Οικονομία

Ολοι οι κωδικοί με εκπτώσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Από τις 31 Αυγούστου 2026, οι μειώσεις τιμών περνούν στο ράφι, μέσα από το δεύτερο και πιο ορατό σκέλος της Εθνικής Πρωτοβουλίας Μείωσης Τιμών.

Οπως επισημαίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς παι Προστασίας Καταναλωτή, πρόκειται για μία οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση σε συγκεκριμένους και σημαντικούς κωδικούς προϊόντων που επιλέγει και αγοράζει καθημερινά το ελληνικό νοικοκυριό.

Η Αρχή έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 1.740 κωδικούς προϊόντων, με μέσο όρο μείωσης έως 9,5%. Συμμετέχουν πάνω από 100 προμηθευτικές επιχειρήσεις, 12 αλυσίδες σούπερ μάρκετ και 3 αλυσίδες παιχνιδιών και σχολικών ειδών. Η ανταπόκριση της αγοράς ήταν ουσιαστική και μετρήσιμη. Δεν περιορίστηκε σε γενικές δηλώσεις, αλλά αποτυπώθηκε σε συγκεκριμένους κωδικούς, συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης και οργανωμένη εφαρμογή στο ράφι, μέσα από τη διαδικασία που υλοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί:

875 επώνυμοι κωδικοί, με μέση μείωση τιμής 6,6%, η οποία με τη συνεισφορά των αλυσίδων σούπερ μάρκετ φτάνει έως 9% κατά μέσο όρο. Το συνολικό εύρος μειώσεων κυμαίνεται από 5% έως 44%.

405 σχολικά είδη, με μέση μείωση τιμής 12%.

360 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, με μέση μείωση τιμής 8%.

• 100 κωδικοί κρέατος, με μέση μείωση τιμής περίπου 7,5%.

Η διαδικασία εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή και δυναμική. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναμένονται νέες προσθήκες από επιχειρήσεις, καθώς και πρόσθετες μειώσεις από αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Οι μειώσεις θα είναι ορατές στον καταναλωτή με δύο τρόπους: στο ράφι, με ειδική σήμανση στα προϊόντα που συμμετέχουν στην Εθνική Πρωτοβουλία, και ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας PosoKanei, ώστε ο καταναλωτής να έχει καθαρή εικόνα για τα προϊόντα, τις τιμές, τις εταιρείες και τις μειώσεις που εφαρμόζονται.

Η ΑΑΕΑ&ΠΚ ευχαριστεί θερμά όλες τις προμηθευτικές επιχειρήσεις, τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τις αλυσίδες σχολικών ειδών και παιχνιδιών που συμμετείχαν.

Η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών θα διαρκέσει έως το τέλος Δεκεμβρίου 2026 (είτε με τους ίδιους κωδικούς είτε με καινούργιους), με στόχο οι μειώσεις να αποκτήσουν διάρκεια και να συμβάλουν στην πραγματική ανακούφιση του οικογενειακού προγραμματισμού.

Η πίεση στο καθημερινό κόστος ζωής παραμένει αισθητή για τα νοικοκυριά και δεν υποτιμάται. Η Εθνική Πρωτοβουλία δεν αποτελεί συνολική λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας, αποτελεί όμως ένα συγκεκριμένο και μετρήσιμο βήμα, με μειώσεις και όφελος για το ελληνικό νοικοκυριό.

ΠΑΣΟΚ: Τι είδος πρωτοβουλία είναι αυτή;

Η κυβέρνηση που εκτίναξε τον πληθωρισμό των τροφίμων στο 40% (39,07% από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Ιούλιο του 2026) και ανέδειξε την χώρα μας πρωταθλήτρια των ανατιμήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανακοινώνει ξανά μετά φανών και λαμπάδων μειώσεις τιμών σε προϊόντα για μικρό χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα «νέας» όπως την χαρακτηρίζει «Εθνικής πρωτοβουλίας μείωσης τιμών», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.

Εκείνο που δεν μας λέει η κυβέρνηση, είναι τι είδους «Εθνική πρωτοβουλία» είναι αυτή που βασίζεται αποκλειστικώς και μόνο στον εθελοντισμό των προμηθευτών, οι οποίοι βεβαίως, ούτε δεσμεύονται χρονικώς, ούτε υποχρεούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να μειώσουν τις τιμές παρά μόνο στα προϊόντα και στα τρόφιμα που οι ίδιοι θα αποφασίσουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επαίρεται για τις υποτιθέμενες επιτυχίες της στην καταπολέμηση της ακρίβειας. Το 2023 ανακοίνωσε τη «Μόνιμη Μείωση Τιμής», με κατώτατη μείωση 5% σε ορισμένα προϊόντα, η οποία και έληξε τον Μάϊο του 2024. Το 2024 προχώρησε επίσης σε παρεμβάσεις σε επιμέρους κατηγορίες ενώ το 2025 ανακοίνωσε νέες μειώσεις σε περισσότερους από 2.000 κωδικούς. Έχει εφαρμόσει επανειλημμένως τα ίδια πειράματα, ανεπιτυχώς.

Αποτέλεσμα; Η Ελλάδα έχει σωρευτικό πληθωρισμό από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Ιούλιο του 2026, 24,4% και ο αντίστοιχος πληθωρισμός στα τρόφιμα αγγίζει το 40%. Απέναντι σε όλα αυτά η Κυβέρνηση επέτρεψε μέσα από τις συναντήσεις της με τους φορείς της αγοράς όλο το καλοκαίρι, να υπάρξουν νέες ανατιμήσεις ώστε να έρθει τον Σεπτέμβριο και να ανακοινώσει μονοψήφιες μειώσεις σε συγκεκριμένους κωδικούς και για συγκεκριμένο διάστημα, επί των αυξημένων ήδη τιμών.

Δεν μας είπαν και δεν θα μας πουν τι αυξήσεις έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, σε ποιους κωδικούς και σε ποιο ύψος για να διαπιστώσουμε αν τελικώς έχουμε πραγματικές μειώσεις τιμών ή επί της ουσίας αυξήσεις τιμών.

Μόνο από την τελευταία διετία και σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Eurostat καταρρίπτεται το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο, αφού αποτυπώνουν τα στοιχεία αυτά, τη μεγάλη απόκλιση των τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Στη χώρα μας καταγράφονται την τελευταία διετία αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες που ξεπερνούν έως και κατά 23% εκείνες της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν πολύ ακριβότερα από τους καταναλωτές σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ενδεικτικά η διαφορά στον πληθωρισμό Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωζώνη:

  • Στα ενδύματα πληρώνουμε 23,22% παραπάνω, στα αεροπορικά εισιτήρια 21,14% παραπάνω, στα υποδήματα για βρέφη και παιδιά 14,49% παραπάνω, στο φυσικό αέριο 14,22% παραπάνω, στις πληρωμές ενοικίων για στέγαση 12,34% παραπάνω, στο βούτυρο και άλλα έλαια και λίπη 11,74% παραπάνω, στα υγρά καύσιμα 10,37% παραπάνω, στα εσπεριδοειδή 10,10% παραπάνω, στα πακέτα διακοπών 10,00% παραπάνω, στην ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα θέρμανσης 7,91% παραπάνω, και στα κρέατα, 7,12% παραπάνω.

Ειδικότερα στο κρέας, ενώ μέχρι και τον προηγούμενο Οκτώβριο, οι τιμές στην Ελλάδα, ακολουθούσαν το μέσο όρο της Ευρωζώνης, από το Δεκέμβριο υπερακοντίστηκαν και παραμένουν έκτοτε 4,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα.

Είναι προφανές ότι η ακρίβεια αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Γιατί είναι κατ’ αυτήν ο πιο αποδοτικός τρόπος να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα ώστε μετά να εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός ως «φιλεύσπλαχνος ηγεμόνας» για να επιστρέφει με επιδόματα το ένα ευρώ από τα δέκα που έχει πάρει προηγουμένως με φόρους.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο μέσα στο 1ο επτάμηνο του 26, η υπέρβαση στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ έφτασαν τα 739 εκ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα για το ίδιο διάστημα αγγίζει τα 6 δισ.

Ταυτόχρονα μέσω της ακρίβειας η κυβέρνηση πετυχαίνει την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου εδώ και δεκαετίες, υπέρ των λίγων και εκλεκτών της φίλων θεωρώντας ότι αυτό θα της εξασφαλίσει «ανοχή» και παραμονή στην εξουσία.

Όμως, τα ερωτήματα παραμένουν:

  • Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ελεγκτές και ελεγχόμενοι συνεδριάζουν από κοινού για να αποφασίσουν την στάση τους;
  • Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα η κυβέρνηση αντί να ελέγχει την αγορά και να βάζει τους κανόνες, συναντιέται πίσω από κλειστές πόρτες και διαπραγματεύεται;
  • Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ανακοινώνεται ότι οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε μερικές μειώσεις από τον Σεπτέμβριο αφού πρώτα έχουν στη διάθεση τους όλο το καλοκαίρι για να προβούν σε αυξήσεις;
  • Έχει η κυβέρνηση πλήρη καταγραφή όλων των κωδικών, των ανατιμήσεων τους, τους τελευταίους μήνες και τι μειώσεις και σε ποιους εξ αυτών των κωδικών για γίνουν, ώστε να έχουν οι καταναλωτές πλήρη εικόνα;
  • Γιατί η κυβέρνηση σιωπά, όταν πλείστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανοίξει την συζήτηση για φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια;

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις: Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα για όσο διαρκεί η κρίση, έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων ώστε τα πρόσθετα έσοδα να επιστρέφουν στους καταναλωτές, ουσιαστικούς και διαρκείς ελέγχους στην αγορά, επιτάχυνση των ερευνών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στους κρίσιμους κλάδους της ενέργειας, της ακτοπλοΐας και της υγείας, καθώς και αυστηρές κυρώσεις όπου καταγράφονται πρακτικές αισχροκέρδειας.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική που θα μειώσει πραγματικά τις τιμές και θα προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Η κυβέρνηση επιλέγει ξανά μια πρόσκαιρη συμφωνία. Η ελληνική οικογένεια χρειάζεται μόνιμα και αποτελεσματικά μέτρα. Μέτρα που μόνο το ΠΑΣΟΚ θέλει και μπορεί να εφαρμόσει με την πολιτική αλλαγή που θα φέρει στη χώρα.

 

 

*Δείτε τις λίστες με τα επώνυμα προϊόντα, τα νωπά, τα σχολικά είδη και τα private label που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, στη δεξιά στήλη “Συνοδευτικό Υλικό”. 




Δημοσιεύτηκε ! 2026-08-31 11:56:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button