Λαχταριστοί λουκουμάδες με γέμιση σοκολάτας
Ποιος δεν έχει γευτεί λουκουμάδες και δεν έχει ξετρελαθεί με τη γεύση τους; Μάλλον κανείς δεν θα απαντήσει αρνητικά. Το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων επιστρέφει με γέμιση σοκολάτας για νέες γευστικές περιπέτειες.
Υλικά
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1/2 φλ. ζάχαρη
3 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. γάλα (μισό φρέσκο, μισό εβαπορέ σε θερμοκρασία δωματίου)
3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
2-3 πρέζες αλάτι
1/2 κιλό αλεύρι
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
κανελα-ζάχαρη για πασπάλισμα
Για τη γέμιση
άλειμμα πραλίνας
Εκτέλεση
Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά για τη ζύμη των λουκουμάδων, βάζουμε τη μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας από τη συνολική ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας νερό σε μπολ. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά για να αφρίσει η επιφάνεια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με μίξερ χειρός να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ να ανακατευτούν καλά. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία, απαλή και ελαστική.
Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 30′. Κόβουμε και ετοιμάζουμε τους λουκουμάδες. Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο με πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε τετράγωνο φύλλο 30 εκ. με πάχος 1 εκ. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια 6-7 εκ. περίπου.
Κόβουμε λαδόκολλα σε τετράγωνα κομμάτια 8 εκ. περίπου και αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Ακουμπάμε κάθε λουκουμά σε ξεχωριστό χαρτί και αφήνουμε κενό ανάμεσά τους περίπου 10 εκατοστά, γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν μεταξύ τους. Αφού αραδιάσουμε τους λουκουμάδες σε λαμαρίνες σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστούν για περίπου 45 λεπτά. Βάζουμε σε μπολ κανέλα και ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε το λάδι για τηγάνισμα σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Με τη βοήθεια του χαρτιού, ρίχνουμε έναν έναν τους λουκουμάδες σε καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, αναποδογυρίζοντας τους να ροδίσουν και από την άλλη. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κι αφού κρυώσουν, τους πασπαλίζουμε με κανελιά-ζάχαρη. Κάνουμε προσεκτικά μια μικρή τρύπα και με ένα κουτάλι ή ένα κορνέ τους γεμίζουμε με τη σοκολάτα.
Διαβάστε επίσης
Σοκολατένιο κέικ στην κούπα – Θα το φτιάξετε μόλις σε 2 λεπτά!
Κι, όμως, ο Άκης Πετρετζίκης έφτιαξε μελομακάρονα με βρώμη και λιναρόσπορο!
Στρούντελ με μήλα και σοκολάτα – Ένας γλυκός φθινοπωρινός πειρασμός