Κόσμος

Ο Τραμπ ήθελε να μετονομάσει και τον Ατλαντικό – Το «όχι» της Google

Η αρχή έγινε με τον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος μετονομάστηκε σε Κόλπο Αμερικής. Ακολούθησε η Λίμνη Οντάριο, η οποία επίσης άλλαξε όνομα και έγινε Λίμνη Αμερική. Στο ενδιάμεσο υπήρξε η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία, πλέον στις ΗΠΑ και στα επίσημα κρατικά έγγραφα αναφέρεται ως Υπέρ-Νοημοσύνη.

Τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό, έλαβαν χώρα μετά από απαίτηση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Ομως οι φιλοδοξίες του δεν σταματούν εκεί. Λίαν προσφάτως, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, ζήτησε από τη Google να εάν υπήρχε η δυνατότητα να αλλάξει όνομα ο Ατλαντικός Ωκεανός και η νέο του ονομασία να περιλαμβάνει είτε τη λέξη «Αμερική» ή ακόμη και το όνομα του ίδιου του Τραμπ.

Ευτυχώς για όλους, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Guardian, o Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με την άρνηση του διευθύνοντος συμβούλου της Google, Σούνταρ Πιτσάι να υπάρξει μία τέτοια αλλαγή ονόματος.

Μιλώντας σε συγκέντρωση ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Νότια Καρολίνα ο Τραμπ αποκάλυψε ότι «μου αρέσουν μόνο δύο ωκεανοί: ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός. Δεν πρόκειται να δώσω το όνομα ούτε του Τραμπ ούτε της Αμερικής σε κανέναν άλλο ωκεανό πέρα από αυτούς τους δύο. Εξετάσαμε, λοιπόν, σοβαρά το ενδεχόμενο του Ατλαντικού Ωκεανού και τηλεφώνησα στην Google Maps, η οποία ήταν πραγματικά εξαιρετική στο θέμα της λίμνης… Ακόμη δεν έχουν συνέλθει από τον Κόλπο. Είπα: “Σούνταρ, σκέφτομαι τον Ατλαντικό Ωκεανό”», δήλωσε ο Τραμπ.


Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο προηγούμενο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε, με το οποίο μετονόμασε τον Κόλπο του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής, καθώς και στην προσπάθειά του να μετονομάσει τη Λίμνη Οντάριο σε Λίμνη της Αμερικής, εν μέσω εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά. Για τη δεύτερη μετονομασία υπέγραψε επίσης εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο υποχρέωσε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τη νέα ονομασία.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σούνταρ Πιτσάι, απέρριψε την τελευταία πρότασή του. Ο αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε την απάντηση του επικεφαλής της Google ως εξής: «Οχι, όχι, όχι. Αυτή τη φορά δεν θα το κάνω… Οι ωκεανοί είναι διαφορετική υπόθεση, κύριε. Καλύπτουν… πολλές χώρες. Σας παρακαλώ, μη μας ζητήσετε να το κάνουμε αυτό».


«Οπότε, μάλλον θα το αφήσω. Να το αφήσω;» είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι ας κρατήσουμε την ονομασία Ατλαντικός Ωκεανός».

Η Google έχει στο παρελθόν ικανοποιήσει τα αιτήματα του Τραμπ για αλλαγές ονομασιών, προκαλώντας δημόσιες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων από το Μεξικό και τον Καναδά. Στο Google Maps, οι συγκεκριμένες τοποθεσίες εμφανίζονται ως «Κόλπος της Αμερικής» και «Λίμνη της Αμερικής» για τους χρήστες στις ΗΠΑ, ενώ στα αποτελέσματα αναζήτησης οι νέες ονομασίες εμφανίζονται μαζί με τις αρχικές, σε παρένθεση. Αντίθετα, οι χρήστες στο Μεξικό και τον Καναδά εξακολουθούν να βλέπουν τις αρχικές ονομασίες.


Ο Τραμπ έχει επίσης προτείνει στο παρελθόν να δοθεί το όνομά του στα Στενά του Ορμούζ. Τον Σεπτέμβριο, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου των ΗΠΑ με το Ιράν, έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social: «Να αλλάξουμε το όνομα των Στενών του Ορμούζ σε ΣΤΕΝΑ ΤΡΑΜΠ;;; Οπως και η ίδια η Αμερική, θα ήταν πιο “καυτά” από ποτέ!»

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-23 16:08:00

Back to top button