
Ισραήλ: Οι «διπλοί φάκελοι» κρατούν ανοιχτό το εκλογικό θρίλερ
Θολό παραμένει το τοπίο στο Ισραήλ με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να αναδεικνύεται σε πρωθυπουργό χωρίς αυτοδυναμία, καθώς έχει καταμετρηθεί σχεδόν το 92% των ψήφων.
Το μπλοκ των δεξιών, ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων που στηρίζουν το Μπένιαμιν Νετανιάχου συγκεντρώνει 53 έδρες στην Κνεσέτ του Ισραήλ, η οποία αριθμεί συνολικά 120 έδρες.
Από την άλλη η συμμαχία του κεντρώου Γκάντι Άιζενκοτ ακολουθεί με 48 έδρες. Την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα αναθέσει ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η χώρα να αποφύγει μια νέα εκλογική αναμέτρηση.
Οι διεργασίες για τη διαμόρφωση μετεκλογικών συμμαχιών φέρεται να έχουν ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ενδέχεται να ανατραπεί την τελευταία στιγμή από την καταμέτρηση των λεγόμενων «διπλών φακέλων», η οποία συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι διπλοί φάκελοι ανέρχονται σε 480.000 ψήφους και όχι σε 650.000, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η εκλογική επιτροπή. Πρόκειται για ψήφους στρατιωτών και εφέδρων που βρίσκονται στα μέτωπα της Συρίας, του Λιβάνου και της Γάζας, καθώς και διπλωματών, αστυνομικών, εκτοπισμένων πολιτών, νοσηλευόμενων και εργαζομένων σε σωφρονιστικά ιδρύματα, μεταξύ άλλων.
Η συγκεκριμένη διαδικασία ονομάζεται «διπλοί φάκελοι», καθώς το ψηφοδέλτιο τοποθετείται αρχικά σε έναν ανώνυμο φάκελο, ο οποίος στη συνέχεια μπαίνει σε δεύτερο φάκελο που περιλαμβάνει τα στοιχεία του ψηφοφόρου. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι κάθε εκλογέας έχει ψηφίσει μόνο μία φορά.
Σε επίπεδο εδρών, οι συγκεκριμένες ψήφοι εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε περίπου 12 με 13 έδρες, γεγονός που καθιστά την καταμέτρησή τους καθοριστική για την τελική διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.
Ο πρώτος πολιτικός που θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να έχει στη διάθεσή του περίπου 28 ημέρες. Εφόσον δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, θα παραδώσει τη σκυτάλη στον επόμενο υποψήφιο.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα των εκλογών με «ανοιχτό μυαλό», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να αποφευχθούν νέες εκλογές. Σύμφωνα με αναλυτές, μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης να δοθεί στον πολιτικό που έχει εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες.
Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα αραβικά κόμματα, ενώ η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή τόσο του ίδιου όσο και του Γκάντι Άιζενκοτ θεωρείται κάτι παραπάνω από δύσκολη.
Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-29 07:47:00
