Σχέσεις

Ερωτική διάθεση: Γιατί οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν είναι θέμα φύσης

Μήπως είναι στη φύση μας να είμαστε και asexual;

Τα τελευταία χρόνια, έχει κανονικοποιηθεί το να μιλάμε ανοιχτά για το σεξ, την απόλαυση, τη γυναικεία αυτοϊκανοποίηση και τα one night stands, που έχουν ως στόχο τον οργασμό, και τίποτα άλλο. Μιλάμε για υπέροχα νέα, που όμως μάς οδηγούν σε μία λανθασμένη πεποίθηση. Στο ότι είναι παθολογικό, όταν δεν έχεις όρεξη για σεξ.

Το μεγαλύτερο λάθος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι θεωρούμε ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι μόνο ενστικτώδης, και θέμα φύσης. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους asexuals, που έχουν σπάνια έως μηδενική ερωτική διάθεση. «Όταν μιλάμε για σωματικό ένστικτο, εννοούμε πράγματα που αφορούν την επιβίωσή μας, όπως το φαγητό, το νερό και το οξυγόνο. Ξέρουμε όμως ότι δεν πρόκειται να πεθάνουμε χωρίς σεξ», εξηγεί η ειδικός στο σεξ, Christie Cobb.

«Όταν κάποιος είναι asexual, ξέρει ότι δεν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία, αλλά όχι μπορεί να μην έχει καμία σεξουαλική διάθεση, ακόμα και στην περίπτωση που βρίσκεται σε μία υγιή ερωτική σχέση», υποστηρίζει η ειδικός Lori Lawrenz.

Jenny.Gr

Unsplash/Becca tapert

Ένας ορισμός που βρίσκει τις ρίζες του στον Sigmund Freud και τη θεωρία του για τη βρεφική σεξουαλικότητα. Παρόλα αυτά, οι σύγχρονοι ερευνητές προτιμούν να ορίζουν το σεξ ως επιθυμία και όχι σαν κάποια ανάγκη ή ένστικτο, όπως το οξυγόνο. Και το χωρίζουν σε δύο κατηγορίες. Σε αυθόρμητο και ως τρόπο ανταπόκρισης. Ο πρώτος είναι ο κλασικός. Αυτή η ξαφνική ορμή, η διέγερση που σε οδηγεί στο να κάνεις σεξ, μόνος ή με παρέα. Ο δεύτερος είναι ο περισσότερο ως ανάγκη να έρθεις πιο κοντά με τον σύντροφό σου. Μπορεί να είναι σωματικός, αλλά μπορεί και ψυχολογικός. Άρα δεν μιλάμε πάντα για libido.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η διάθεση για σεξ μπορεί να επηρεαστεί από αμέτρητους παράγοντες. Από σωματικούς, όπως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, αλλά και από ψυχολογικούς, όπως το άγχος και η κούραση.


Δημοσιεύθηκε
2023-04-04 13:45:00

Back to top button