Υγεία

Οι παπαγάλοι απειλούν την Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάπλωση της ψιττάκωσης στην Ευρώπη, καθώς έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και νεκροί από τη νόσο.

Τι είναι η ψιττάκωση

Η ψιττάκωση είναι ασθένεια που συναντάται σε πτηνά, αλλά και στον άνθρωπο. Είναι γνωστή και ως «νόσος των παπαγάλων», «πυρετός των παπαγάλων» ή «χλαμυδίωση των παπαγάλων». Η πάθηση μεταδίδεται από τα πτηνά σε άλλα ζώα, αλλά και σπανιότερα στον άνθρωπο. Η περίοδος επώασης διαρκεί έως 14 ημέρες.

Η συγκεκριμένη νόσος παίρνει το όνομά της από τον παπαγάλο, ο οποίος ως γνωστόν ανήκει στην τάξη των Ψιττακόμορφων (Psittaciformes).

Πώς εξαπλώνεται ο ιός και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Από την ψιττάκωση, ως επί το πλείστον, κινδυνεύουν:

  1. Όσοι εργάζονται με πτηνά,
  2. εργάτες πουλερικών,
  3. κτηνίατροι,
  4. ιδιοκτήτες πτηνών
  5. και κηπουροί.

Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω της εισπνοής σωματιδίων του αέρα από αναπνευστικές εκκρίσεις, αποξηραμένα κόπρανα ή σκόνη φτερών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ξηρό βήχα, με συμπτώματα που μερικές φορές δεν εμφανίζονται παρά μόνο 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Παρότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός και συνήθως η ασθένεια, γνωστή και ως «πυρετός των παπαγάλων», που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila psittaci, προσβάλλει εκατοντάδες είδη πτηνών, σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα, η αύξηση των θανάτων έχει προβληματίσει τους ειδικούς.

Πού καταγράφονται κρούσματα

«Συνολικά, πέντε χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ ανέφεραν μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη αύξηση στις αναφορές κρουσμάτων C-psittaci. Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ανέπτυξαν πνευμονία και οδήγησαν σε νοσηλεία, ενώ αναφέρθηκαν και θανατηφόρα περιστατικά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Ήδη έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις των κρουσμάτων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, με κάθε χώρα να αναφέρει από 15 έως 30 κρούσματα η καθεμία μόνο τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Επίσης, πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι αναφέρθηκαν στην Ολλανδία, αν και η Αυστρία επιβεβαίωσε επίσης ότι κάποιοι άνθρωποι πέθαναν, αλλά δεν έχει δώσει ακριβείς αριθμούς στον ΠΟΥ.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-03-08 17:32:47

Back to top button