Σχέσεις

Είσαι σε μία τοξική σχέση; 7 σημάδια για να το εξακριβώσεις

Συνήθως όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση, είτε εθελοτυφλείς, είτε δεν αναγνωρίζεις όλα εκείνα τα σημάδια που την κάνουν τοξική

Ας συμφωνήσουμε στο εξής: Οι σχέσεις έχουν δυσκολέψει. Δεν είναι εύκολο να έχεις εμπιστοσύνη (και να σου έχουν επίσης), δεν υπάρχει απόλυτη ειλικρίνεια και πάρα πολλοί άνθρωποι, δεν ξέρουν τι θέλουν. Κι αυτό δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων, που αναπόφευκτα οδηγούν σε έναν γρήγορο χωρισμό ή σε μία τοξική σχέση.

Έστω όμως ότι, τώρα, είσαι σε μία σχέση. Ίσως παρατηρείς διάφορα red flags και οι σκέψεις να σε ταλαιπωρούν καθημερινά. Ανησυχείς μήπως ο άνθρωπος σου είναι τοξικός, αλλά φοβάσαι μην είσαι και υπερβολική. Γι’αυτό, πώς θα καταλάβεις ότι είσαι σε μια τοξική σχέση; Αν τα ακόλουθα σου είναι γνώριμα, τότε ναι, αυτό που έχεις είναι τοξικό και μολύνει την ευτυχία και την προσωπικότητά σου.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε μια τοξική σχέση

Αυτό είναι ένα πολύ γνώριμο σημάδι πως βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση. Ό,τι και να κάνεις, ό,τι και να πεις, ο φίλος σου θα είναι πάντα εκεί για να σε σχολιάσει αρνητικά. Σε περιμένει στη γωνία για να βρει την ευκαιρία να σε μειώσει. Πρόσεξε, μπορεί να το κάνει και με τακτ. Το αποτέλεσμα είναι, όμως, πως σε μειώνει. Αυτή είναι μία κλασική συμπεριφορά τοξικού τύπου, που εκείνος τα κάνει όλα σωστά κι εσύ, όχι.

Ας πούμε ότι έχεις μια πρόταση για δουλειά. Πολύ καλύτερη από αυτή που είσαι τώρα. Αν ο άνθρωπος που είσαι μαζί του δεν σε στηρίξει στην επιλογή να την αποδεχτείς, αλλά αντιθέτως αρχίσει να σου παραθέτει διάφορα αρνητικά, τότε πρέπει να σου χτυπήσουν καμπανάκια. Γιατί; Γιατί μία αλλαγή δική σου, επαγγελματική ή οτιδήποτε, νιώθει πως θα βγάλει εκείνον από το comfort zone του. Θέλει να πιστεύει πως έχει τον έλεγχο, κι αυτό είναι πολλά παραπάνω από τοξικό.

Και ως συνέχεια του προηγούμενου, κολλάει και το κατά πόσο είναι χειριστικός πάνω σου. Και όχι μόνο για τα φανερά, όπως του τι να φορέσεις σε μια βραδινή έξοδο, με ποιον θα βγεις, ποια φωτογραφία θα ανεβάσεις στο Instagram σου, αλλά και το πώς θα μιλάς, πώς θα συμπεριφέρεσαι και ούτω καθεξής. Αυτό, ναι, είναι μια τοξική σχέση.

Κάθε σχέση έχει τσακωμούς, αλλά το πώς λύνονται και πόσο καλή επικοινωνία υπάρχει, είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Αν ο φίλος σου πιστεύει ακράδαντα, πόσω μάλλον όταν δεν έχει επιχειρήματα, πως έχει πάντα δίκιο, αντιλαμβάνεσαι πως μιλάμε για τοξικότητα έτσι; Ειδικά αν πιστεύει πως είναι συνέχεια το θύμα.

Μία σχέση είναι τοξική, αν μπεις στο τρυπάκι να μην ανοίγεσαι στις φίλες ή την οικογένειά σου. Διότι σημαίνει πως δεν θέλεις να τον ρίξεις στα μάτια τους, αλλά το σημαντικό είναι πως έχει πέσει ήδη στα δικά σου.

Και όταν λέμε ανασφάλεια δεν εννοούμε μόνο την πιθανότητα να απιστήσει. Αλλά ακόμα και το πώς θα αντιμετωπίσετε στο μέλλον κάτι σοβαρό που μπορεί να προκύψει ή, για παράδειγμα, το να σκέφτεσαι συνεχώς πως θα φύγει μία ωραία πρωία. Αυτό εν μέρει μπορεί να είναι δική σου ανασφάλεια, αλλά ενδεχομένως να πηγάζει και από το ότι σου έχει δώσει διάφορα δείγματα για να ανησυχείς. Αν το έχεις επικοινωνήσει και παρατηρείς πως δεν γίνεται προσπάθεια από μεριάς του, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Κλασική περίπτωση τοξικής σχέσης. Όταν τον χρειάζεσαι και δεν είναι «εκεί» για σένα, γιατί δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα σου είναι σοβαρό, σε σχέση με το δικό του που είναι 100 φορές μεγαλύτερο, τότε δεν είναι για σένα. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να βρίσκεται σε μία σχέση που ο ένας θέλει να έχει συνεχώς το spotlight πάνω του.


Δημοσιεύθηκε
2024-08-13 13:01:00

Back to top button