Υγεία

Η κατανάλωση φυτικών ινών εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου

Η ομάδα των βακτηρίων που ονομάζονται Enterobacteriaceae (εντεροβακτήρια), συμπεριλαμβανομένων των Klebsiella pneumoniae, Shigella, E. coli και άλλων, υπάρχει σε χαμηλά επίπεδα ως μέρος ενός υγιούς μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου. Αλλά σε υψηλά επίπεδα -που προκαλούνται, για παράδειγμα, από αυξημένη φλεγμονή στο σώμα ή από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων- αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα πάρα πολλά Enterobacteriaceae στο έντερο μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή.

Οι ερευνητές εντόπισαν 135 είδη μικροβίων του εντέρου που απαντώνται συνήθως -απουσία των εντεροβακτηριδίων- τα οποία πιθανότατα προστατεύουν από τη μόλυνση. Αξιοσημείωτη μεταξύ των προστατευτικών ειδών του εντέρου είναι μια ομάδα βακτηρίων που ονομάζεται Faecalibacterium, τα οποία παράγουν ευεργετικές ενώσεις και ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας διασπώντας τις φυτικές ίνες στα τρόφιμα που τρώμε. Αυτό φαίνεται να προστατεύει από τη μόλυνση από μια σειρά από βακτήρια του τύπου Enterobacteriaceae που προκαλούν ασθένειες.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή μας θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων και θα παραγκωνίσει τα κακά για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ασθένειας. Αντίθετα, η λήψη προβιοτικών -τα οποία δεν αλλάζουν άμεσα το περιβάλλον στο έντερο- είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει την πιθανότητα μόλυνσης από εντεροβακτηρίδια.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Microbiology.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι αυτό που τρώμε είναι δυνητικά πολύ σημαντικό για τον έλεγχο της πιθανότητας μόλυνσης από μια σειρά βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των E. coli και Klebsiella pneumoniae, επειδή αυτό αλλάζει το περιβάλλον του εντέρου για να το κάνει πιο εχθρικό προς τους εισβολείς», είπε ο Δρ. Alexandre Almeida, ερευνητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας.

Και πρόσθεσε: «Τρώγοντας φυτικές ίνες που είναι σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούμε να παρέχουμε την πρώτη ύλη στα βακτήρια του εντέρου μας για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας -ενώσεις που μπορούν να μας προστατεύσουν από αυτά τα παθογόνα βακτήρια».

Η Klebsiella μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα και άλλες λοιμώξεις. Η ανησυχητική παγκόσμια αύξηση της αντοχής στα αντιβιοτικά σε αυτό το βακτηριακό παθογόνο οδήγησε τους επιστήμονες να αναζητήσουν νέους τρόπους για να το κρατήσουν υπό έλεγχο και άλλα παρόμοια μολυσματικά βακτήρια.

«Με υψηλότερα ποσοστά αντίστασης στα αντιβιοτικά, υπάρχουν λιγότερες επιλογές θεραπείας στη διάθεσή μας. Η καλύτερη προσέγγιση τώρα είναι να αποτρέψουμε την εμφάνιση λοιμώξεων στην πρώτη θέση και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μειώνοντας τις ευκαιρίες για αυτά τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες να ευδοκιμήσουν στο έντερό μας», είπε ο Almeida.

Η λήψη προβιοτικών που ανταγωνίζονται για τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τα κακά βακτήρια δεν θα έχει αποτέλεσμα. Οι ερευνητές λένε ότι θα είναι πιο ωφέλιμο να αλλάξει το περιβάλλον στο έντερο, για παράδειγμα μέσω της διατροφής, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τα Εντεροβακτηρίδια.


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-13 12:57:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button