Κόσμος

Ιράκ: 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού για τρομοκρατία

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού αυτήν την εβδομάδα στο Ιράκ για “τρομοκρατία” και συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και υγείας.

Για την ιρακινή δικαιοσύνη, η “τρομοκρατία” αλλά και οι ανθρωποκτονίες από πρόθεση, ακόμα και η διακίνηση ναρκωτικών, μπορεί να επισύρουν την εσχάτη των ποινών, συγκεκριμένα την εκτέλεση δι’ απαγχονισμού των δραστών. Τα διατάγματα που επιτρέπουν τις εκτελέσεις πρέπει να υπογράφονται από τον πρόεδρο του Ιράκ.

Χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο στα αραβικά του Ισλαμικού Κράτους, αξιωματούχος ασφαλείας στην επαρχία Ντι Καρ, στο νότιο Ιράκ, επιβεβαίωσε «την εκτέλεση της θανατικής ποινής για 11 τρομοκράτες της οργάνωσης Νταές στη φυλακή της Νασιρίγια, υπό την επίβλεψη μιας ομάδας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Αξιωματούχος των ιατρικών αρχών στο Ντι Καρ, του οποίου η υπηρεσία παραλαμβάνει τις σορούς, επιβεβαίωσε ότι παραλήφθηκαν «οι σοροί 11 καταδικασθέντων που εκτελέσθηκαν τη Δευτέρα».

«Εκτελέστηκαν βάσει του άρθρου 4 του αντιτρομοκρατικού νόμου», σύμφωνα με την πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος.

Οι 11 κατάγονταν από τη δυτική επαρχία Σαλαχεντίν και οι σοροί επτά εξ αυτών παραλήφθηκαν από τις οικογένειές τους, από το ιατροδικαστικό ινστιτούτο της Νασιρίγια, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Εδώ και χρόνια, τα ιρακινά δικαστήρια έχουν εκδώσει εκατοντάδες θανατικές ποινές και καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη καθώς ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινή που φθάνει έως την εσχάτη των ποινών για οποιονδήποτε εντάχθηκε σε “τρομοκρατική οργάνωση”, είτε ο κατηγορούμενος πολέμησε στις τάξεις της είτε όχι.

Κατά το παρελθόν το Ιράκ επικρίθηκε για εκατοντάδες δίκες που χαρακτηρίστηκαν συνοπτικές, ομολογίες που αποσπάστηκαν μετά από βασανιστήρια ή αναποτελεσματική νομική εκπροσώπηση, σύμφωνα με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε την εκτέλεση τη Δευτέρα 22 Απριλίου «13 ανδρών που καταδικάστηκαν βάσει πολύ ασαφών κατηγοριών για τρομοκρατία. Ένδεκα εξ αυτών καταδικάστηκαν για ένταξη στην επονομαζόμενη ένοπλη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος», διευκρίνισε.

Οι άλλοι δύο, που κρατούνταν από το 2008, είχαν καταδικαστεί για κατηγορίες τρομοκρατίας βάσει του ποινικού κώδικα, στο τέλος μιας καταφανώς άδικης δίκης, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία επικαλείται τον δικηγόρο τους.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-25 00:26:51

Back to top button