
Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Άιζενκοτ δίνει την Κυριακή ο Πρόεδρος της χώρας
Την Κυριακή (08.11.2026) ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της χώρας. Της δήλωσης Χέρτσογκ το βράδυ της Πέμπτης (05.11.2026), προηγήθηκε συνάντηση του αρχηγού του κράτους με τον Γκάντι Άιζενκοτ και τους συμμάχους του από το μπλοκ της αντιπολίτευσης που αντιτίθεται στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Εργάζομαι για τον σχηματισμό μιας καλής και σταθερής κυβέρνησης για το Ισραήλ», δήλωσε ο Χέρτζογκ μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους εκπροσώπους του κόμματος «Yashar!» του Άιζενκοτ, οι οποίοι εισηγήθηκαν στον Πρόεδρο της χώρας την ανάθεση της εντολής στον αρχηγό τους, κάτι που «δείχνει» την έξοδο στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο πρώην αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και έχει συγκεντρώσει γύρω του τις βασικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αποκτά τη δυνατότητα να διεκδικήσει την πρωθυπουργία με την υποστήριξη κοινοβουλευτικών ομάδων που αριθμούν συνολικά 67 βουλευτές επί συνόλου 120 εδρών της Κνέσετ. Ωστόσο, αρκετοί από εκείνους που δηλώνουν έτοιμοι να τον προτείνουν για πρωθυπουργό αρνούνται να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Τον Γκάντι Άιζενκοτ στηρίζουν και τα μέλη της Ενωμένης Λίστας, του αραβικού κόμματος της χώρας, κόντρα στον Νετανιάχου.
Υπέρ του Άιζενκοτ τάσσεται το κόμμα του Ναφτάλι Μπένετ, ο Γιαΐρ Γκολάν των Δημοκρατικών, αλλά και ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν του «Yisrael Beytenu».
Μάλιστα, ο Λίμπερμαν φέρεται να έχει αποφασίσει να συνεργαστεί με τα κόμματα των υπερορθόδοξων Εβραίων, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο των σχημάτων αυτών στη νέα κυβέρνηση.
Το «Channel 12» μετέδωσε την Πέμπτη ότι ο Λίμπερμαν, κοσμικός πολιτικός που βρίσκεται σε σύγκρουση με τις θρησκευτικές φατρίες, θεωρεί την ανατροπή του Νετανιάχου «επείγοντα στόχο».
Σε άλλη μία αξιοσημείωτη εξέλιξη, το UTJ, άλλοτε σύμμαχος του Νετανιάχου, επιλέγει αυτή τη φορά την ουδετερότητα.
Τέλος, στελέχη της αντιπολίτευσης αποκλείουν το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του Νετανιάχου.
Δημοσιεύτηκε ! 2026-11-05 22:08:00
