
Η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Tο να παλεύετε να αντέξετε οικονομικά σήμερα θα μπορούσε να σημαίνει καρδιακά προβλήματα αύριο. Οι νέοι ενήλικες που αντιμετωπίζουν διατροφική ανασφάλεια έχουν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις στη μέση ηλικία, ακόμη και αν συνυπολογιστούν δημογραφικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές του Northwestern Medicine.
«Γνωρίζουμε ότι η διατροφική ανασφάλεια και οι καρδιακές παθήσεις συχνά πάνε χέρι-χέρι, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει, για πρώτη φορά, ότι η τροφική ανασφάλεια έρχεται πρώτη», δήλωσε η Δρ Jenny Jia, καθηγήτρια γενικής εσωτερικής ιατρικής και προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. «Αυτό την καθιστά σαφή στόχο για την πρόληψη -εάν αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την επισιτιστική ανασφάλεια, μπορεί να μπορέσουμε να μειώσουμε το βάρος των καρδιακών παθήσεων αργότερα».
H Jia και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Ανάπτυξης Κινδύνου Στεφανιαίας Αρτηρίας σε Νέους Ενήλικες (CARDIA), μια μακροπρόθεσμη μελέτη πληθυσμού που παρακολουθεί ασπρόμαυρους ενήλικες στις ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Οι επιστήμονες εντόπισαν συμμετέχοντες που ανέφεραν επισιτιστική ανασφάλεια το 2000-2001, όταν ήταν στις αρχές της δεκαετίας των 30 έως τα μέσα της δεκαετίας του 40, και συνέκριναν τα αποτελέσματα της υγείας τους τα επόμενα 20 χρόνια με εκείνους που ήταν ασφαλείς για τα τρόφιμα.
Μεταξύ των 3.616 συμμετεχόντων στη μελέτη, εκείνοι που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από τους ομολόγους τους που ένιωθαν ασφαλείς με τα τρόφιμα. Κατά την περίοδο της μελέτης, το 11% των ατόμων με επισιτιστική ανασφάλεια ανέπτυξαν καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με το 6% αυτών με επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα.
«Για πολύ καιρό, υπήρχε αυτή η ερώτηση για το κοτόπουλο ή το αυγό -η διατροφική ανασφάλεια προκαλεί καρδιακή νόσο ή η καρδιακή νόσος επιδεινώνει την τροφική ανασφάλεια λόγω του υψηλού κόστους της υγειονομικής περίθαλψης;» είπε η Jia. «Ακολουθώντας ανθρώπους για δύο δεκαετίες, καταφέραμε να δείξουμε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια, από μόνη της, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων».
Στην αρχή, οι συμμετέχοντες με επισιτιστική ανασφάλεια ήταν πιο πιθανό να ταυτιστούν ως μαύροι και είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο από εκείνους που ήταν ασφαλείς για τα τρόφιμα.
Η Jia λέει ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να γνωρίζουν πώς να ελέγχουν καλύτερα την επισιτιστική ανασφάλεια και να συνδέουν τους ασθενείς με τους πόρους της κοινότητας.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-18 12:52:00