Σχέσεις

Είναι το διαζύγιο μεταδοτικό; Αυτό ισχυρίζονται οι ειδικοί και εξηγούν

Κι όμως, μελέτη αποδεικνύει ότι το διαζύγιο είναι μεταδοτικό

Εμείς στα λέγαμε πως υπάρχει ένα μεγάλο κύμα χωρισμών στο Χόλιγουντ. Μπέλα Χαντίντ, Σοφία Βεργκάρα, και Αριάνα Γκράντε, ήταν μόνο μερικές περιπτώσεις που χώρισαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Και από τη μια σκεφτόμασταν πως μπορεί να είναι η ενέργεια της ανάδρομης Αφροδίτης που φέρνει τα πάνω – κάτω στις σχέσεις, αλλά τελικά έχουμε ένα ακόμη στοιχείο το οποίο αφορά χωρισμούς και διαζύγια. Μια νέα έρευνα, ισχυρίζεται πως το διαζύγιο είναι μεταδοτικό, και αν κρίνουμε από το παραπάνω “ντόμινο διαζυγίων”, τότε μάλλον ισχύει.

Πάμε να το δούμε όμως, από μια πιο επιστημονική πλευρά και με δεδομένα.

«Είναι πολύ, πολύ πιο πιθανό να πάρουμε διαζύγιο αν οι γνωστοί μας έχουν πάρει διαζύγιο», είναι το συμπέρασμα μελέτης από το Πανεπιστήμιο Brown. «Το διαζύγιο ενός φίλου ή στενού συγγενή αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να χωρίσουμε κι εμείς».

Συγκεκριμένα έχουμε 75% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουμε από τη σχέση μας, εάν κάποιος φίλος ή γνωστός μας, χώρισε με την δική του. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές μελέτησαν και τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε συνθήκες διαζυγίου. Έκαναν μάλιστα χρήση των όρων «το φαινόμενο της κοινωνικής μετάδοσης» και «της ανεπαίσθητης ή μερικές φορές, ακούσιας διάδοσης συναισθημάτων ή συμπεριφορών από ένα άτομο σε άλλο». Ακραίο έτσι;

Στη συνέχεια της μελέτης, οι ερευνητές προτείνουν μερικούς λόγους για τους οποίους το διαζύγιο μπορεί να «εξαπλωθεί» μεταξύ των ομάδων. «Μια πιθανότητα είναι οι άνθρωποι που παίρνουν διαζύγιο να ”προωθούν” το διαζύγιο σε άλλους δείχνοντας ότι είναι προσωπικά ωφέλιμο ή παρέχοντας υποστήριξη, γεγονός που επιτρέπει σε ένα άτομο να σκεφτεί και να υπομείνει μια ρήξη στην κύρια σχέση του».

Τα άτομα, σκεπτόμενοι ότι θα έχουν κάποια φιλική στήριξη, ή ένα πρόσωπο γύρω τους που έχει περάσει μια παρόμοια κατάσταση, θεωρούν το διαζύγιο ως μια πολύ πιο εύκολη επιλογή. Μεταξύ άλλων, στην έρευνα, γίνεται αναφορά στην μιμητική συμπεριφορά του ανθρώπου, η οποία πολλές φορές μας οδηγεί σε αποφάσεις τις οποίες δεν συνειδητοποιούμε.

«Το να δούμε έναν φίλο να φεύγει από έναν ανεκπλήρωτο γάμο χωρίς να αισθάνεται ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο θα τελειώσει ο κόσμος – και ίσως ακόμη κι αυτό να δώσει μια σημαντική ώθηση στην ποιότητα ζωής του – θα μπορούσε να προκαλέσει την ύπαρξη διαζυγίων μεταξύ της ίδιας ομάδας φίλων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.

Ας αναμένουμε τουλάχιστον να δούμε, πως θα συνεχιστεί το ντόμινο χωρισμών στο Χόλιγουντ.


Δημοσιεύθηκε
2023-07-22 14:00:00

Back to top button