Διάλειμμα 5’’: Η μέθοδος που «γειώνει» ακόμα και τον πιο έντονο τσακωμό στα ζευγάρια
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αυτός ο τρόπος βοηθάει αποτελεσματικά στους διαπληκτισμούς μεταξύ των ζευγαριών
Οι εντάσεις και οι διενέξεις σε μια σχέση/γάμο είναι σύνηθες φαινόμενο. Η κούραση από την καθημερινότητα, η έλλειψη προσωπικού χρόνου και οι ατέλειωτες υποχρεώσεις συχνά μας φτάνουν στα όριά μας. Όταν, δε, συμβαίνει και κάτι επιπλέον που μας ενοχλεί, τότε ο καυγάς φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο.
Η αλήθεια είναι πως οι αιτίες που ένα ζευγάρι μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση είναι αμέτρητες, ωστόσο το σημαντικό είναι να διαφωνούμε σε ένα πολιτισμένο πλαίσιο και να σεβόμαστε τα όρια του ανθρώπου που βρίσκεται απέναντί μας. Είναι μια κακή στιγμή, όμως δεν θα διαρκέσει για πάντα.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Σκωτίας, το «διάλειμμα των 5’’» είναι η λύση που αναζητάς για να εξομαλύνεις την ένταση κατά τη διάρκεια ενός καυγά με τον σύντροφό σου. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», συμμετείχαν 81 ζευγάρια και είχε αποτέλεσμα. Όπως ανέφερε η ψυχολόγος που ηγήθηκε της μελέτης, το διάλειμμα των 5 ή των 10 ή των 15 δευτερολέπτων μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των αρνητικών συναισθημάτων και της κακής ενέργειας σε έναν τσακωμό.
Freepik
Μπορεί αρχικά να θεώρησαν τα 5 δευτερόλεπτα λίγα, ωστόσο κάνοντας το πείραμα, συνειδητοποίησαν πως δεν είχαν καμία διαφορά από τα 10 και τα 15 δευτερόλεπτα. Πώς, όμως, διεξήχθη αυτή η έρευνα; Κατά τη διάρκεια ενός ανταγωνιστικού παιχνιδιού, οι ειδικοί δημιουργούσαν ανάμεσα στα ζευγάρια ένταση, εκνευρισμό και άγχος, προκειμένου να εντοπίσουν τον τρόπο διαχείρισης του κάθε μέλους.
Πριν από κάθε απάντηση του ενός προς τον άλλον, έπρεπε να περιμένουν από 5 ως 10 δευτερόλεπτα. Αυτή η κίνηση αποδείχθηκε «σωτήρια» για το τέλος του καυγά, καθώς πριν ο άλλος απαντήσει και κινηθεί στο ίδιο επίπεδο θυμού με τον συνομιλητή του, είχε λίγο χρόνο να πάρει μια βαθιά ανάσα και αναλογιστεί τη συζήτηση.
Αυτό το διάλειμμα είναι το «κλειδί της επιτυχίας» για την αντιμετώπιση της έντασης σε μια σχέση. Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε, βέβαια, πως η έρευνα αφορά μόνο στις διαφωνίες και τις συγκρούσεις μεταξύ ζευγαριών μέσα στην καθημερινότητα κι όχι σε καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης.
Δημοσιεύθηκε
2024-08-27 12:30:00