
Γυναικοκτονίες στην Ιταλία: Επτά γυναίκες νεκρές από τον Αύγουστο
Μορφή επιδημίας έχουν πάρει οι δολοφονίες γυναικών στην Ιταλία, με την 45χρονη Λορένα Ισέρι να είναι το έβδομο θύμα από τα μέσα Αυγούστου.
Βάσει των όσων μεταδίδει ο Guardian, η Ισέρι απήχθη το απόγευμα της Πέμπτης (03/09), σύμφωνα με τις αρχές, από τον πρώην σύντροφό της, Φεντερίκο Βέλα, στην περιοχή Ριφρέντι της Φλωρεντίας. Στη συνέχεια φέρεται να την έβαλε με τη βία στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του και να κατευθύνθηκε προς μια γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο Α1.
Η Ισέρι, η οποία εργαζόταν στον κτηνιατρικό κλάδο, είχε ακόμη μαζί της το κινητό της και κατάφερε να καλέσει τη γραμμή έκτακτης ανάγκης, ενημερώνοντας τους χειριστές ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής.
Ο 38χρονος Βέλα σταμάτησε το αυτοκίνητο, της άρπαξε το τηλέφωνο και, σύμφωνα με τις καταγγελίες, την πέταξε από τη γέφυρα, πριν πηδήξει και ο ίδιος στο κενό.
Μετά την κλήση της Ισέρι στη γραμμή έκτακτης ανάγκης, η αστυνομία εντόπισε το σήμα του κινητού της, όμως έφτασε πολύ αργά για να αποτρέψει τη δολοφονία. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εξακριβώσουν αν η Ισέρι είχε δολοφονηθεί πριν πεταχτεί από τη γέφυρα.
Η μητέρα της Ισέρι είπε στο SkyTg24 ότι είχε μιλήσει για τελευταία φορά με την κόρη της το πρωί της Πέμπτης και πως εκείνη ακουγόταν καλά. Οταν ρωτήθηκε για τη σχέση της με τον Βέλα, είπε ότι η Ισέρι της είχε μιλήσει σχετικά και ότι «φοβόταν πολύ».
Τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών είχαν δείξει πτωτική τάση στις γυναικοκτονίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η φεμινιστική συμμαχία Non Una di Meno, έως τις 8 Αυγούστου είχαν δολοφονηθεί 40 γυναίκες στην Ιταλία από την αρχή της χρονιάς.
Ωστόσο, οι αριθμοί αυξήθηκαν μετά τις 15 Αυγούστου, την εθνική γιορτή του Ferragosto. Από τότε, επτά γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η Ισέρι, έχουν δολοφονηθεί από νυν ή πρώην συντρόφους τους.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία την Παρασκευή γιόρτασε την ανάδειξή της στην πιο μακρόβια κυβέρνηση στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας, είχε δεσμευτεί να εντείνει την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, μετά την έντονη κοινωνική αντίδραση στη δολοφονία της Τζούλια Τσεκκετίν, μιας 22χρονης φοιτήτριας Ιατρικής, από τον πρώην σύντροφό της, τον Νοέμβριο του 2023.
Δύο χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση ενέκρινε νόμο που, για πρώτη φορά, εισήγαγε στον Ποινικό Κώδικα τον νομικό ορισμό της γυναικοκτονίας, προβλέποντας ποινή ισόβιας κάθειρξης. Παράλληλα, αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για αδικήματα όπως η καταδίωξη (stalking), η σεξουαλική βία και η κοινοποίηση προσωπικών ερωτικών εικόνων χωρίς συναίνεση.
Ωστόσο, μια εκστρατεία για την εκπαίδευση των αγοριών στα σχολεία σχετικά με τις υγιείς σχέσεις ματαιώθηκε, αφού η κυβέρνηση κατέστησε τη συμμετοχή των μαθητών σε αυτήν εξαρτώμενη από την έγκριση των γονέων.
Η Λουίζα Ριτσιτέλι, συντονίστρια της One Billion Rising στην Ιταλία, μιας οργάνωσης που αγωνίζεται για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, τόνισε στον Guardian ότι «iσως η Μελόνι έχει δίκιο να γιορτάζει τη μακροημέρευση της κυβέρνησής της, γιατί σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα υπάρχει ελάχιστος λόγος για πανηγυρισμούς. Η αντιμετώπιση του τραγικού ζητήματος της ανδρικής βίας κατά των γυναικών έχει βασιστεί σε πολιτικές ασφάλειας, ενώ απουσιάζουν εντελώς στρατηγικά και διαρθρωτικά προγράμματα εκπαίδευσης και πρόληψης. Η επίμονη άρνηση να εφαρμοστεί στα σχολεία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση για τις σχέσεις αποτελεί σημαντικό παράγοντα που τροφοδοτεί την επιδημία των γυναικοκτονιών στην Ιταλία».
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-05 13:54:00
