Ελλάδα

Κακοκαιρία: Στο επίκεντρο Αττική και Εύβοια – «Red Code» και άνεμοι έως 10 μποφόρ

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν το βράδυ της Τρίτης (13/10) την Αττική, προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα και αναγκάζοντας την Τροχαία να προχωρήσει σε έκτακτες ρυθμίσεις σε περιοχές του λεκανοπεδίου.

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και την Τετάρτη (14/10), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας.

Την ίδια ώρα, η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει κόκκινη προειδοποίηση για περιοχές της χώρας, με την Εύβοια να βρίσκεται στο επίκεντρο των επικίνδυνων φαινομένων.

Η ένταση της βροχής  δημιούργησε δυσκολίες στις μετακινήσεις, με την Τροχαία να εφαρμόζει προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε σημεία όπου οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.


Παρεμβάσεις έγιναν και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος των Μεγάρων, μεταξύ της 39,5ης και της 39,7ης χιλιομετρικής θέσης, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Προβλήματα καταγράφηκαν επίσης στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση, από το ύψος της οδού Τζαβέλλα, στο ρεύμα προς τη λεωφόρο Ποσειδώνος, στον Πειραιά.


Στο κέντρο της Αθήνας, η συνεχής βροχόπτωση δυσχέρανε την κίνηση πεζών και οχημάτων, ενώ οι οδηγοί έπρεπε να επιδείξουν αυξημένη προσοχή, λόγω της περιορισμένης ορατότητας και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Στο Πέραμα, στις 19:15, ο στιγμιαίος ρυθμός βροχόπτωσης έφτασε τα 160 χιλιοστά ανά ώρα, ένδειξη εξαιρετικά μεγάλης έντασης του φαινομένου.


Αξιόλογες εντάσεις καταγράφηκαν ακόμη στην Παραλία Ασπροπύργου, με 43,4 χιλιοστά ανά ώρα, στον Ασπρόπυργο με 34,6, στη Μάνδρα με 21 και στη Νέα Μάκρη με 15,4 χιλιοστά ανά ώρα.

Ως προς τη συνολική ποσότητα βροχής έως τις 19:00, η Παλαιοκούνδουρα Μάνδρας βρέθηκε στην κορυφή των καταγραφών, με 56,6 χιλιοστά. Ακολούθησαν η Κάντζα με 31,8 χιλιοστά, η Νέα Μάκρη με 30,6, η Παραλία Ασπροπύργου με 29 και η Ελευσίνα με 28 χιλιοστά.

Σημαντικά ύψη βροχής σημειώθηκαν επίσης στο Πέραμα (27,2 χιλιοστά), στην Ιπποκράτειο Πολιτεία (27), στην Παλλήνη (20,4 έως 22,8), στην Πάρνηθα (21,2), στο Παλαιό Φάληρο (20,8), στον Ασπρόπυργο (20,4) και στα Σπάτα (19,2 χιλιοστά).

Οι μετρήσεις αποτυπώνουν τη μεγάλη ένταση των φαινομένων, ιδιαίτερα στη Δυτική Αττική, όπου οι ισχυρές βροχοπτώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο τοπικών πλημμυρών.

ΙΝΤΙΜΕ
Πορτοκαλί προειδοποίηση για την Αττική – Η πρόγνωση της Τετάρτης

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, διατηρώντας την Αττική σε επίπεδο πορτοκαλί προειδοποίησης.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εκτιμά ότι η αστάθεια θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες ενδέχεται να παρουσιάσουν τοπικά μεγάλη ένταση, κυρίως στα βόρεια του νομού.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και λόγω των ανέμων, που θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 6 έως 7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά έως 8 μποφόρ. Οι ισχυρότερες ριπές ενδέχεται να αγγίξουν τα 90 με 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Η θερμοκρασία στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 15 και 19 βαθμών Κελσίου.

Στο επίκεντρο η Εύβοια – Κόκκινη προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα

Ακόμη πιο επιβαρυμένη αναμένεται η κατάσταση στην Εύβοια, για την οποία η ΕΜΥ έχει εκδώσει κόκκινη προειδοποίηση εξαιτίας της προβλεπόμενης έντασης και διάρκειας των βροχοπτώσεων.

Τα ισχυρά φαινόμενα εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν έως αργά το απόγευμα της Τετάρτης, αυξάνοντας την ανάγκη επιφυλακής για ενδεχόμενα πλημμυρικά επεισόδια.

Στο πεδίο της κακοκαιρίας περιλαμβάνονται επίσης οι Σποράδες και η Μαγνησία, όπου οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να διατηρηθούν έως το απόγευμα, καθώς και η Χαλκιδική, με τα εντονότερα φαινόμενα να προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες.

Ανάλογες συνθήκες αναμένονται στα Δωδεκάνησα έως το απόγευμα και στην Κρήτη, κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου, όπου η κακοκαιρία ενδέχεται να παραταθεί έως αργά τη νύχτα.

ΙΝΤΙΜΕ
Θυελλώδεις άνεμοι έως 10 μποφόρ στο Αιγαίο

Σημαντικό στοιχείο της κακοκαιρίας αποτελεί η ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων στο Αιγαίο.

Στο βόρειο Αιγαίο προβλέπονται εντάσεις 8 έως 9 μποφόρ, με πρόσκαιρες εξάρσεις που ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα επεκταθούν σταδιακά και στο κεντρικό Αιγαίο, διατηρούμενοι έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισήμανε τον αυξημένο κίνδυνο τοπικών χαλαζοπτώσεων σε νησιωτικές περιοχές, κυρίως στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Δεν αποκλείονται επίσης παροδικές χιονοπτώσεις στα υψηλότερα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της βόρειας χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη, η Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει με παροδικές βροχές, ωστόσο από το μεσημέρι προβλέπεται σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 έως 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΙΝΤΙΜΕ
Σε κατάσταση «Red Code» περιοχές της χώρας

Με φόντο την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και τον αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών και προβλημάτων από τους θυελλώδεις ανέμους, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε το ανώτατο επίπεδο επιχειρησιακής κινητοποίησης «Red Code» για τις ακόλουθες περιοχές:

-Την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.

-Την Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων.

-Την Περιφέρεια Αττικής.

-Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

-Την Περιφέρεια Κρήτης.

-Τις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας.

-Την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το μέτρο θα ισχύσει έως και την Τετάρτη, βάσει του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ και της αξιολόγησης της αρμόδιας Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η ενεργοποίηση του «Red Code» συνεπάγεται αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα της Πολιτικής Προστασίας, με κινητοποίηση προσωπικού, εξοπλισμού και διαθέσιμων μέσων για την πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

 

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-13 22:47:00

Back to top button