Υγεία

Η διακοπή της ασπιρίνης έναν μήνα μετά το στεντ βοηθά τους καρδιοπαθείς [έρευνα]

Τα άτομα που έχουν επιβιώσει από καρδιακή προσβολή και έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική με στεντ (stent) μπορεί να είναι καλύτερο να σταματήσουν την ασπιρίνη ένα μήνα μετά τη διαδικασία

Τα άτομα που έχουν επιβιώσει από καρδιακή προσβολή και έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική με στεντ (stent) μπορεί να είναι καλύτερο να σταματήσουν τη χαμηλή δόση ασπιρίνης ένα μήνα μετά τη διαδικασία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η στρατηγική ωφελεί «μειώνοντας τη μείζονα και την ελάσσονα αιμορραγία σε διάστημα ενός έτους περισσότερο από 50%», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Δρ Gregg Stone, καθηγητής Ιατρικής (Καρδιολογίας) και Επιστήμης και Πολιτικής για την υγεία του πληθυσμού στην ιατρική σχολή Icahn School of Medicine at Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη.

«Επιπλέον, δεν υπήρξε αύξηση στα ανεπιθύμητα ισχαιμικά συμβάντα [μπλοκάρισμα αρτηριών]» όταν οι άνθρωποι σταμάτησαν νωρίς την ασπιρίνη, «που σημαίνει ότι η συνέχιση της λήψης ασπιρίνης προκαλούσε βλάβη χωρίς να παρέχει κανένα όφελος», πρόσθεσε ο Stone.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Στους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή, συχνά χορηγείται χαμηλή δόση ασπιρίνης καθημερινά για να μειωθούν οι πιθανότητες απόφραξης αρτηριών.

Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης συνδέεται με έναν άλλο κίνδυνο για την υγεία: την αιμορραγία.

Έτσι, η διάρκεια λήψης της ασπιρίνης είναι ένα θέμα που συζητείται εδώ και καιρό.

Τι έδειξε η έρευνα για την ασπιρίνη

Στο πλαίσιο της νέας κλινικής δοκιμής, οι επιστήμονες παρακολούθησαν για διάστημα έως και έναν χρόνο περισσότερους από 3.400 καρδιοπαθείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε 58 κέντρα σε τέσσερις χώρες. Όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε μη χειρουργική, καθοδηγούμενη από καθετήρα τοποθέτηση στεντ.

Στην αρχή της δοκιμής, όλοι οι ασθενείς έλαβαν ένα τυπικό αντιπηκτικό φάρμακο, την τικαγρελόρη (Brilinta), συν χαμηλή δόση ασπιρίνης. Ωστόσο, έναν μήνα μετά, σε 1.700 ασθενείς η ασπιρίνη αντικαταστάθηκε από placebo, ενώ οι άλλοι μισοί ασθενείς συνέχισαν τη διπλή θεραπεία με αντιπηκτικό και ασπιρίνη.

Το αποτέλεσμα: Η διακοπή της ασπιρίνης φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας περισσότερο από 50% (55%), διαπίστωσε η ομάδα του Stone. Σύμφωνα με τους ίδιους, καταγράφηκαν 35 περιπτώσεις αιμορραγίας στην ομάδα που διέκοψε νωρίς την ασπιρίνη, έναντι 78 περιπτώσεων μεταξύ των ασθενών που συνέχισαν να την παίρνουν.

Επιπλέον, η διακοπή της ασπιρίνης δεν αύξησε τις πιθανότητες για θρόμβο ή σχετικά καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως θάνατο, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, επέμβαση παράκαμψης ή την ανάγκη για νέο stent. Αυτού του είδους τα συμβάντα εμφανίστηκαν σε 61 ασθενείς που διέκοψαν νωρίς την ασπιρίνη έναντι 63 περιπτώσεων μεταξύ εκείνων που συνέχισαν να παίρνουν το φάρμακο, είπαν οι ερευνητές.

Έτσι, «η διακοπή της ασπιρίνης σε ασθενείς με πρόσφατο ή επαπειλούμενο έμφραγμα που είναι σταθεροί ένα μήνα μετά την [τοποθέτηση stent] είναι ασφαλής και, μειώνοντας τη σοβαρή αιμορραγία, βελτιώνει τα αποτελέσματα», ανέφερε ο Stone σε δελτίο Τύπου του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC).

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΟΥ: Χάνονται 3.500 άνθρωποι την ημέρα από ηπατίτιδα

Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία ανοίγει τον δρόμο για προειδοποιητικές ετικέτες στα μπουκάλια


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-09 19:04:08

Back to top button