Υγεία

Ελέγχουν και τον μοσχαρίσιο κιμά για γρίπη των πτηνών

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι είμαστε πολύ πιο ασφαλείς όταν τρώμε καλοψημένο κρέας.

Δείγματα μοσχαρίσιου κιμά από τα καταστήματα λιανικής συλλέγουν οι αμερικανικές Αρχές στις πολιτείες όπου βρέθηκε γρίπη των πτηνών σε αγελάδες.

Οι ομοσπονδιακές Αρχές δηλώνουν βέβαιες πως η προμήθεια κρέατος είναι ασφαλής. Ωστόσο προσπαθούν να το επαληθεύσουν, διότι αυξάνονται οι πολιτείες και τα κοπάδια που βγαίνουν θετικά στον επικίνδυνο ιό.

Επισήμως έχουν επιβεβαιωθεί λοιμώξεις σε 34 κοπάδια, σε 9 αμερικανικές πολιτείες. Οι έλεγχοι, όμως, που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) σε δείγματα γάλακτος απ’ όλη τη χώρα έδειξαν ότι το 20% ήταν μολυσμένα. Πολλά από τα μολυσμένα δείγματα προέρχονταν από πολιτείες εκτός των εννέα.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) θα αναλύσει δείγματα κιμά με μοριακές εξετάσεις. Στόχος να εξακριβώσει εάν υπάρχουν θραύσματα του ιού Η5Ν1 στο κρέας. Τα τυχόν θετικά δείγματα, θα υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν είναι λοιμογόνα.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με δικούς της ελέγχους, η παστερίωση σκοτώνει τον ιό.

Σε ανακοίνωση που απέστειλε στον αμερικανικό Τύπο το USDA αναφέρει ότι μερικές γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες σφαγιάζονται και γίνονται κιμάς όταν μεγαλώσουν.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες που θα διακινούνται μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών, πρέπει εφ’ εξής να είναι αρνητικές για γρίπη των πτηνών.

Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν μετά τον εντοπισμό την περασμένη μιας ασυμπτωματικής, μολυσμένης αγελάδας. Η αγελάδα είχε σταλεί για σφαγή από μολυσμένο κοπάδι. Το κρέας της δεν εισήλθε στην διατροφική αλυσίδα, ανέφερε το USDA.

Σε μία άλλη έρευνα, επιστήμονες του αμερικανικού υπουργείου θα μαγειρέψουν σε διάφορες θερμοκρασίες μολυσμένο κρέας για να δουν πόσο ιός σκοτώνεται αναλόγως με τη θερμοκρασία.

Τέλος, συνιστά στους καταναλωτές να τρώνε πολύ καλά ψημένο το κρέας, για να είναι βέβαιο ότι έχει σκοτωθεί κάθε ιός και βακτήριο που μπορεί να περιέχει.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-30 13:53:31

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button