Υγεία

Μούδιασμα στο χέρι και πρωτόγνωρος πονοκέφαλος: Πότε «δείχνουν» ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και την πρώτη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 6 ανθρώπους θα πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο στην διάρκεια της ζωής του. Εξάλλου, ένας στους τρεις ασθενείς που θα επιβιώσουν μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, χρειάζονται συνεχή βοήθεια και επίβλεψη από άλλο πρόσωπο.

«Στην Ελλάδα σύμφωνα με την μελέτη του Έβρου, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προσβάλλονται πάνω από 40.000 άνθρωποι από ΑΕΕ. Επιπρόσθετα σήμερα αναγνωρίζεται ότι το εγκεφαλικό οδηγεί σε σημαντική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και στην εμφάνιση άνοιας. Κατά συνέπεια η πρόληψη και αντιμετώπιση του ΑΕΕ πρέπει να αποτελεί μια προτεραιότητα των πολιτικών δημόσιας υγείας» αναφέρει ο Κλέαρχος Ψυχογιός, Νευρολόγος και Επιμελητής της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων στο Metropolitan Hospital. 

Βασικοί παράγοντες κινδύνου

Ο κίνδυνος Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου αυξάνεται με την ηλικία και διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια μετά τα 55. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων και σε νέους ανθρώπους. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την αρτηριακή υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, το κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την κακή διατροφή, την παχυσαρκία και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Πέρα από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου, υπάρχουν και αυτοί που σχετίζονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως το άγχος, η κακή ποιότητα ύπνου και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα σημάδια που δίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην Ελλάδα, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία έχει προωθήσει την καμπάνια με την ακροστιχίδα ΧΟΠΑ (Χέρι, Ομιλία, Πρόσωπο, Ασθενοφόρο) για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την αλλαγή στην ομιλία, πρωτόγνωρος για τον ασθενή πονοκέφαλος, την αδυναμία σε χέρια ή πόδια, την πτώση της γωνίας του στόματος, τη διπλωπία, την ξαφνική διαταραχή στο οπτικό πεδίο και την αστάθεια βάδισης.

Μηχανική θρομβεκτομή: σύγχρονη θεραπεία για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η πρόοδος στην ιατρική τεχνολογία και την κατανόηση του εγκεφαλικού επεισοδίου έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπειών. Η ενδοφλέβια θρομβόλυση, εγκεκριμένη από το 1995, και η μηχανική θρομβεκτομή, για την οποία οι πρώτες μελέτες που ανέδειξαν μεγάλο όφελος δημοσιεύθηκαν το 2015, έχουν συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς.

«Πλέον, με τις σύγχρονες υπεροξείες θεραπείες επαναιμάτωσης πάνω από τους μισούς ασθενείς που προσέρχονται με οξεία νευρολογική βλάβη μπορούν να επιτύχουν λειτουργική ανεξαρτησία έως και τρεις μήνες μετά την παρέμβαση» σημειώνει ο κ. Ψυχογιός.

Πόσο διαρκεί η αποκατάσταση από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Η αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, με τη σημαντική βελτίωση να συμβαίνει κατά τους πρώτους τρεις μήνες. Η επιτυχής αποκατάσταση εξαρτάται από την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας και τη συνεχή υποστήριξη από μια πολυεπιστημονική ομάδα.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Παρόλα αυτά όμως, καθώς οι θεραπείες και οι παρεμβάσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι προοπτικές για τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο γίνονται όλο και πιο αισιόδοξες.

Η έγκαιρη διάγνωση, η άμεση παρέμβαση και η εξειδικευμένη φροντίδα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην έκβαση της νόσου, προσφέροντας ελπίδα για καλύτερη ποιότητα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο.

To άρθρο Μούδιασμα στο χέρι και πρωτόγνωρος πονοκέφαλος: Πότε «δείχνουν» ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-01 07:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button