Κόσμος

ΗΠΑ: Το πανεπιστήμιο Κολούμπια και φοιτητές σε διαπραγματεύσεις για την εκκένωση ενός καταυλισμού υπέρ των Παλαιστινίων

Έπειτα από μια νύχτα έντασης, το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και φιλο-παλαιστίνιοι φοιτητές συμφώνησαν να διαπραγματευτούν για δύο ακόμη ημέρες, πριν από μια ενδεχόμενη πλήρη εκκένωση ενός καταυλισμού εντός της πανεπιστημιούπολης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του πολέμου στη Γάζα.

Η οργή παραμένει στα ύψη σε ορισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια—και κυρίως στη Νέα Υόρκη, αφότου κι έπειτα από κάλεσμα των διοικήσεών τους, η αστυνομία συνέλαβε αριθμό φοιτητών που αντιτίθενται στον πόλεμο που μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα, καταγγέλλοντας τη στρατιωτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Η πρυτανεία του Κολούμπια χαιρέτισε την επίτευξη «σημαντικών προόδων με εκπροσώπους φοιτητών σχετικά με τον καταυλισμό στο West Lawn» του υψηλού κύρους πανεπιστημίου, που βρίσκεται στο Μανχάταν.

«Το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει τον διάλογο για ακόμη 24 ώρες», δηλαδή έως την Παρασκευή το πρωί.

Εν αναμονή, «διαδηλωτές φοιτητές δεσμεύτηκαν να ξηλώσουν και να απομακρύνουν έναν σημαντικό αριθμό σκηνών» και θα «διασφαλίσουν ότι εκείνες και εκείνοι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Κολούμπια θα αποχωρήσουν».

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μπρούκλιν, έπειτα από κάλεσμα της Jewish Voice for Peace, μιας φιλοπαλαιστινιακής, αριστερής εβραϊκής οργάνωσης, με την ευκαιρία του εβραϊκού Πάσχα.

Ορισμένοι εξ αυτών συνελήφθησαν, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του AFPTV.

«Βρίσκομαι εκεί, διότι πρέπει να βρίσκομαι εκεί. Δεν μπορώ να τηρώ το Σέντερ (τελετουργικό του εβραϊκού Πάσχα) και να μην μιλώ για τη Γάζα, να την αγνοώ. Εμείς είμαστε (οι Αμερικανοί) οι υποκινητές μιας τέτοιας βίας, ενός τέτοιου μίσους, είναι φοβερό», δήλωσε από το σημείο η Ρεμπέκα Λάρι.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 120 ανθρώπων μπροστά από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Με αυτές τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές ζητούν το τέλος του πολέμου στη Γάζα και το μποϊκοτάζ από τα ιδρύματα κάθε δραστηριότητας σε σχέση με το Ισραήλ.

Στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, στο Κονέτικατ (βορειοανατολικά), προσήχθησαν επίσης περίπου 50 φοιτητές.

Κάθε φορά, η αστυνομία επεμβαίνει έπειτα από αίτημα της πρυτανείας των πανεπιστημίων.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-25 05:30:09

Back to top button