Κοτόπουλο παστιτσάδα με σπετσερικό | Funky Cook
Κοτόπουλο παστιτσάδα από την Κέρκυρα, μερακλίδικη, με το χοντρό της μακαρόνι και φυσικά το χαρακτηριστικό μείγμα μπαχαρικών το σπετσερικό, μια συνταγή για παστιτσάδα άχαστη!
Για την περίφημη κουζίνα της Κέρκυρας τα έχουμε πει πολλές φορές.
Συνταγές από την παραδοσιακή κουζίνα σας έχω παρουσιάσει πολλές φορές σε αυτό το blog.
Παρόλο που δυστυχώς δεν έχω καμία σχέση -εκτός από κανά δυο ανθρώπους που γνωρίζω- θεωρώ την κουζίνα της σπουδαία και ιδιαίτερη, όπως και όλη την γαστρονομική κουλτούρα του Ιονίου.
Ακόμη και αν τα περισσότερα φαγάκια τους έχουν ενετικές πινελιές τα έχουνε αφομοιώσει στην κουζίνα τους και με το παραπάνω δημιουργώντας τη μυθική, σε γεύση, “σπιρτόζα” κερκυραϊκή κουζίνα!
Τί να πρωτοαναφέρω από την αμέτρητη ποικιλία σε λεμονάτα φαγητά, σαλτσένια αλλά και γλυκά!
Τις συνταγές με ψάρι όπως το λαχταριστό μπιάνκο, το μπουρδέτο και το σαβόρι; Το άπαιχτο σοφρίτο και τις πορπέτες.
Της απερίγραπτης νοστιμιάς πασχαλινές συνταγές, όπως η μεγαλειώδη φογάτσα -το τσουρέκι που την λατρεύουμε να φτιάχνουμε κάθε Πάσχα- και τα τσιλίχουρδα!
Η παστιτσάδα είναι και αυτή ένα από τα εμβληματικά πιάτα, που δεν χορταίνεις να “γεύεσαι” σχεδόν με όλες τις αισθήσεις σου!
Τι κάνει όμως την παστιτσάδα να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα κοκκινιστά;
Το σπετσερικό, ένα μείγμα από μπαχαρικά -τα έχεις σίγουρα όλα στο ντουλάπι σου- και που παρακάτω σου δίνω τις αναλογίες για να το φτιάξεις.
Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή
Το κοτόπουλο
Ξέρω, αναμφίβολα η παστιτσάδα μαγειρεύεται παραδοσιακά με κόκορα ή μοσχάρι, όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να απαγορεύει το κοτόπουλο.
Εξάλλου το κοτόπουλο μπορεί να το βρει κανείς πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τον κόκορα και να το φάνε και όλοι.
Πλέον βρίσκουμε στα χασάπικα εξαιρετικής προέλευσης κοτόπουλα ή αν κάποιοι έχουμε την τύχη να προμηθευτούμε χωριάτικο κίτρινο κοτόπουλο μεγαλωμένο στα “πούπουλα” ακόμη καλύτερα!
Στο μαγείρεμα για το κοτόπουλο ένα πράγμα πρέπει να προσέξουμε, να το θωρακίσουμε πολύ-πολύ καλά, τόσο καλά που εξωτερικά θα αποκτήσει μια χρυσή κρούστα.
Οπότε χρειαζόμαστε αντικολλητική κατσαρόλα και σταθερά δυνατή φωτιά.
Δεν γυρίζουμε συνεχώς, πρώτα θωρακίζουμε από την μια πλευρά και μετά από την άλλη.
Τέλος υπάρχουν δύο περιπτώσεις, η μια είναι να κρατήσεις το νόστιμο λαδάκι και να συνεχίσεις από εκεί το φαγητό.
Η άλλη είναι να ξεκινήσεις από καθαρή κατσαρόλα, αυτό θα το αποφασίσεις εσύ.
Το σπετσερικό
Είναι προφανές ότι το σπετσερικό προκύπτει από μια ιταλική λέξη, συγκεκριμένα τη λέξη spezia που σημαίνει μπαχαρικό.
Μάλιστα όπως με ενημέρωσε η φίλη Ευγενία από το Let’s Treat Ourselves αυτό το μείγμα μπαχαρικών κάποτε στο νησί φτιαχνόταν από το φαρμακείο της Καρμέλας.
Δεν ξέρω αν υπάρχει μέχρι σήμερα η δυνατότητα αυτή.
Το σπετσερικό μείγμα, όπως και όλα τα μείγματα μπαχαρικών, κουβαλάνε τη δική τους “ιστορία” σε ποσότητες και συστατικά.
Αυτό που εγώ πάντα υπενθυμίζω είναι πως:
1. Όταν κάνουμε μείγματα είμαστε βέβαιοι για την φρεσκάδα των μπαχαρικών
2. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε, όπου ενδείκνυται, ολόκληρους σπόρους και μετά να τους κοπανάμε σε γουδί ή μύλο άλεσης
3. Προσαρμόζουμε στη μίξη τη γεύση και την ένταση χωρίς υπερβολές
4. Φτιάχνουμε διπλάσια ή περισσότερη ποσότητα και αποθηκεύουμε αεροστεγώς
Τι περιέχει ακριβώς και πώς φτιάχνεται θα το δεις στη συνταγή σπετσερικό παρακάτω.
Το αποτέλεσμα πρέπει να βγάζει γλύκα, ένταση και σπιρτάδα χωρίς να είναι καυτερό αλλά πικάντικο, γεύσεις και μυρωδιές που θα αναγνωρίσει όποιος έχει γευτεί παστιτσάδα στην Κέρκυρα!
Το χοντρό μακαρόνι και η σάλτσα
Η σάλτσα ένα προσόν χρειάζεται να διαθέτει, να είναι δεμένη.
Σχετικά με το μαγείρεμα της σάλτσας τώρα.. χρειάζεται μεράκι και “μάτι”.
Όσες λεπτομερείς οδηγίες και να σου δώσω είναι στο περίπου γιατί τα υλικά, η φωτιά, η κατσαρόλα ακόμη και αντιλήψεις μας διαφέρουν, χωρίς αυτό να υπονοεί κάτι αρνητικό.
Δώσε την απαραίτητη προσοχή και κάνε μια σάλτσα καλά δεμένη που θα κολλάει στο μακαρόνι, δεν πρέπει να βγάζει σταλιά νερό ή λαδίλα!
Ποιος μπορεί να διανοηθεί την παστιτσάδα με άλλο ζυμαρικό εκτός από το χοντρό μακαρόνι..
Χοντρό μακαρόνι “σαλτσωμένο” καλά-καλά από το κοκκινιστό κοτόπουλο.
Μην κάνεις το λάθος και σερβίρεις αλλιώς ή χωρίς χοντρό μακαρόνι ΝΟ5 ή ΝΟ3 αυτό το φαγητό!
Το επιβάλλει και η εβδομάδα της Απόκρεω που διανύουμε, η Μακαρονού!
♡
Εύα
Κοτόπουλο παστιτσάδα με σπετσερικό
Εκτυπώση Συνταγής
Κοτόπουλο παστιτσάδα από την Κέρκυρα, μερακλίδικη, με το χοντρό της μακαρόνι και φυσικά το απαραίτητο μείγμα μπαχαρικών το σπετσερικό, μια συνταγή για παστιτσάδα άχαστη!
Υλικά
- 1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα ή πολύ ψιλοκομμένα
- 150 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
- 3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί, καλή ποιότητας
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. τοματοπελτέ, ή 300 γρ. ψιλοκομμένα τοματάκια κονκασέ
- 500 ml ζεστό νερό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Για το σπετσερικό
- 1½ κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
- ½ κ.γ. κ.γ. καγιέν
- ½ κ.γ. κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- ½ κ.γ. κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
- ½ κ.γ. κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ¼ κ.γ. κ.γ. κύμινο, τριμμένο
- ¼ κ.γ. κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
- ¼ κ.γ. πιπερόριζα
- 6 σποράκια μαραθόσπορο
- 4-5 δαφνόφυλλα
Διαδικασία
Το σπετσερικό
-
Στο μπλέντερ ή σε γουδί βάζουμε τα δαφνόφυλλα, τους μαραθόσπορους και τα κονιορτοποιούμε.
-
Κατόπιν τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
Το κοκκινιστό κοτόπουλο
-
Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο, θωρακίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα, από όλες τις πλευρές.
-
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για 3-4’ και «σβήνουμε» με το ξύδι, μόλις εξατμιστεί χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς.
-
Περιχύνουμε με το κρασί, τοποθετούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια, περίπου 20’.
-
Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ διαλυμένο στο ζεστό νερό, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 κ.σ. από το σπετσερικό, αλάτι και πιπέρι.
-
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45-50’, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
-
Βράζουμε τα μακαρόνια και μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε.
-
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα, αποσύρουμε προσθέτουμε 4-5 κ.σ. σάλτσα από το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.
-
Σερβίρουμε την παστιτσάδα ζεστή, με μπόλικη σάλτσα και κεφαλοτύρι.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Το σπετσερικό ταιριάζει σε όλα τα κοκκινιστά και κρεατικά όπως το μοσχάρι, τα πουλερικά και το αρνί
– Η παστιτσάδα μπορεί να φτιαχτεί μόνο με το σπετσερικό και χωρίς τον τοματοπελτέ
Δημοσιεύτηκε !