
Η πολιτικός που θέλει να κάνει τη Σουηδία «πράσινο γίγαντα»
Είναι Σουηδή και φιλοδοξεί να ηγηθεί μιας πράσινης επανάστασης στην πατρίδα της. Ωστόσο το όνομα της είναι Μαγκνταλένα (Μάγκντα για τους υποστηρικτές της), και όχι Γκρέτα.
Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος δεσμός ανάμεσα στη Μαγκνταλένα Αντερσον και την Γκρέτα Τούνμπεργκ· μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώτη είχε υποδείξει ως προσωπικό της πρότυπο περιβαλλοντικής συνείδησης, όχι τη νεαρή ακτιβίστρια, αλλά την Μπιργίτα Νταλ (1937-2024), εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα της χώρας, μέλος του Κοινοβουλίου (με τους Σοσιαλδημοκράτες) από το 1969 έως το 2002, διάστημα κατά το οποίο διετέλεσε επίσης αρχικά υπουργός Ενέργειας και στη συνέχεια υπουργός Περιβάλλοντος.
Είναι αλήθεια ότι ο οικολογικός προσανατολισμός της επίσης Σοσιαλδημοκράτισσας Αντερσον είναι σαφώς πιο πραγματιστικός και λιγότερο ριζοσπαστικός από εκείνον της εμπνεύστριας των μαθητικών κινητοποιήσεων για το κλίμα, Fridays for Future.
Η Μάγκντα Αντερσον έχει ήδη κερδίσει μια θέση στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας (έστω και για λιγότερο από έναν χρόνο, από τις 30 Νοεμβρίου 2021 έως τις 18 Οκτωβρίου 2022), αλλά και ως επικεφαλής της κυβέρνησης που υπέβαλε το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σήμερα, συνομιλώντας με τον Ρίτσαρντ Μιλν των Financial Times, η 59χρονη πολιτικός υπόσχεται πως, αν οι κάλπες της 13ης Σεπτεμβρίου ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή της στην πρωθυπουργία θα κάνει εκ νέου την πατρίδα της πρωτοπόρο στην πράσινη βιομηχανία.
«Εχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε πραγματικά στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πράσινης μετάβασης, τόσο με τις παραδοσιακές βιομηχανικές επιχειρήσεις μας όσο και με τις νέες», δηλώνει. «Εχουμε την παραγωγή χάλυβα χωρίς ορυκτά καύσιμα, έχουμε τις πράσινες εξορύξεις και είχαμε μια μονάδα παραγωγής μπαταριών που ενδεχομένως να μας έκανε να αισιοδοξούμε υπερβολικά ως προς την ταχύτητα ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα. Εχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε όλες αυτές τις νέες πράσινες βιομηχανίες».
Προϋπόθεση, όμως, για να αποπειραθεί να οδηγήσει την πατρίδα της στην πρωτοπορία της πράσινης μετάβασης είναι να επιστρέψει στην πρωθυπουργία.
Οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούσαν ένα σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 13ης Σεπτεμβρίου, με τη διαφορά από τους κεντροδεξιούς Μετριοπαθείς του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον και τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες να ξεπερνά τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες.
Τις τελευταίες, όμως, εβδομάδες ο κυβερνών κεντροδεξιός συνασπισμός (ο οποίος έχει δηλώσει ότι προτίθεται να συμπεριλάβει και την Ακροδεξιά σε μια μελλοντική νέα κυβέρνηση) κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα, με την προεκλογική εκστρατεία να γίνεται ξαφνικά πυρετώδης.
Προς το παρόν η Αντερσον κρατάει κλειστά τα χαρτιά της περί πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών. Πάντως, μιλώντας στους Financial Times, ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστενσον δήλωσε ότι θα μπορούσε να ηγηθεί της πιο αριστερής κυβέρνησης στη σύγχρονη ιστορία της Σουηδίας, λόγω της εξάρτησής της από πιο ακραία κόμματα, όπως το αριστερό V.
Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών απέρριψε το επιχείρημα, επισημαίνοντας ότι «η Σουηδία δεν είναι οι ΗΠΑ, το σύστημά μας δεν είναι δικομματικό». Σήμερα στο Κοινοβούλιο της χώρας εκπροσωπούνται οκτώ κόμματα. Η Αντερσον δήλωσε ότι θα αποφασίσει μετά από τις εκλογές αν και με ποιον θα συνεργαστεί, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης με το δικό της και μόνο κόμμα, δηλαδή μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.
«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη συναίνεση στη σουηδική πολιτική, με ευρύτερες μακροπρόθεσμες συμφωνίες, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά κοινή συμμετοχή στην κυβέρνηση. Το σουηδικό μοντέλο βασίζεται στη συνεργατική επίλυση των προβλημάτων. Σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε, σε ποια κοινωνική τάξη ανήκουμε ή ποια είναι η θρησκεία μας, και συνεργαζόμαστε με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας».
Εδώ όμως προκύπτει ένα δεύτερο ζήτημα – πέρα από το πώς θα καταφέρει να κυβερνήσει η Αντερσον. Το ότι το σουηδικό έδαφος είναι πρόσφορο για την ανάπτυξη «πράσινων» βιομηχανιών δεν είναι και τόσο προφανές – ή τουλάχιστον όσο υποστηρίζει η σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός. Απόδειξη αποτελεί η «μονάδα παραγωγής μπαταριών που ενδεχομένως να μας έκανε να αισιοδοξούμε υπερβολικά ως προς την ταχύτητα ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα», την οποία επικαλέστηκε η ίδια μιλώντας στους Financial Times.
Η Northvolt, που είχε ιδρυθεί και διοικούνταν από δύο πρώην στελέχη της Tesla, είχε παρουσιαστεί ως η ευρωπαϊκή απάντηση στην κινεζική κυριαρχία στον τομέα των μπαταριών. Τον Μάρτιο του 2025, όμως, κήρυξε πτώχευση. Τότε η λονδρέζικη εφημερίδα είχε κάνει λόγο για «άδοξο τέλος μιας εταιρείας που προσέλκυσε επενδύσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις για την ανάπτυξη τεχνολογιών για ηλεκτρικά οχήματα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα».
«Κρίνοντας εκ των υστέρων, ήμασταν υπερβολικά φιλόδοξοι ως προς τα χρονικά περιθώρια που είχαμε θέσει για την ολοκλήρωση της μονάδας» (στο Σκελέφτεο της Βόρειας Σουηδίας, περί τα 300 χλμ. νότια του Αρκτικού Κύκλου), είχε παραδεχτεί ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πίτερ Κάρλσον, όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του. Οσο για τη «συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας», την οποία εξήρε η Αντερσον, η κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον δεν είχε κάνει τότε απολύτως τίποτα για να στηρίξει τη Northvolt.
Ωστόσο, παρά την κατάρρευση της Northvolt, η Μαγκνταλένα Aντερσον δεν είναι η μόνη που πιστεύει ότι η Σουηδία εξακολουθεί να έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε «γίγαντα» της πράσινης ανάπτυξης. «Αναμφίβολα ήταν ένα βαρύ πλήγμα, εξακολουθούμε όμως να πιστεύουμε ότι στη Σουηδία υπάρχει ένα πολύ ζωντανό οικοσύστημα στον τομέα των μπαταριών, ιδίως όταν συνεργαζόμαστε –όπως κάνουμε, και μάλιστα πολύ στενά– με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Εξακολουθεί να είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός τομέας. Διαθέτουμε μεγάλη τεχνογνωσία και σημαντική ερευνητική δραστηριότητα», ανέφερε στο Euronews ο Γιαν Λάρσον, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Business Sweden.
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-08 16:39:00
