Υγεία

Η προσθήκη γλυκαντικών στον καφέ ενισχύει τις επιδράσεις της καφεΐνης

Η προσθήκη ζάχαρης ή τεχνητών γλυκαντικών στον καφέ διατάραξε τα βιολογικά ρολόγια σε ποντίκια περισσότερο από ό,τι ο καφές από μόνος του, ανακάλυψαν οι ερευνητές, με αποτέλεσμα να αντιστρέφεται η μέρα και η νύχτα σε ορισμένα ποντίκια. Αν αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους, η προσθήκη γλυκαντικών στον καφέ μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό npj Science of Food.

Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι νυχτερινοί άνθρωποι τείνουν να πίνουν περισσότερα ροφήματα με καφεΐνη από τους πρωινούς τύπους, και πειράματα σε ζώα και σε κύτταρα έδειξαν ότι η καφεΐνη λειτουργεί για να παρατείνει την περίοδο εγρήγορσης του εσωτερικού ρολογιού του σώματος.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι οι αλλαγές στους ρυθμούς δραστηριότητας των ποντικών επηρεάστηκαν ακόμη πιο έντονα όταν ανακάτευαν την καφεΐνη με ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.

«Εξετάσαμε τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς αρσενικών ποντικών κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης ζαχαρούχου νερού με καφεΐνη, γενικά, και συναντήσαμε ενδιαφέρουσες αλλαγές συμπεριφοράς που δεν περιμέναμε», δήλωσε ο Yu Tahara, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Βιοϊατρικών και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα. «Έτσι στοχεύσαμε τις έρευνές μας σε αυτές τις ζαχαρούχες επιπτώσεις».

Η ερευνητική ομάδα έδωσε ζαχαρούχο νερό με 0,1% καφεΐνη, που είναι η μισή συγκέντρωση του εσπρέσο, και είτε 1% σακχαρόζη, που είναι το ένα δέκατο της συγκέντρωσης των περισσότερων ενεργειακών ποτών, είτε 0,1% σακχαρίνη.

Τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει το μείγμα καφεΐνης-γλυκαντικού βίωσαν μια πολύ μεγάλη περίοδο ύπνου-αφύπνισης 26–30 ωρών και μερικά άλλαξαν ακόμη και από έναν νυχτερινό κιρκάδιο ρυθμό σε ημερήσιο. Αυτά τα αποτελέσματα συνέχισαν να συμβαίνουν ακόμη και όταν τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε επίμονο σκοτάδι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συνδυασμός καφεΐνης και γλυκύτητας μπορεί να δημιουργεί ένα αντικρουόμενο σήμα μέσα στο σώμα, πιθανώς με τη μεσολάβηση της ντοπαμίνης. Τόσο η καφεΐνη όσο και τα γλυκαντικά ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε απελευθέρωση ντοπαμίνης. Είναι αυτό το διπλό χτύπημα της ντοπαμίνης που θα μπορούσε να συμβάλει στην εμφάνιση ρυθμών δραστηριότητας μακράς περιόδου.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-30 13:03:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button