Κόσμος

Ο «χαμένος» πίνακας του Γκούσταβ Κλιμτ πουλήθηκε για 30 εκατ. ευρώ

Το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ έδωσε ο άνθρωπος που αγόρασε πίνακα του Αυστριακού καλλιτέχνη Γκούσταβ Κλιμτ που θεωρούνταν χαμένος τα τελευταία 100 χρόνια και πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Βιέννη. 

Το ημιτελές έργο με τίτλο Πορτραίτο της Φροιλάιν Λίσερ ήταν παραγγελία από μια οικογένεια Εβραίων βιομηχάνων το 1917, ένα χρόνο πριν από το θάνατο του Κλιμτ.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον πίνακα και συζητήσεις για το ποια είναι η γυναίκα στο πορτρέτο, καθώς και για το τι συνέβη στον πίνακα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής.

Πιστεύεται ότι απεικονίζει μία από τις κόρες είτε του Άντολφ είτε του Γιούστους Λίσερ οι οποίοι ήταν αδέλφια από πλούσια οικογένεια Εβραίων βιομηχάνων.

Οι ιστορικοί τέχνης Τομπάιας Νάτερ και Άλφρεντ Βέιντινγκερ λένε ότι ο πίνακας απεικονίζει την κόρη του Άντολφ Λίσερ.

Όμως ο οίκος δημοπρασιών im Kinsky στη Βιέννη, ο οποίος δημοπράτησε το έργο τέχνης, προτείνει ότι ο πίνακας θα μπορούσε επίσης να απεικονίζει μία από τις δύο κόρες του Γιούστους Λίσερ και της συζύγου του Ενριέττας.

Η Ενριέττα, η οποία ήταν γνωστή ως Λίλι, ήταν προστάτιδα της σύγχρονης τέχνης. Εκτοπίστηκε από τους Ναζί και πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

Οι κόρες της, επέζησαν και οι δύο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ακριβής τύχη του πίνακα μετά το 1925 ήταν «ασαφής».

«Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι περιήλθε στον σημερινό ιδιοκτήτη μέσω τριών διαδοχικών κληρονομιών».

Η ταυτότητα των σημερινών Αυστριακών ιδιοκτητών δεν δημοσιοποιήθηκε.

Ο πίνακας πωλήθηκε για λογαριασμό αυτών των ιδιοκτητών και των νόμιμων κληρονόμων της οικογένειας Λίσερ βάσει των Αρχών της Ουάσινγκτον – μιας διεθνούς συμφωνίας για την επιστροφή των έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί στους απογόνους των ανθρώπων από τους οποίους αφαιρέθηκαν τα έργα.

Ο Ernst Ploil από το im Kinsky δήλωσε στο BBC: “Έχουμε μια συμφωνία, σύμφωνα με τις αρχές της Ουάσιγκτον, με όλη την οικογένεια”.

Ο οίκος δημοπρασιών im Kinsky περιέγραψε τη συμφωνία αυτή ως «μια δίκαιη και δίκαιη λύση».

Η τέχνη του Κλιμτ έχει αποφέρει τεράστια ποσά σε δημοπρασίες στο παρελθόν.

Το έργο του «Κυρία με βεντάλια» πωλήθηκε για 99,2 εκατομμύρια ευρώ από τον οίκο Sotheby’s τον Ιούνιο του 2023, καθιστώντας το το πιο πολύτιμο έργο τέχνης που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία στην Ευρώπη.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-25 09:43:54

Back to top button