Οικονομία

Επιχείρηση πειθούς για τα μέτρα της ΔΕΘ από την κυβέρνηση

 Σε μια επιχείρηση πολιτικής και επικοινωνιακής πειθούς για το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έχει περάσει η κυβέρνηση, γνωρίζοντας εξαρχής ότι οι εξαγγελίες δεν θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν το σύνολο των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυβαν ότι οι ανάγκες των πολιτών είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες της οικονομίας. Το μήνυμα που εκπέμπεται πλέον είναι ότι το «πουγκί» ανοίγει με δικαιοσύνη και όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, χωρίς επιστροφή σε μια λογική παροχών χωρίς αντίκρισμα.

«Πάντα οι ανάγκες των πολιτών είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητες των κυβερνήσεων», ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας παράλληλα ότι έχει «ήσυχη τη συνείδησή του» για τον τρόπο με τον οποίο προστάτευσε δημοσιονομικά τη χώρα.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο επιχειρεί να αναδείξει η κυβέρνηση απέναντι στην κριτική για το ύψος ή τη στόχευση των μέτρων. Κριτική, όχι μόνο σε μεμονωμένο επίπεδο, αλλά και από εκπροσώπους φορέων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΒΕΑ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κ.ά.).

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία κινείται στη γραμμή ότι η Ελλάδα του 2026 δεν είναι η Ελλάδα του 2019, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει μετατραπεί σε… Ελβετία, ώστε να μπορεί να ικανοποιεί κάθε αίτημα.

«Έχουν δίκιο να ζητάνε περισσότερα, αλλά δίνουμε όσα παραπάνω αντέχει η οικονομία μας και επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης των συνεπειών της ακρίβειας είναι η αύξηση των εισοδημάτων.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, θεωρούν ότι η πραγματική εικόνα των μέτρων θα αρχίσει να διαμορφώνεται όταν αυτά περάσουν από τις εξαγγελίες στην εφαρμογή. Όταν οι φορολογούμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι οικογένειες αρχίσουν να βλέπουν στην πράξη την ενίσχυση των εισοδημάτων τους, εκτιμούν ότι η αποτίμηση του πακέτου θα είναι σαφώς θετικότερη.

Πλειστηριασμό υποσχέσεων

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει την αντιπολίτευση σε έναν «πλειστηριασμό» υποσχέσεων. Η κυβερνητική γραμμή είναι ότι η ΝΔ θέλει να εμφανίζεται ως η υπεύθυνη δύναμη του πολιτικού συστήματος, η οποία δεν παρασύρεται από τις προεκλογικές σειρήνες, «τάζοντας τα πάντα στους πάντες».

«Αυτό το αφήνουμε για την αντιπολίτευση που ξέρει να το κάνει καλά», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται χαρακτηριστικά από αρμόδιες πηγές, οι οποίες επιμένουν ότι οι παροχές πρέπει να έχουν πραγματικό δημοσιονομικό αντίκρισμα.

Αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, εκτίμησε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του (στον ΑΝΤ1), «έχουμε την πιο συγκλονιστική περίοδο ευημερίας, των τελευταίων δεκαετιών, στην Ευρώπη. Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν ύφεση, όλες οι χώρες της Ευρώπης κάνουν περικοπές δαπανών και μόνο μία χώρα δίνει παροχές, αυτή του Μητσοτάκη.

Έχουμε μια χώρα που έχει σταθερή κυβέρνηση, προχωράει, με δυσκολίες, αλλά προχωράει. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε μια συλλογική διεκδίκηση πραγμάτων που δεν μπορούν να υπάρξουν. Γιατί αυτό θα θέσει τη χώρα μας πάλι στη χρεοκοπία. Έτσι την πατήσαμε και την περασμένη φορά», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Το επόμενο κρίσιμο βήμα θα είναι η νομοθέτηση των μέτρων. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει το σύνολο των εξαγγελιών της ΔΕΘ, αλλά και ορισμένες προσθήκες και «τελικές πινελιές», ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο και εφαρμόσιμο πλαίσιο, θετικά αποδεκτό από την κοινωνία.

Εκεί, άλλωστε, θα δοθεί και η επόμενη μάχη για την κυβέρνηση: στην καθημερινότητα του πολίτη.




Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-09 07:42:00

Back to top button