Σχέσεις

Η σημαντική κίνηση για να αναζωπυρώσεις το πάθος στη σχέση σου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Λειτουργεί πολύ καλύτερα από τη συμβουλευτική σχέσεων και δεν απαιτεί καν την παρουσία και των δύο

Οι ανθρώπινες σχέσεις και ειδικά οι συναισθηματικές, εξακολουθούν να μελετώνται από τους επιστήμονες, προκειμένου να βρεθούν λύσεις και στοιχεία που θα τις κάνουν καλύτερες και πιο ουσιαστικές.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychophysiology και είχε να κάνει με τις μακροχρόνιες σχέσεις, μια ματιά στις φωτογραφίες μας με τον σύντροφό μας, μπορεί να αυξήσει τον ενθουσιασμό και τη συζυγική μας ικανοποίηση.

«Γνωρίζουμε ότι τα συναισθήματα του έρωτα και του πάθους συνήθως μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, με αυτήν να αποτελεί μια από τις κυρίαρχες αιτίες χωρισμού», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Sandra Langeslag , καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Missouri.

Η Langeslag και η ομάδα της ερεύνησαν αν υπήρχε κάποιος τρόπος να επαναφέρουν το «πάθος» σε ρομαντικές σχέσεις. Μέσα από 25 παντρεμένους συμμετέχοντες, οι οποίοι κατά μέσο όρο, γνώριζαν τους συντρόφους τους για περίπου 12 χρόνια, κατάφεραν να βγάλουν ένα αξιοσημείωτο συμπέρασμα.

Κάθε άτομο κλήθηκε να αξιολογήσει τα τρέχοντα επίπεδα της ερωτικής έλξης και της συζυγικής ικανοποίησης από τον σύντροφό του. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να δουν μια σειρά από φωτογραφίες τους παρέα με τον σύντροφό τους, τόσο σε ευχάριστες, όσο και σε ουδέτερες συναισθηματικά στιγμές. Οι ευχάριστες εικόνες έδειχναν το ζευγάρι να χαμογελά ή να κάνει κάτι διασκεδαστικό. Οι ουδέτερες τους έδειχναν να ασχολούνται με υποχρεώσεις όπως τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Jenny.Gr

H καθηγήτρια και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι το ξεφύλλισμα των ευχάριστων φωτογραφιών των συμμετεχόντων με τον/την σύζυγο τους, αύξησε τον ενθουσιασμό και τη συζυγική ικανοποίηση σε σύγκριση με την προβολή των συναισθηματικά ουδέτερων εικόνων.

«Οι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατό να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας σε ό,τι αφορά τον έρωτα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει ότι η επαφή με τις κοινές φωτογραφίες με τον/την σύντροφό μας, αυξάνει τη στοργή μεταξύ μας, καθώς και την ικανοποίηση από τη σχέση μας», αναφέρει η Langeslag.

Η ερευνήτρια μάλιστα, θεωρεί τα συγκεκριμένα ευρήματα εξαιρετικά ωφέλιμα, ειδικά για τα ζευγάρια που διατηρούν χρόνια σχέση και χρειάζονται μια «τόνωση» στοργής όταν είναι χώρια.

Υπάρχουν κι άλλες μελέτες που στο παρελθόν έχουν τονίσει τη δύναμη της ρομαντικής νοσταλγίας και τον ρόλο που παίζει η θετική ανάκληση αναμνήσεων στη διατήρηση μακροχρόνιων σχέσεων. Μια μελέτη του 2022 μάλιστα, διαπίστωσε ότι η ρομαντική νοσταλγία συνδέεται με μεγαλύτερη δέσμευση στη σχέση, καθώς και μεγαλύτερη ικανοποίηση και εγγύτητα. Οι ρομαντικοί σύντροφοι που βιώνουν συναισθήματα νοσταλγίας, νιώθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, ενώ είναι πιο αφοσιωμένοι και πιο στοργικοί με τον/την σύντροφό τους.

Jenny.Gr

Αυτή η έρευνα αποτελεί έναν ακόμη λόγο, προκειμένου να κρατάς περισσότερες στιγμές μαζί με τον σύντροφο σου, ειδικά τις καλές και πιο τρυφερές. Επομένως αν επιθυμείς να αναζωπυρώσεις τη σχέση σου, δεν χάνεις τίποτα με το να ανατρέξεις σε ήδη υπάρχουσες στιγμές, τις οποίες έχετε αποτυπώσει. Ποτέ δεν ξέρεις τι συναισθήματα θα επανέλθουν.


Δημοσιεύθηκε
2023-01-30 12:00:00

Back to top button