![Η γυναίκα που ανακάλυψε τυχαία το Βotox το 1987, είναι σήμερα 77 ετών – Πώς άλλαξε την αισθητική ιατρική Η γυναίκα που ανακάλυψε τυχαία το Βotox το 1987, είναι σήμερα 77 ετών – Πώς άλλαξε την αισθητική ιατρική](https://eportal.gr/portal/wp-content/uploads/2025/02/313920703_917185959446711_3092003954074079137_n-780x470.jpg)
Η γυναίκα που ανακάλυψε τυχαία το Βotox το 1987, είναι σήμερα 77 ετών – Πώς άλλαξε την αισθητική ιατρική
Η Jean Carruthers με τον σύζυγό της είχαν την “τρελή ιδέα” να χρησιμοποιήσουν το Botox για να δώσουν στα πρόσωπα των πελατών τους νεανική λάμψη.
Όλα ξεκίνησαν το 1987, από ένα απλό παράπονο μιας ασθενούς. Η Dr. Jean Carruthers, οφθαλμίατρος από τον Καναδά, χρησιμοποιούσε αλλαντική τοξίνη (Botox) για να θεραπεύσει τον βλεφαρόσπασμο – μια κατάσταση που προκαλεί ανεξέλεγκτους σπασμούς στα βλέφαρα.
Μια μέρα, η ασθενής της διαμαρτυρήθηκε: «Γιατί δεν μου κάνετε ένεση και στο μέτωπο; Όταν το κάνετε, οι ρυτίδες μου εξαφανίζονται!», είπε.
Αυτή η φράση έβαλε την Jean σε σκέψεις. Το ίδιο βράδυ γύρισε σπίτι και είπε στον σύζυγό της, τον δερματολόγο Dr. Alastair Carruthers: «Νομίζω ότι βρήκα κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει τις ασθενείς σου που έχουν ρυτίδες».
Η ασθενής «μηδέν» του ζευγαριού ήταν η Κάθι Βίκερτον, γραμματέας στο ιατρείο τους. Οι δύο γιατροί της έκαναν botox στο μέτωπο και τρεις ημέρες μετά τη θεραπεία, η Κάθι είχε ένα νεανικό πρόσωπο με λείο μέτωπο, ενώ φαινόταν “φρέσκια” λαμπερή και νεότερη.
Έτσι ξεκίνησε μια νέα εποχή στην αισθητική ιατρική.
Botox: Η πρώτη δημοσιευμένη μελέτη
Το ζευγάρι, όφειλε επιστημονικά να αποδείξει σε άλλους γιατρούς, ότι η ουσία που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για λόγους αισθητικούς, ήταν ασφαλής και αποτελεσματική. Οπότε η Jean προσφέρθηκε να γίνει η ίδια το επόμενο πειραματόζωο.
Από τότε, λέει χαριτολογώντας πως: «Δεν έχει μετακινηθεί το μέτωπό μου, από το 1987».
Το ζεύγος Carruthers στην αρχή αντιμετώπισε την προκατάληψη. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα τους έκαναν μία ένεση με δηλητήριο.
Πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια για να πείσουν μόλις 18 εθελοντές να συμμετάσχουν στην πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 1991. Ποιος να φανταζόταν τότε ότι αυτή η «παράξενη» ιδέα θα εξελισσόταν στη δημοφιλέστερη αισθητική παρέμβαση στον κόσμο;
«Το 1991 παρουσίασα τη μελέτη στην Αμερικανική Εταιρεία Δερματολογικής Χειρουργικής. Ήταν μια καταστροφή, όλοι έμειναν σιωπηλοί, ένας συνάδελφος ήρθε και μας είπε »αυτή είναι μια τρελή ιδέα που δεν πρόκειται να έχει μέλλον»», είπε η Jean Carruthers σε δηλώσεις της στη Daily Mail.
«Η αντίδραση τους ήταν η εξής »Αλήθεια; Χρησιμοποιείς ένα ισχυρό δηλητήριο για έναν ‘επιπόλαιο’ λόγο, όπως είναι οι ρυτίδες;». Αλλά δεν είναι έτσι, γιατρί οι ρυτίδες έχουν να κάνουν με την αυτοπεποίθηση», πρόσθεσε.
Από τα μέσα τη δεκαετίας του 1990, τα οφέλη του Botox αναγνωρίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, από οφθαλμίατρους, δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς που άρχισαν να χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη θεραπεία.
Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (BoNT-A), η οναμποτουλινοτοξίνη Α (Botox) εγκρίθηκε για αισθητικούς λόγους για πρώτη φορά τo 2002 από τo FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ΗΠΑ), για προσωρινή βελτίωση των γραμμών του μετώπου.
Σήμερα, η Dr. Jean Carruthers είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές στον χώρο της αισθητικής ιατρικής, με πάνω από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις, 70 κεφάλαια βιβλίων και 9 συγγράμματα στο ενεργητικό της.
Έχει μιλήσει σε αμέτρητα διεθνή συνέδρια, ενώ το όνομά της φιγουράρει στις λίστες με τους κορυφαίους γιατρούς του κόσμου.
To μπότοξ σήμερα
Tο Botox παραμένει στην κορυφή των αισθητικών θεραπειών και συνεχώς εξελίσσεται. Η ζήτησή του είναι τεράστια παγκοσμίως, ενώ νέες τάσεις και καινοτομίες προσφέρουν περισσότερες επιλογές.
Από το 2000 έως το 2015, οι επεμβάσεις αυξητικής χειλιών αυξήθηκαν κατά 50%. Μεταξύ του 2016 και 2022, η χρήση κοινών πληρωτικών υλικών αυξήθηκε από 2 εκατομμύρια σε 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με την American Society of Plastic Surgeons.
Αυτή η αύξηση έχει επισημάνει και μία ανεπιθύμητη παρενέργεια αυτών των επεμβάσεων: Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να σταματήσουν τα τσίμπηματα της βελόνας μόλις τα ξεκινήσουν, μια κατάσταση που έχει περιγραφεί επιστημονικά ως «εθισμός στο botox«.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2024, οι θεραπείες με Botox και υαλουρονικό οξύ απέφεραν σε παγκόσμιο επίπεδο έσοδα περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 46% της συνολικής αγοράς αισθητικής ιατρικής.
Σήμερα, παρουσιάζονται ωστόσο και εναλλακτικές λύσεις όπως το «Notox», το οποίο περιλαμβάνει μη επεμβατικές θεραπείες χωρίς τη χρήση βελονών, οι οποίες κερδίζουν έδαφος στον χώρο της ομορφιάς.
Επίσης, νέες μορφές της βοτουλινικής τοξίνης (τύπου Α) προσφέρουν πλεονεκτήματα όπως ταχύτερη έναρξη δράσης, μεγαλύτερη διάρκεια αποτελεσμάτων και ακριβέστερη δοσολογία κι εφαρμογή.
Το botox χρησιμοποιήθηκε επίσης με επιτυχία στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου, όπως π.χ. στην αντιμετώπιση της χρόνιας ημικρανίας.
Οι ειδικοί, ωστόσο, συνιστούν προσοχή στην επιλογή του χώρου και του επαγγελματία για την εφαρμογή του Botox, καθώς έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για παραμορφώσεις λόγω χρήσης υλικών αμφίβολης ποιότητας και άγνωστης προέλευσης.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-09 18:02:00