Υγεία

Κοινό παυσίπονο μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Γιατί οι επιστήμονες δεν συνιστούν την προληπτική λήψη της στον γενικό πληθυσμό. Τι τους προβληματίζει.

Μία χαμηλής δόσης ασπιρίνη την ημέρα μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να προλαμβάνει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιταλία.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα από ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που λάμβαναν ασπιρίνη και από άλλους που δεν έπαιρναν το φάρμακο, για να εξακριβώσουν εάν και πως επηρεάζει τον καρκίνο.

Όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), δεν γνωρίζουν με ποιον ακριβώς τρόπο ωφελεί τον οργανισμό. Εικάζουν, όμως, ότι διεγείρει ορισμένες πλευρές της αντίδρασης του ανοσοποιητικού εναντίον των καρκινικών κυττάρων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την καθημερινή λήψη του φαρμάκου με μείωση έως και 40% του κινδύνου αναπτύξεως καρκίνου στο παχύ έντερο. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν συνιστούν την προληπτική λήψη της στον γενικό πληθυσμό.

«Γνωρίζουμε ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Εν τούτοις, δεν συνιστάται ακόμα η λήψη της από τον γενικό πληθυσμό, διότι τα οφέλη της δεν υπερκαλύπτουν σε όλους τους δυνητικούς κινδύνους», είπε η Dr. Mona Rezapour, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Η κύρια ανησυχία με την τακτική λήψη της είναι το ενδεχόμενο να προκληθεί αιμορραγία στην γαστρεντερική οδό, πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε ιστικά δείγματα από 238 ασθενείς οι οποίοι είχαν χειρουργηθεί για καρκίνο του παχέος εντέρου. Το 12% εξ αυτών λάμβαναν καθημερινά ασπιρίνη και οι υπόλοιποι όχι.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις δύο ομάδες μεταξύ τους. Όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη είχαν λιγότερο συχνά εξάπλωση του καρκίνου τους στους λεμφαδένες. Είχαν επίσης περισσότερη διήθηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού εντός των καρκινικών όγκων.

Όταν οι ερευνητές εξέθεσαν στο εργαστήριο καρκινικά κύτταρα στην ασπιρίνη, παρατήρησαν ότι αυξανόταν μια πρωτεΐνη που λέγεται CD80. Η πρωτεΐνη αυτή σχετίζεται με την αυξημένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που λάμβαναν ασπιρίνη είχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής στον υγιή ιστό του εντέρου τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ασπιρίνη εντείνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού εναντίον του καρκίνου στο έντερο, λένε οι ερευνητές. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω αύξησης της επικοινωνίας μεταξύ των ανοσοποιητικών κυττάρων.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-23 09:23:12

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button