Υγεία

Ελλείψεις φαρμάκων: H πάταξη κάθε παρανομίας είναι επιβεβλημένη σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας

«Αν συνεχίσω να ακούω ότι για τις ελλείψεις φαρμάκων φταίνε οι παράλληλες εξαγωγές, θα βάλω και τα φαρμακεία στην πλατφόρμα (ΗΣΠΑΔΗΦ)», δήλωσε ο υπουργός Υγείας σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στην ΕΡΤ.

Η πλατφόρμα παρακολουθεί σε real-time τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών, οπότε δεν ισχύει πλέον ότι οι ελλείψεις φαρμάκων οφείλονται σε δικές τους παράλληλες εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό είπε πως στην ουσία οι μόνοι εμπλεκόμενοι με το θέμα που δεν έχουν συνδεθεί με την πλατφόρμα είναι τα φαρμακεία, διότι έκρινε ότι θα ήταν τεράστιο το διοικητικό βάρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνδέσουν τα λογισμικά τους με το εν λόγω σύστημα. Στη συνέχεια υπονόησε ότι ορισμένοι φαρμακοποιοί αντιδρούν απλά γιατί δεν θέλουν οι φαρμακαποθήκες να έχουν κέρδη. «Η ιδέα να κατηγορεί ο ένας τον άλλο και να δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες θα τελειώσει επί θητείας μου», είπε ο υπουργός και διαβεβαίωσε ότι τα φάρμακα που αυτήν τη στιγμή είναι ελλειπτικά δεν εξάγονται.

Ο υπουργός ανέλυσε τους λόγους των ελλείψεων στην Ελλάδα που είναι: προβλήματα στην ευρωπαϊκή παραγωγή (όπως σε δημοφιλή αντιβιοτικά), οι πολύ χαμηλές τιμές που καθιστούν ασύμφορες για την εταιρεία τις εισαγωγές, π.χ. ο αντιτετανικός όρος, θέμα για το οποίο έχει δώσει κίνητρα στις φαρμακευτικές και τέλος η πολύ μεγάλη κατανάλωση. Όπως είπε για 10 εκατ. πληθυσμό, έχουμε φτάσει στις 100 εκατ. συνταγές. Ειδικά για τις ηπαρίνες, τις γ-σφαιρίνες και τα σκιαγραφικά είπε ότι εντός της βδομάδας θα βγει διάταξη που θα απαλλάσσει τις εταιρείες από το clawback των συγκεκριμένων φαρμάκων, ώστε να τις συμφέρει να τα φέρουν στη χώρα μας.

Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων συζητήθηκε και στο συνέδριο του SyfaThess στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Απόστολο Βαλτά, να αποκαλύπτει ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία που δείχνουν παράνομες πρακτικές φαρμακαποθήκης, εξάγοντας στη Γερμανία σκευάσματα που ήταν σε απαγόρευση χωρίς να ακυρώνει τα κουπόνια. Όπως είπε τα στοιχεία αυτά θα υποβληθούν στον ΕΟΦ άμεσα ώστε να διερευνηθούν, ενώ θα ζητήσει το κλείσιμο της εν λόγω φαρμακαποθήκης. Ο πρόεδρος δήλωσε όμως ότι αντίστοιχα πρέπει να τιμωρηθούν και οι φαρμακοποιοί που δίνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς συνταγή, όπως και εκείνοι που ενδέχεται να συμμετέχουν στις λεγόμενες επιχειρήσεις «σκούπα».

Ανακοίνωση από τον Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων

Σε παρέμβασή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

«Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΦΣ κου Βαλτά σε ότι αφορά την πάταξη των παράνομων εξαγωγών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη ότι: “Διαπιστώθηκε με στοιχεία ότι κάποιοι κύριοι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης εξήγαγαν φάρμακα που ήταν σε απαγόρευση. Πώς το έκαναν; Δεν ακύρωναν τα κουπόνια, γιατί για να το βγάλεις πρέπει να ακυρώσεις το κουπόνι. Και βρέθηκαν στη γερμανική αγορά”  και “Αν κάποιος συνάδελφος θέλει να συμμετέχει στις περίφημες ‘σκούπες’ που ήδη κυκλοφορούν, εγώ θα κόψω τα ποδάρια και της εταιρίας αλλά και των φαρμακοποιών που συνεχίζουν αυτό το βιολί”.

Δεν επιθυμούμε να αμφισβητήσουμε τις “πηγές” του αξιότιμου κου Προέδρου, εν τούτοις σημειώνουμε κάποια εύλογα ερωτηματικά:

Α) Τελικά, υπάρχει σκούπα στην οποία συμμετέχουν και  Φαρμακεία; Διότι μέχρι πρότινος ισχυριζόταν το αντίθετο…

Β) Πώς ακριβώς γνωρίζει ότι τα κουπόνια δεν ήταν ακυρωμένα, καθώς αυτή είναι μια πληροφορία που ΜΟΝΟ ο ΕΟΦ δύναται να γνωρίζει; 

Γ) Μήπως γνωρίζει και από που προμηθεύτηκε ο εν λόγω παράνομος τα σκευάσματα που εξήγαγε; Διότι αν -ΛΕΜΕ ΑΝ- τα αγόρασε μέσω «σκούπας» από τα φαρμακεία, τότε του παρέχεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υλοποιήσει ΑΜΕΣΑ τις δηλώσεις του και να … κόψει ποδάρια…

Πέραν αυτών θεωρούμε ότι η πάταξη ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ είναι επιβεβλημένη σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας  και τον παρακαλούμε θερμά να μας κοινοποιήσει τα στοιχεία που διαθέτει,  ώστε να συνδράμουμε με κάθε μέσο σε αυτήν την κατεύθυνση.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα αυτό, κι ελπίζουμε να μας κοινοποιήσει είτε ο κ. Πρόεδρος του ΠΦΣ ή ο αξιότιμος Πρόεδρος του ΕΟΦ (αν κι εφόσον  ενημερωθεί από τον κ. Βαλτά) τα ονόματα των παράνομων, ώστε να κινήσουμε άμεσα την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων ήταν, είναι και θα παραμείνει αφοσιωμένος στη διασφάλιση της επάρκειας της Φαρμακευτικής Αγοράς και της Δημόσιας Υγείας και δηλώνει απερίφραστα ότι θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε ευθυγραμμίζεται με αυτές τις προτεραιότητες, και δε θα διστάσει να αντιπαρατεθεί με συμφέροντα που δυναμιτίζουν την προσπάθεια των μελών του , ανεξαρτήτως με την προέλευση τους.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-03-05 11:30:30

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button