιο κοινωνικοί

Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Social and Personal Relationships, οι singles (άνδρες και γυναίκες) είναι πιο κοινωνικοί, φροντίζουν καλύτερα τις κοινωνικές τους σχέσεις τους και δέχονται περισσότερη υποστήριξη από το στενότερο φιλικό και συγγενικό περιβάλλον συγκριτικά με τους έγγαμους. Ακόμα και αν δεν διαπιστώθηκαν τα ακριβή αίτια και οι ερευνητές υπέθεσαν απλώς ότι η συχνότερη επαφή και δυνατότητα παροχής βοήθειας σε οικογένεια και φίλους είναι δύο πολύ πιθανές εξηγήσεις, είναι σίγουρο πως οι singles της μελέτης είχαν βρει το μυστικό για μια υγιή και μακρά ζωή.

5. Υιοθετούν υγιεινές συνήθειες

Όσοι και όσες «έδεσαν τον γάιδαρό τους» κατά τη λαϊκή φράση και βολεύτηκαν αφού βρήκαν ταίρι, είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψουν τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής όπως τη σωματική δραστηριότητα. Όπως δείχνει μελέτη στο Journal of Marriage and Family, οι παντρεμένοι και σε μακροχρόνια σχέση αφιερώνουν λιγότερο χρόνο για σωματική δραστηριότητα, κατά μέσο όρο 4 ώρες και 47 λεπτά σε δύο εβδομάδες έναντι 8 ωρών και 3 λεπτών για τους singles. Οι πρώτοι δεν έπιαναν καν τον στόχο των 150 λεπτών σωματικής άσκησης την εβδομάδα, χρυσό κανόνα της καλής υγείας και μακροημέρευσης.

Διαβάστε επίσης: 

Single ή σε σχέση: Ποιοι ζουν περισσότερο – Έρευνα απαντά

Να σε ποια ζευγάρια δεν κάνει καλό ο γάμος

Καρκίνος στομάχου: Ο παράγοντας που επηρεάζει καθοριστικά την επιβίωση


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button