Η ορμονική υποκατάσταση τεστοστερόνης που της επέστρεψε τη χαμένη λίμπιντο
Για τη θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης μίλησε η διάσημη ηθοποιός, χάρη στην οποία ανέκτησε τη σεξουαλική της επιθυμία – Πόσο ασφαλής είναι; Για ποιες γυναίκες αντενδείκνυται
YGEIAMOU.GR TEAM
Στην αποκάλυψη μιας λεπτομέρειας από την προσωπική της ζωή προχώρησε η Kate Winslet, όταν της ζητήθηκε να δώσει συμβουλές για ένα θέμα σεξουαλικής φύσης κατά την συμμετοχή της σε επεισόδιο του podcast «How to Fail» με την Elizabeth Day. Το μυστικό, που θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλες γυναίκες με παρόμοιες δυσκολίες, είχε να κάνει με την ανάκτηση της χαμένης λίμπιντο.
Συγκεκριμένα, η διάσημη ηθοποιός κλήθηκε να απαντήσει σε μια ακροάτρια που ανέφερε ότι, αφότου πήρε βάρος, έχασε την επιθυμία για σεξ με το αγόρι της. «Όλοι έχουμε περάσει στιγμές στη ζωή μας, νομίζω, όπου δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε τόσο ενεργοί σωματικά ούτε και η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, όπως θα θέλαμε» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν έχει να κάνει πάντα με το βάρος· μπορεί να έχει να έχει σχέση με το τι συμβαίνει στη ζωή σου εκείνη την περίοδο»
Η ίδια συνέχισε: «Κάτι που θα σου έλεγα είναι ότι πολλές γυναίκες βιώνουν πτώση στη λίμπιντο λόγω προβλημάτων με τον θυρεοειδή τους ή με τα επίπεδα τεστοστερόνης τους. Πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά οι γυναίκες έχουν τεστοστερόνη στο σώμα τους· όταν εξαντλείται, όπως τα ωάρια, δεν αναπληρώνεται». Η 48χρονη ηθοποιός εξήγησε πως «όταν συμβεί αυτό, μπορείς να την υποκαταστήσεις, και τότε θα αισθανθείς ξανά σέξι» και συμβούλεψε την ακροάτρια -όπως και κάθε γυναίκα που άκουγε το podcast: «Για την φυσική σου κατάσταση, τσέκαρε τα επίπεδα [των ορμονών] του θυρεοειδούς και της τεστοστερόνης σου, γιατί αυτά τα στοιχεία μπορεί να επηρεάζουν το πώς νιώθεις».
«Το σώμα μας λειτουργεί περίεργα, ειδικά όσο μεγαλώνουμε, και αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάζουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε την επιθυμία μας για σεξ. Έτσι, ίσως σας συνέβη μια μείωση στα επίπεδα αυτών των ορμονών που, στην πραγματικότητα, επηρέασε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε το πώς αισθάνεστε για το σεξ με το αγόρι σας» κατέληξε η ηθοποιός.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι ασφαλής η υποκατάσταση τεστοστερόνης;
Σύμφωνα με τη γιατρό Yvonne Butler Tobah από την Κλινική Mayo, η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική επιθυμία ορισμένων γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, τόσο στην περίπτωση που επήλθε φυσιολογικά με την ηλικία όσο και στην πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω ιατρικής παρέμβασης, όπως η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών.
Τα ερευνητικά δεδομένα ωστόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της μακροπρόθεσμα είναι περιορισμένα. «Μπορεί επίσης να έχει παρενέργειες» επισημαίνει η γιατρός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την ασφάλειά της και πριν την εμμηνόπαυση. Λόγω ανεπαρκών δεδομένων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια, η γιατρός τονίζει ότι η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης αντενδείκνυται για γυναίκες με καρδιακή, αγγειακή ή ηπατική νόσο, καθώς και με ιστορικό καρκίνου του μαστού ή της μήτρας. «Εάν έχετε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε από αυτές τις καταστάσεις, μιλήστε με κάποιον γιατρό για τους κινδύνους από τη λήψη τεστοστερόνης» προσθέτει.
Σύμφωνα με την ίδια, τις περισσότερες φορές δοκιμάζονται άλλες θεραπείες πριν από την τεστοστερόνη όπως χορήγηση χαμηλών δόσεων οιστρογόνων και σεξοθεραπεία -ένα είδος συμβουλευτικής-, ενώ ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να ενισχύσουν τη λίμπιντο.
Κρέμες, αλοιφές και τζελ που απλώνονται στα πόδια, τα χέρια ή την περιοχή του στομάχου είναι οι συνήθεις μορφές χορήγησης της ορμονοθεραπείας. Στις ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται:
- ακμή
- τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα
- απώλεια μαλλιών στο κεφάλι
- αύξηση του βάρους.
«Η χαμηλή σεξουαλική ορμή και άλλα σεξουαλικά προβλήματα συχνά έχουν περισσότερες από μία αιτίες. Οι πιθανοί εμπλεκόμενοι παράγοντες περιλαμβάνουν την κολπική ξηρότητα, παρενέργειες φαρμάκων, μακροχρόνιες καταστάσεις υγείας, έλλειψη συναισθηματικής εγγύτητας, άγχος και προβλήματα διάθεσης. Ένας συνδυασμός θεραπειών μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Κάποια παραδείγματα είναι η συμβουλευτική, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα» καταλήγει η γιατρός.
Διαβάστε επίσης:
Εμμηνόπαυση: Η κατάσταση που φοβίζει μια στις δυο γυναίκες
Εμμηνόπαυση: Το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα – Εμφανίζεται χρόνια πριν την διακοπή της περιόδου
Εμμηνόπαυση: Οι αλλαγές στην εμφάνιση – Οι αισθητικές παρεμβάσεις που τις διορθώνουν
Δημοσιεύτηκε !