Υγεία

Μόνο από τα φαρμακεία θα πωλούνται πλέον τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αυστραλία

Θα απαιτείται ιατρική συνταγή για υψηλές συγκεντρώσεις νικοτίνης. Γίνονται φαρμακευτικές οι συσκευασίες τους.

Ως θεραπευτικά προϊόντα αντιμετωπίζονται πλέον στην Αυστραλία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με αποτέλεσμα να διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία για να βοηθούν όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα ή να διαχειριστούν την εξάρτησή τους από τη νικοτίνη.

Αυτό αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Υγείας της χώρας, επισημαίνοντας ότι από σήμερα 1 Ιουλίου 2024 τίθεται σε ισχύ η νέα νομοθεσία που αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη χώρα.

Σύμφωνα με αυτήν, είναι παράνομο να πωλείται από καταστήματα λιανικής οποιουδήποτε τύπου προϊόν ατμίσματος. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως αν περιέχει νικοτίνη ή όχι.

Επιπλέον, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 όσοι αγοράζουν προϊόντα ατμίσματος με νικοτίνη από τα φαρμακεία, πρέπει να έχουν ιατρική συνταγή. Από την 1η Οκτωβρίου 2024 συνταγή θα χρειάζονται μόνο οι ανήλικοι, για να εξασφαλιστεί ότι θα λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική συμβουλή και επίβλεψη.

Η νέα νομοθεσία θέτει επίσης περιορισμούς στις συγκεντρώσεις νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που θα πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς συνταγή. Το όριο θα είναι τα 20 mg/ml. Όσοι θα θέλουν προϊόντα με υψηλότερη συγκέντρωση, θα χρειάζονται ιατρική συνταγή.

Επιπλέον, θα περιοριστούν οι διαθέσιμες γεύσεις στα τσιγάρα. Θα μπορούν να πωλούνται μόνο τσιγάρα με γεύση καπνού, μέντας ή μενθόλης.  Όλα τα προϊόντα ατμίσματος, εξ άλλου, θα πωλούνται σε απλές, φαρμακευτικές συσκευασίες.

Στόχος να μειωθεί το άτμισμα στους νέους

Η νέα νομοθεσία έχει ως στόχο να μειωθεί το άτμισμα στους νέους. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πέρυσι στη δημοσιότητα, το σχεδόν 22% των νέων ηλικίας 18-24 ετών έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άλλη συσκευή ατμίσματος.

Το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας παραθέτει στην ιστοσελίδα του σειρά προβλημάτων υγείας, που προκαλούνται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η Αυστραλία έχει αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους και βαριά φορολογία στα τσιγάρα. Τώρα αυστηροποιεί και τους νόμους για το άτμισμα. Νωρίτερα εφέτος απαγόρευσε τις εισαγωγές των περισσότερων ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οι εισαγωγείς πρέπει πλέον να ζητούν άδεια από την κυβερνητική επιτροπή ελέγχου των φαρμάκων.

Τον Απρίλιο, ο αυστραλιανός υπουργός Υγείας κ.  Mark Butler ανακοίνωσε ότι η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση 1,5 εκατομμυρίου παράνομων ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-01 12:31:22

Back to top button