Υγεία

Ουλίτιδα: Η άγνωστη σχέση της με τον εγκέφαλο

Τι έδειξε μικρή μελέτη που συνέκρινε απεικονίσεις του εγκεφάλου μικρής ομάδας εθελοντών με την υγεία των ούλων.

Οι άνθρωποι που αμελούν την οδοντική υγιεινή τους και δεν πηγαίνουν τακτικά στον οδοντίατρο, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουν την στάση τους. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η ουλίτιδα μπορεί να διαταράξει την δραστηριότητα του εγκεφάλου, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών.

Η μελέτη έδειξε πως ομάδα πασχόντων από αθεράπευτη ουλίτιδα είχαν εμφανώς αλλοιωμένες συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου τους, σε σύγκριση με άλλη ομάδα εθελοντών με υγιή ούλα.

Οι διαφορές αυτές υποδηλώνουν ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την εγκεφαλική δραστηριότητα πολλά χρόνια πριν επηρεαστούν οι νοητικές λειτουργίες, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Periodontology. Στη μελέτη συμμετείχαν 51 εθελοντές με φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες. Οι ερευνητές τούς υπέβαλλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, ενώ εξέτασαν και την οδοντική υγεία τους.

Όπως διαπίστωσαν, μόνο 11 από τους εθελοντές είχαν υγιή ούλα. Από τους υπόλοιπους:

  • Οι 14 είχαν ήπια ουλίτιδα
  • Οι 26 είχαν ήπια προς σοβαρή ουλίτιδα

Η ουλίτιδα αποτελεί το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξαπλωθεί έως τα οστά της γνάθου, απειλώντας την ακεραιότητα των δοντιών.

Τα ευρήματα

Συγκρίνοντας οι ερευνητές την ουλίτιδα και με τη δομή του εγκεφάλου, διαπίστωσαν πως όσο πιο έντονη ήταν η νόσος των ούλων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η διαταραχή στην σύνδεση εντός και μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.

Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να οφείλονται στην φλεγμονή που χαρακτηρίζει την ουλίτιδα. Τα βακτήρια από τα άρρωστα ούλα μπορεί να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και να εξαπλωθούν στο σώμα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκαλέσουν μια γενικευμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού ή/και φλεγμονή. Ενδέχεται επίσης να φθάνουν έως τον εγκεφαλικό ιστό, γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hefei της Κίνας.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που συγκρίνει τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου με τη σοβαρότητα της περιοδοντικής νόσου, προσθέτουν.

Προγενέστερες μελέτες έχουν επίσης βρει στον εγκέφαλο πασχόντων από ουλίτιδα, υψηλότερα επίπεδα μιας παθολογικής πρωτεΐνης που οδηγεί στην νόσο Αλτσχάιμερ. Η πρωτεΐνη αυτή λέγεται β-αμυλοειδές.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για βλάβες στον εγκέφαλο. Δεν αποκλείεται, δε, να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και στην άνοια.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-13 15:02:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button