Υγεία

Η προληπτική λήψη ενός φαρμάκου προστατεύει από τα κατάγματα μετά την εμμηνόπαυση

Τι έδειξε μελέτη στην οποία συμμετείχαν και γυναίκες με φυσιολογική οστική πυκνότητα.

Οι γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση, μπορεί να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μελλοντικά κατάγματα, εάν παίρνουν προληπτικά ένα παλαιό φάρμακο που χορηγείται για την ενίσχυση των οστών, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μία έγχυση από το φάρμακο κάθε 5 χρόνια μειώνει κατά 44% τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάγματος στη σπονδυλική στήλη.

Μειώνει επίσης τον κίνδυνο να εκδηλωθούν άλλα σοβαρά κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση. Προστατεύει, δε, ακόμα και από τα κατάγματα ευθραυστότητας, που προκαλούνται με ελάχιστο ή κανένα τραυματισμό.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι εφικτή η πρόληψη των καταγμάτων, με πολύ αραιές εγχύσεις του φαρμάκου, λένε οι ερευνητές.

Το φάρμακο λέγεται ζολεδρονικό οξύ (zoledronate) και χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση. Είναι ένα παλαιό φάρμακο (κυκλοφορεί από τη δεκαετία του 1980) το οποίο χορηγείται για διάφορες ασθένειες των οστών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται προβλήματα στα οστά λόγω καρκίνου, η οστεοπόρωση, η νόσος Paget κ.ά.

Για τα προβλήματα λόγω καρκίνου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το έχει κατατάξει στη λίστα με τα βασικά φάρμακα (List of Essential Medicines). Τα φάρμακα αυτά όλα τα κράτη-μέλη του πρέπει να διαθέτουν για τους πολίτες τους.

Και με φυσιολογική οστική πυκνότητα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM). Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση έχουν 50% πιθανότητες να υποστούν κατάγματα οστών. Αυτό οφείλεται στην εξασθένηση των οστών με την πάροδο του χρόνου, που τα καθιστά εύθραυστα.

Το ζολεδρονικό οξύ χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο έως τώρα δεν είχε δοκιμαστεί για πρόληψη της απώλειας της οστικής μάζας σε γυναίκες που μόλις έμπαιναν στην κλιμακτήριο. Ούτε είχε δοκιμαστεί σε γυναίκες με φυσιολογική οστική μάζα.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι επιστήμονες ενέταξαν στη μελέτη τους 1.054 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 60 ετών. Άλλες από αυτές είχαν ήδη μειωμένη οστική πυκνότητα και άλλες φυσιολογική.

Οι ερευνητές τις χώρισαν σε τρεις ομάδες. Η μία έκανε δύο εγχύσεις του φαρμάκου., Η δεύτερη έκανε δύο εγχύσεις μίας ανενεργού ουσίας (εικονικό φάρμακο). Η τρίτη ομάδα έκανε μία έγχυση του φαρμάκου και μία της ανενεργού ουσίας.

Οι εγχύσεις έγιναν κατά την έναρξη της μελέτης και 5 χρόνια αργότερα. Όταν πέρασαν άλλα 5 χρόνια, οι ερευνητές συνέκριναν τα κατάγματα μεταξύ τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, οι εθελόντριες που είχαν κάνει δύο εγχύσεις από το ζολεδρονικό οξύ είναι 40% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν σοβαρό κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Είχαν επίσης κατά 28% χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων ευθραυστότητας. Συνολικά, τα κατάγματα μεταξύ τους ήταν 30% λιγότερα.

Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε σε όσες είχαν κάνει δύο εγχύσεις ζολεδρονικού  οξέος. Όσες είχαν κάνει μόνο μία έγχυση, είχαν:

  • Κατά 29% μικρότερο κίνδυνο σοβαρού κατάγματος
  • Κατά 21% μικρότερο κίνδυνο κατάγματος ευθραυστότητας

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και θέλουν να προστατευθούν από τα κατάγματα, θα μπορούσαν να κάνουν μία έγχυση του φαρμάκου κάθε 5 ή 10 χρόνια, γράφουν οι ερευνητές.

Σε ένα σχόλιο που συνοδεύει τη νέα μελέτη, ο Dr. Roland Chapurlat, καθηγητής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο Claude Bernard-Lyon, στη Γαλλία, τονίζει πως η σποραδική έγχυση ζολεδρονικού  οξέος αντιπροσωπεύει «αληθινή ευκαιρία» για να βοηθηθούν οι γυναίκες να αποφύγουν τα κατάγματα.

Ο Dr. Chapurlat προσθέτει ακόμα πως περίπου οι μισές γυναίκες που φθάνουν στην εμμηνόπαυση υφίστανται κατάγματα ευθραυστότητας. Τα κατάγματα αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές, υψηλό κόστος θεραπείας ή ακόμα και να κοστίσουν τη ζωή. Επομένως η πρόληψή τους μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πληθυσμό, τονίζει.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-20 11:34:00

Back to top button